Homepage  / Vedete străine

Ce i-a șoptit Bill Murray lui Scarlett Johansson în finalul faimosului „Rătăciți printre cuvinte”

Ce i-a șoptit Bill Murray lui Scarlett Johansson în finalul faimosului „Rătăciți printre cuvinte”

de Andreea Hentea,

Scarlett Johansson a vorbit recent într-un interviu despre enigma care i-a frământat mult timp pe fanii excelentului film „Rătăciți printre cuvinte” / „Lost in Translation” (2003), regizat de Sofia Coppola. Un film premiat cu un Oscar și cu trei Globuri de Aur, al cărui farmec a rămas neștirbit și astăzi.

Filmul Sofiei Coppola a întipărit în imaginația fanilor o secvență finală al cărei mister dăinuie de douăzeci de ani: oare ce i-a șoptit Bill Murray lui Scarlett Johansson la sfârșitul superbului „Rătăciți printre cuvinte”?

În cele două decenii trecute de la lansarea filmului, mulți au încercat să descifreze scena despărțirii dintre Bob Harris (vedeta interpretată de Bill Murray) și tânăra Charlotte (Scarlett Johansson), proaspăt căsătorită și proaspăt dezamăgită în căsnicie, după ce prietenia lor specială a înflorit în timpul șederii la Tokio.

Deoarece atât regizoarea Sofia Coppola, cât și cele două vedete au refuzat mereu, cu strășnicie, să devoaleze magia momentului, totul a fost lăsat pe seama imaginației internauților, care au vrut cu ardoare să rezolve puzzle-ul sclipitoarei improvizații a lui Bill Murray.

Imuni la misterul cinematografic

Recent, unele voci au crezut că au identificat răspunsul. Într-un videoclip din 2007, de exemplu, un amator de detectivistică de cinema a procesat digital scena în cauză, pentru a izola șoaptele lui Bill Murray. Conform acestuia, bărbatul i-ar fi spus tinerei femei: „Trebuie să plec, dar nu voi lăsa asta să se interpună între noi. OK?”.

Deși unele voci ar putea considera cazul închis după această dezvăluire, Scarlett Johansson nu e deloc de acord cu această perspectivă. În timpul unui dialog cu site-ul yahoo.entertainment prilejuit de lansarea noului său film, „Asteroid City”, care a avut loc înainte de grevele sindicatelor scenariștilor și actorilor, a venit vorba și despre ceea ce se presupune că i-a spus personajul lui Bill Murray eroinei jucate de ea cu 20 de ani în urmă. „O, Doamne, asta sună destul de profund”, a răspuns Scarlett Johansson râzând. Ea a completat: „Probabil mult mai profund decât ceea ce s-a spus de fapt!”.

Bineînțeles, actrița a refuzat să dezvăluie ce s-a spus în realitate. Ascultând a doua oară versiunea care circulă pe internet, ea a devenit și mai puțin sigură că misterul a fost rezolvat. „Nu știu nimic despre așa ceva. Eu îi dau un opt minus unei asemenea povești, pare mai curând o treabă făcută de ChatGPT!”.

„Rătăciți printre cuvinte” funcționează la fel de bine astăzi ca acum 20 de ani

Există însă un lucru asupra căruia Scarlett Johansson nu are îndoieli: „Rătăciți printre cuvinte” este un film care funcționează la fel de bine astăzi ca acum 20 de ani. „Este despre o relație oarecum atemporală între doi oameni”, spune actrița despre filmul care a primit cronici elogioase, Oscarul pentru scenariul semnat tot de Sofia Coppola și alte trei nominalizări, inclusiv la categoria cel mai bun film.

Sofia Coppola a plecat atunci acasă cu râvnita statuetă, în timp ce tatăl ei, ilustrul regizor Francis Ford Coppola, o încuraja, la fel ca vărul ei, Nicolas Cage, care scotea, și el, strigăte de entuziasm. Filmul a fost recompensat și cu trei Globuri de Aur: pentru cel mai bun film, cel mai bun actor la categoria muzical/comedie – Bill Murray și cel mai bun scenariu.

O relație mai presus de contestări

Vremurile s-au schimbat destul de mult din 2003, iar relația dintre un bărbat de o anumită vârstă (în special un actor celebru) și o femeie mai tânără este o poveste mai greu de spus în era post-#MeToo. Totuși, legătura afectivă dintre Bob și Charlotte în „Rătăciți printre cuvinte” nu a încălcat niciodată un anumit prag delicat, deși era evident, pe tot parcursul filmului, că cei doi împărtășesc o legătură intensă, imposibil de exprimat în cuvinte, ceea ce a fost sugerat perfect de acea șoaptă enigmatică din final.

Scarlett Johansson este total de acord că Bob și Charlotte nu trebuie să-și facă absolut nicio grijă legată de mișcarea #MeToo, tocmai în virtutea circumstanțelor unice ale scurtei și memorabilei lor întâlniri. „Modul în care aceste două personaje își dezvoltă afecțiunea unul față de celălalt este cu adevărat profund și unic”, precizează ea, așa că „îi privești și nu îi judeci”.

„Este vorba doar despre doi oameni care se întâlnesc în acea conjunctură, sunt oarecum străini, dar timpul petrecut împreună îi face să se simtă foarte familiar”, a mai spus Scarlett Johansson. „Din acest motiv se leagă unul de celălalt. Simți că, dacă s-ar întâlni în orice alt loc sau în orice alt moment, nu ar fi atât de vulnerabili și nu s-ar putea conecta în acest fel”.

Dacă doriți să înțelegeți încă o dată de ce asemenea secvențe trebuie să rămână definitiv învăluite în magia și inefabilul filmului, puteți (re)vedea „Rătăciți printre cuvinte” / „Lost in Translation” la Netflix și Sky Showtime.

Citește și:

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton