Homepage  / Cinema

Ce ne oferă TIFF 2024. Hit-uri cinematografice noi, filme clasice, concerte și invitați celebri

Ce ne oferă TIFF 2024. Hit-uri cinematografice noi, filme clasice, concerte și invitați celebri

de Andreea Hentea,

Profesionist, provocator, cool și informat, Festivalul internațional de film Transilvania a ajuns la a 23-a ediție, desfășurată între 14 și 24 iunie la Cluj-Napoca. De la hit-uri cinematografice noi la filme clasice, concerte și invitați celebri, TIFF își readuce în scenă proverbiala energie.

Festivalul se va deschide cu proiecția filmului „Dogman” (din 14 iunie, în cinematografe), regizat de Luc Besson, aflat anul trecut în competiția pentru Leul de Aur la Veneția. O uvertură perfectă pentru TIFF, care ne oferă cele mai relevante filme ale momentului, acesta prezintă destinul complicat al lui Douglas Munrow (jucat strălucit de Caleb Landry Jones), un tânăr abuzat de un tată violent.

Printre filmele de neratat de la TIFF se numără și „May December”, cu Natalie Portman și Julianne Moore, provocatorul „Forme de bunătate”, al lui Yorgos Lanthimos, cu Emma Stone și Willem Dafoe, „Bastardul”, cu Mads Mikkelsen, povestea unui colonist îndârjit și „Bestia”, cu Léa Seydoux, o parabolă despre inteligența artificială. La TIFF vin cineaști din toată lumea aflați la primul sau la al doilea lungmetraj, care concurează pentru trofeele competițiilor internaționale.

În cursa pentru Trofeul Transilvania și pentru celelalte premii ale Competiției oficiale se află 12 producții de ficțiune, iar 10 documentare originale își dispută premiul Competiției What’s Up Doc?. „Filmele Competiției oficiale sunt, în majoritate, despre personaje atipice, nonconformiste, despre reacții la presiunile sociale și nevoia de conexiune, afirmare sau independență – drame intimiste, comedii absurde, melodrame neconvenționale sau cronici de familie de calibre diferite”, a spus Mihai Chirilov, director artistic al TIFF.

Iar premiul îi revine lui…

Regizorul Daniele Luchetti, unul dintre cei mai importanți cineaști italieni contemporani, va primi Premiul special pentru contribuția la cinematografia mondială. Autor al unor filme de substanță precum „Curierul” (1990), despre care s-a spus că a prefigurat imensul scandal de corupție „Mani pulite”, acesta a regizat inclusiv un sezon din miniseria „Prietena mea genială” (difuzată de Max), bazată pe romanele Elenei Ferrante.

El va fi celebrat în secțiunea 3×3 a festivalului, cu filmele „Școala”, „Legături” și „Încredere”. Tot în secțiunea 3×3 va fi celebrat și renumitul cineast japonez Ryûsuke Hamaguchi, cu filmele „Pasiunea”, „Condu-mi mașina” (Oscar pentru cel mai bun film străin) și „Răul nu există” (Marele premiu al juriului la Veneția). Subtilul Claude Sautet va fi prezent aici cu clasicele „Întâmplările vieții” și „Max și infractorii”, cu Michel Piccoli și Romy Schneider, și „Vincent, François, Paul și ceilalți…”, cu Yves Montand, Michel Piccoli, Serge Reggiani și Gerard Depardieu.

Spectatorii TIFF vor vedea, în secțiunea Va urma, primul episod din al doilea sezon al serialului „Casa Dragonului” și primele trei episoade din miniseria documentară „Tovarășu’: facerea, gloria și desfacerea unui dictator”.

Printre evenimentele de la TIFF se numără prezentarea SF-ului care a schimbat istoria cinematografiei, „Metropolis” (1927), al lui Fritz Lang, în cadrul unui cine-concert live susținut de italienii de la Edison Studio.

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton