Actrița franceză Camille Cottin („Zece la sută”, „Casa Gucci”) va fi gazda ceremoniilor de deschidere și de închidere a evenimentului. În cadrul ediției din acest an vor fi decernate două trofee Palme d’Or onorifice: primul pentru Studio Ghibli, iar al doilea pentru George Lucas, în timpul ceremoniei de închidere a festivalului. Festivalul va fi deschis de filmul „Le deuxième acte”, regizat de Quentin Dupieux, o comedie suprarealistă cu Léa Seydoux, Louis Garrel, Vincent Lindon și Raphaël Quenard.
Mari cineaști își prezintă filmele
Ediția din acest an a prestigiosului festival, considerată una dintre cele mai promițătoare, va reuni mulți cineaști emblematici, de la Francis Ford Coppola (prezent în festival cu așteptatul „Megalopolis”, care îl are pe Adam Driver în rolul principal) la George Miller, sosit la festival cu noul „Furiosa”, cu Anya Taylor-Joy, și la George Lucas, care își va primi trofeul onorific, scrie variety.com. Kevin Costner va veni, de asemenea, pe croazetă, cu prima parte a epopeei sale „Horizon, an American Saga”.
Regizoarea americană Greta Gerwig („Lady Bird”, „Fiicele doctorului March”, „Barbie”) va fi președinta juriului competiției principale, iar tânărul cineast canadian Xavier Dolan (35 de ani), considerat un fenomen încă de la debutul în regie – la 20 de ani -, va prezida juriul secțiunii Un Certain Regard. Actrița Emmanuelle Béart și rapperul belgian de origine congoleză Baloji vor prezida juriul Caméra d’or.
Cele mai așteptate filme
Printre cele mai așteptate filme din prezenta competiție se numără „Kinds of Kindness”, al lui Yorgos Lanthimos, care colaborează din nou cu Emma Stone și Willem Dafoe, „Oh, Canada”, ecranizarea după al Russell Banks regizată de Paul Schrader, cu Richard Gere și Jacob Elordi, melodrama muzicală „Emilia Perez”, a lui Jacques Audiard, cu Zoe Saldaña și Selena Gomez, „Parthenope”, de Paolo Sorrentino, cu Gary Oldman, și „The Shrouds”, regizat de David Cronenberg, cu Vincent Cassel și Diane Kruger.
În afară de producțiile marilor studiouri, un titlu care se va afla în atenție este „The Apprentice”, de Ali Abbasi, cu Sebastian Stan în rolul lui Donald Trump, un film biografic care explorează activitatea sa ca om de afaceri în imobiliare în anii ’70-’80. Nicolas Cage va fi vedeta filmului „The Surfer”, al regizorului irlandez Lorcan Finnegan.
Printre filmele internaționale programate anul acesta se află „Motel Destino”, de Karim Aïnouz și „Limonov: Balada”, de Kirill Serebrennikov.
Dacă anul trecut Palme d’Or era câștigat de regizoarea Justine Triet, cu „Anatomia unei prăbușiri”, iar în Competiția oficială se aflau șapte cineaste, anul acesta în competiție se află patru regizoare: englezoaica Andrea Arnold, care își prezintă filmul „Bird”, regizoarea franceză Coraline Fargeat, care debutează în lungmetraj cu horrorul „The Substance”, cu Demi Moore și Margaret Qualley, regizoarea indiană Payal Kapadia (premiată acum trei ani pentru documentar), care își prezintă lungmetrajul de ficțiune „All We Imagine as Light” și regizoarea franceză Agathe Riedinger, care își prezintă filmul de debut, „Wild Diamond”, despre o tânără care devine vedetă în mediul virtual.
În competiție se află și Gilles Lellouche, cu „L’Amour Ouf”, o poveste de dragoste plină de muzică, cu Adèle Exarchopoulos și François Civil, iar „Marcello Mio”, de Christophe Honoré, le are în rolurile principale pe Catherine Deneuve și Chiara Mastroianni.
Tierry Frémaux, directorul festivalului, a sugerat că în competiție vor mai fi adăugate câteva titluri, „Pentru că acum nu suntem la numărul obișnuit de 21 din 22 de filme”, referindu-se la titluri care urmau să sosească la festival, precum drama erotică a lui Audrey Diwan, „Emmanuelle” cu Noémie Merlant și Naomi Watts, și „Hard Truths”, al lui Mike Leigh. „Vom depăși cele 2.000 de filme trimise la selecție. Interesul pentru festival este limpede și, indiferent ce s-ar întâmpla, filmele sunt cele care creează atmosfera în fiecare an”, a mai spus Tierry Frémaux.
Anul trecut au avut premiera mondială la Cannes două producții nominalizate la Oscarul pentru cel mai bun film: „Anatomia unei prăbușiri”, de Justine Triet și „Zona de interes”, de Jonathan Glazer.
Sursa foto: Hepta
Citește și: