Modifica setarile cookie
Homepage  / Advertorial

Ce este tendinita și cum poate fi aceasta tratată

de Redactia Tvmania

Tendinita reprezintă inflamația tendoanelor, țesuturi conjunctive fibroase care atașează muschii de oase. Afecțiunea poate apărea la nivelul oricărui tendon, însă adesea afectează încheietura mâinii, zona umărului, cotului, genunchiului și călcâiul.

În funcție de tendonul afectat, tendinita mai este cunoscută și sub alte denumiri, cum ar fi „cotul jucătorului de golf”, „cotul jucătorului de tenis”, „umărul înotătorului”, „genunchiul săritorului”. Află cum se manifestă, de ce apare și care este tratamentul  tendinitei.

Simptomele tendinitei

Tendinita se manifestă prin: 

Cauzele tendinitei

În general, tendinita este cauzată de mișcări repetitive, cum ar fi cele efectuate la locul de muncă sau de către sportivi de performanță. Acestea pun presiune pe tendoane, în mod constant. Prin urmare riscul de a dezvolta această afecțiune este mai mare la:

De asemenea, riscul de tendinită este mai crescut, dacă mișcările sunt realizate incorect, având o postură greșită (1). 

Mai rar, tendinita este cauzată de o accidentare bruscă (2). 

Alți factori de risc pentru tendinită sunt:

Tratamentul tendinitei

La apariția simptomelor, se recomandă repaus și aplicare de comprese reci. Adresează-te medicului dacă acestea nu se ameliorează în câteva zile (1).

De multe ori, examenul clinic este suficient pentru a diagnostica tendinita. Totuși, medicul îți poate recomanda o radiografie sau un alt test imagistic, pentru a exclude alte afecțiuni posibile (3).

Tratamentul se focusează pe ameliorarea simptomelor. Pe lângă repaus și comprese cu gheață, medicul îți poate recomanda bandaj compresiv pentru reducerea inflamației și ridicarea membrului afectat. În plus, îți poate prescrie medicamente analgezice. Dacă tendinita este severă, îți poate efectua o injecție cu corticosteroizi (3).

Kinetoterapia cu exerciții excentrice, care implică încordarea mușchiului prin alungire, tratează eficient diferite afecțiuni cronice ale tendonului (3).

În cazul în care kinetoterapia nu a dat rezultatele așteptate, iar problema persistă,  medicul poate recomanda alte proceduri. În cazurile severe, de exemplu când tendonul prezintă o ruptură, poate fi nevoie de repararea chirurgicală a acestuia. O procedură mai puțin invazivă este dry needling, care presupune înțeparea tendonului cu ace fine, pentru a-i stimula regenerarea (3). 

Prin urmare, tendinita nu este o problemă îngrijorătoare. Poate fi gestionată cu succes prin măsuri de îngrijire și ședințe de recuperare. Adresează-te medicului dacă te confrunți cu simptome persistente ale tendinitei. 

Referințe:

  1.   Pietrangelo, Ann. “What Is Tendinitis?” Healthline, Healthline Media, 29 Sept. 2021, www.healthline.com/health/tendinitis. Accessed 20 Nov. 2022.
  2. ‌“Tendinitis – Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tendinitis/symptoms-causes/syc-20378243. Accessed 20 Nov. 2022.

‌“Tendinitis – Diagnosis and Treatment – Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tendinitis/diagnosis-treatment/drc-20378248. Accessed 20 Nov. 2022.

Sursa foto: Shutterstock.com

 
Urmărește-ne pe Google News
 
 
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te