Homepage  / Vedete româneşti

Ce este și cum se mănâncă, de fapt, jackfruit-ul, fructul care le-a dat bătăi de cap concurenților de la „America Express”. O vedetă din România îl gătește frecvent!

Ce este și cum se mănâncă, de fapt, jackfruit-ul, fructul care le-a dat bătăi de cap concurenților de la „America Express”. O vedetă din România îl gătește frecvent!

de Vasilica Rogozanu,

În prima etapă din Ecuador, concurenții de la „America Express” au avut întâlnire cu un fruct exotic care le-a dat mari bătăi de cap: jackfruit-ul!

Nu mare ne-a fost mirarea când am constatat că nici cei mai tineri dintre competitori nu au știut cum se mănâncă acest fruct, mai ales că pe rețelele sociale abundă filmulețele care arată cum se desface și care parte este comestibilă.

Jackfruitul le-a dat mari bătăi de cap concurenților de la „America Express”, care s-au plâns că fructul e tare și aproape necomestibil, mulți dintre ei nefăcând proba până la capăt. De pildă, Vlad Huidu și Ada Galeș au renunțat rapid la misiune, riscând să fie penalizați pentru că nu au consumat tot fructul. „N-ai cum să mănânci așa ceva!”, a spus Vlad Huidu.

Doar echipa formată din Romică Țociu și fiul lui, Cătălin, au întrebat cum se mănâncă acest fruct. „Se scoate pulpa. E ceva îngrozitor. Zici că mănânci cotoare de varză”, au spus cei doi.

Echipa Țociu a aflat că se mănânca doar pulpa

Jacfruitul sau „carnea vegetală”

Jackfruitul este un copac tropical care face fructe ce pot ajunge și la 35 de kilograme! Cunoscut și drept „carnea vegetală”, el este preferat de adepții alimentației vegane pentru că are un conținut foarte mare de fibre, vitamine și minerale.

Jackfruitul este un fruct exotic foarte căutat de vegetarieni. Foto: Hepta

Când este copt, fructul devine gălbui, cu pete maronii, capătă un miros dulceag și devine lipicios datorită uleiurilor esențiale din coajă și a unor rășini pe care fructul le secretă.

Jackfruit este un fruct multiplu, compus din sute până la mii de flori individuale. Partea cea mai frecvent consumată a fructelor de jackfruit este „carnea” sau păstăile de fructe, care sunt comestibile atât când sunt coapte, cât și necoapte.



Fructul copt este dulce și este folosit adesea pentru deserturi. Jackfruitul verde conservat are însă un gust discret și o textură asemănătoare cărnii. Acesta este și unul dintre motivele pentru care se numește „carne vegetală”.

Jackfruitul este preferat de vegetarieni, pentru că înlocuiește foarte bine carnea. Gătit, acest fruct poate fi folosit în hamburgeri, adăugat la tacos, salată sau în sandviș. Jackfruit-ul se poate găti în mod similar cu carnea de pui. În România, el se găsește comercializat sub formă de conservă.

Elena Gheorghe face tacos cu jackfruit

Una dintre vedetele de la noi care consumă în mod frecvent jackfruit este cântăreața Elena Gheorghe.

Anul acesta, de Paște, cântăreața pe care o putem vedea la „Vedeta familiei”, de la TVR 1, ne povestea că pregătește, pe lângă bucate tradiționale, un meniu special.

„Eu pregătesc meniul meu: fac tacos cu jackfruit, care înlocuieşte carnea şi e preferatul copiiilor, peşte la cuptor cu legume şi o băutură caldă turcească, numită salep, pe care toată lumea o place”, ne declara ea.

Elena Gheorghe include frecvent jackfruitul în alimentație

În plus, Elena Gheorghe ne-a dezvăluit că regimul ei alimentar e unul dintre motivele care o împiedică să ducă mai departe negocierile pentru o eventuală participare la „America Express”.

„Am momente când parcă aş merge, dar sincer vă spun că am un regim alimentar special momentan şi cred că m-ar încurca tare în competiţie. Mai aştept şi… am învăţat că e mai bine ca niciodată să nu spui niciodată, mai ales în situaţii de genul acesta. În viaţă trebuie să laşi portiţe deschise, pentru că viaţa e surprinzătoare.”

Citește și:

Cel mai nou VIDEO
Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton