Lansat în octombrie 2021, Wordle, jocul de cuvinte care a devenit noua senzaţie de pe internet, a fost achiziționat de New York Times cu o sumă din 7 cifre, estimată la până în cinci milioane de dolari, informează un comunicat al publicaţiei. Wordle este un joc de ghicit cuvinte în engleză și a devenit cea mai nouă senzație pe internet. Avea 90 de utilizatori la început de noiembrie, iar acum îl joacă câteva milioane de oameni în fiecare zi.
Jocul creat de Josh Wardle oferă jucătorilor șase încercări de a ghici un cuvânt misterios de cinci litere o dată pe zi, arată Engadget. Într-un interviu acordat publicației Times la începutul acestei luni, Wardle a recunoscut că proiectul a fost inspirat parțial de Spelling Bee, unul dintre jocurile ziarului, arată sursa citată.
Pe ecran îți apar șase rânduri cu câte cinci pătrăţele. Acolo poți tasta câte un cuvânt de maxim cinci litere pentru a ghici cuvântul zilei. Când tastezi un cuvânt care are una sau mai multe litere din cuvântul pe care trebuie să-l ghicești, acele litere sunt semnalate în funcţie de locul unde sunt aşezate. Ai şase şanse să nimerești cuvântul.
Cine a inventat Wordle
Creatorul jocului se numește Josh Wardle, este din Țara Galilor și trăiește în Brooklyn. Wordle este un joc la care ai șase șanse să ghicești un cuvânt de cinci litere din limba engleză și userul primește indicii pe parcurs despre ce litere au ghicit. Ți se indică dacă sunt pe poziția exactă sau dacă se găsesc în cuvânt, dar pe o altă poziție.
Wordle seamănă cu un joc foarte popular în anii 80 și 90, Mastermind, unde trebuia să ghicești din mai multe variante cum sunt puse mici piese colorate.
Josh Wardle a creat jocul pentru a-l juca împreună cu un prieten de-al său, mare amator de puzzle-uri cu litere și cuvinte, dar nu se aștepta ca Wordle să aibă un succes global. Nu există o aplicație, ci useri trebuie să intre pe site, scrie hotnews.ro.
Wordle în română
Dacă Wordle a luat naștere sub forma unui cadou pentru partenera pasionată de puzzle-uri a creatorului, Ovidiu Sîrb, un IT-ist timișorean, l-a adaptat în limba română pentru cei care vor să-și testeze capacitățile lingvistice, scrie VICE.
„Am vrut să văd dacă cineva l-a recreat și a pus codul care clonează jocul cu majoritatea funcțiilor originale la liber”, a explicat Ovidiu pentru VICE. „Nu am avut mare input pe partea de programare, ci mai mult privind construirea dicționarului.”