Homepage  / Vedete româneşti

Ce-au mai citit vedetele noastre și ce lecturi ne recomandă pentru această vară. Răspunsurile a 16 vedete de televiziune

Ce-au mai citit vedetele noastre și ce lecturi ne recomandă pentru această vară. Răspunsurile a 16 vedete de televiziune

de Mioara Tronaru,

Chiar dacă pandemia ne-a dat viețile peste cap, chiar dacă avem ca „vecin” un război absurd și chiar dacă mulți dintre noi am dat cărțile deoparte, mai sunt încă și oameni care nu au renunțat la citit. Câțiva dintre ei și cărțile lor minunate îi găsiți aici.

Paula Herlo (Pro TV)

I-a plăcut: „Ultima carte care m-a ținut captivă cu orele este „Între două lumi”, scrisă de Suleika Jaouad.

Cartea comprimă cei patru ani de tratament ai Suleikai, o tânără new yorkeză care, la 22 de ani, află că suferă de leucemie cu 35% șanse de supraviețuire. Cei patru ani de tratament dur au ținut-o captivă într-o lume a oamenilor în alb.

În lunile lungi de tratament, a ținut un jurnal online prin care sute de mii de oameni erau parte la tot ce trăia după zidurile spitalului. Remisia a găsit-o nepregătită pentru lumea de afară, așa că pornește singură într-o călătorie de mii de kilometri în încercarea de a găsi răspunsuri și de a se regăsi pe ea”.

Ne recomandă: „Cartea pe care o recomand pentru vacanță este «Fericirea e un ac de siguranță» scrisă de Răzvan Exarhu, o carte pe care am citit-o râzând, lăcrimând, întrebându-mă și căutând răspunsuri. E precum farfuria lui: perfectă!”.

Christian Sabbagh (Kanal D)

I-a plăcut: „«Flashback», cartea lui Florin Andreescu. Este o carte despre perioada anilor ’75 până în anii ’95, anii Epocii de Aur și cei ai tranziției. M-am regăsit în paginile ei, este vorba despre generația mea, a copiilor care au crescut cu cheia de gât.

Mi-am amintit de copilăria mea, de acele vremuri, de cum am crescut noi și ne-am dezvoltat în ciuda vremurilor și a lipsurilor. Cartea are și multe fotografii din acea perioadă, utile mai ales pentru generația de astăzi, pentru a nu uita cum au trăit părinții și bunicii lor”.

Ne recomandă: „Sunt pasionat mai mult de lecturi despre geopolitică, istorie, cărți care nu sunt neapărat pentru a fi luate în vacanță. Acum, am pe noptieră mai multe cărți despre perioada interbelică, pentru că îmi plac, dar fac și documentare pentru personajul din jocul video pe care îl creez, de la modul în care se îmbrăcau, până la modul în care era structurată societatea.

Dar, când vreau să mă relaxez, chiar și la vârsta asta, citesc benzi desenate. Este o lectură plăcută și pentru cei mari, și pentru cei mici. Părinții pot discuta multe lucruri pornind de la ele cu cei mici și pot fi și un bun prilej de a învăța engleză sau franceză, pentru că majoritatea benzilor desenate sunt în aceste limbi”.

Paul Surugiu-Fuego (TVR 2)

I-a plăcut: Trebuie să recunosc, vinovat oarecum, că în ultima perioadă, după reluarea activității din pandemie, nu am mai avut același timp să citesc așa cum ar fi firesc. Totuși, în ultimele săptămâni, m-am delectat cu un dialog confesiv despre cea mai dificilă temă a muritorilor. Este vorba despre volumul „Despre destin”, o serie de scrisori și gânduri între Gabriel Liiceanu și Andrei Pleșu.

Eu nu sunt un mare amator al conceptului legat de destin, considerând că fiecare își clădește, prin propriile acțiuni, parcursul, dar, chiar și așa, m-au fascinat puterea discursului, argumentele, raționamentele și felul în care curge discursul narativ, ca într-o simplă și relaxată discuție. Recomand din suflet!

Și desigur, am citit și citesc, cărți de poezii, eu fiind mare amator de poezie clasică, scrisă bine. Recent am ajuns la volume scrise de Leonida Lari, de Valeriu Matei, Arcadie Suceveanu, Grigore Vieru, de Narcis Avădănei și mulți alții.

Ne recomandă: „Lectura ar trebui să fie esențială în viețile noastre. Eu știu că suntem mereu pe fugă, mereu cu timpul pus la încercare, mereu dornici de altceva, iar tehnologia a răpit acest drag de a citi, dar chiar și așa, avem nevoie de această apă bună pentru suflet, de această posibilitate de a evolua, de a ne îmbogăți vocabularul și de acest drag de a răsfoi paginile pline de substanță ale unei cărți bune.

Recomandările mele pentru vara aceasta sunt multiple. Pentru cei care n-au apucat să o facă până acum, recomand citirea romanului formidabil al marelui autor basarabean (Nicolae Dabija, n.r.) „Tema pentru acasă”, o lecție a demnității, un volum la care plângi la fiecare pagină, la care te emoționezi și de uimești deopotrivă. Cartea poate fi găsită și în variantă digitală și chiar audiobook, cu vocea regretatului autor.

De asemenea, pentru o lectură mai ușoară, recomand și volumul „Nu se există nu se poate”, al Andreei Marin, o culegere a unor exemple de reușită, ale unor portrete cu oameni care au reușit și care ne pot fi exemplu.

Și desigur, surpriză, recomand cartea mea, care va apărea cât de curând, împreună cu Bookzone și care va fi o radiografie a gândurilor și sentimentelor mele. Nu dau multe detalii, dar va fi interesant! Oricum, citiți, este esențial pentru o viață armonioasă!”.

Cristina Cileacu (Digi24)

I-a plăcut: Ce carte am terminat de citit recent: „O nouă istorie a serviciilor secrete sovietice” – Jonathan Haslam. După moartea lui Stalin, o serie de agenţi străini care lucrau pentru sovietici au fost desconspiraţi, iar serviciile ruşilor erau în dezavantaj în plin Război Rece.

Hruşciov a schimbat tactica recrutării spionilor, a renunţat să-i folosească doar pe cei convinşi de ideologie, a considerat că oamenii pot livra informaţii mai eficient dacă sunt forţaţi sau motivaţi constant, aşa că a apelat la şantaj şi mită.

Metoda lui Hruşciov este folosită şi în prezent. Cred că este esenţial să citim constant şi despre trecut. De pildă, CEKA bolşevicilor a fost construită având ca model serviciul britanic MI6.

Acest detaliu poate să ne lămurească mai bine de ce britanicii, în prezent, par să fie cei mai intuitivi în privinţa felului în care Vestul trebuie să reacţioneze în faţa agresiunii Rusiei”.

Ne recomandă:Pecetluite în istorie – scrisori care au schimbat lumea – Simon Sebag Montefiore. Cartea este o colecţie de scrisori pe cele mai variate teme, scrise de oameni celebri. Puteţi descoperi că Marx şi Engels erau rasişiti, Abraham Lincoln ştia să-şi recunoască greşelile, iar Iosip Broz Tito a reuşit să-l sperie pe Stalin.

Mesajele sunt mici capodopere, indiferent de semnatar. De ce recomand o carte despre corespondenţa unor personaje cunoscute? Pentru că şi cei pe care istoria îi consemnează, indiferent de rolul pe care l-au jucat, aveau cele mai obişnuite probleme, pe care încercau să le rezolve la fel ca oricare dintre noi”.

Corina Dănilă (TVR 2)

I-a plăcut: Ultima carte citită… este „The Power of the Actor: The Chubbuck Technique”, semnată de Ivana Chubbuck. Desemnată bestseller de Los Angeles Times, «Puterea actorului» descrie o tehnică modernă care a lansat unele dintre cele mai de succes cariere de la Hollywood şi semnată de profesorul care le-a predat actorilor Charlize Theron, Brad Pitt, Elisabeth Shue, Djimon Hounsou și Halle Berry.

Cartea te ghidează către rezultate dinamice și eficiente şi este un vârf al actoriei secolului douăzeci și unu.

Metoda Chubbuck vorbeşte despre apropierea de personaj, dezvoltarea şi descoperirea trăsăturilor pe care le poţi găsi ca interpret”.

Ne recomandă: „În vacanţă, le recomand cititorilor TVmania «Magicians of the Gods», care aduce noi dovezi în susținerea tezei lui Graham Hancock că un cataclism global a distrus o mare civilizație. Cartea, plină de rapoarte recente despre progrese științifice noi (de la ADN la astrofizică) este o investigație uimitoare și profund controversată a misterelor și dovezilor unei civilizații preistorice pierdute”.

Simona Pătruleasa (Kanal D)

I-a plăcut: Chiar acum citesc o carte fascinantă, Minciuna lui Michelangelo. Catedrala în flăcări, a lui Igor Bergler. Este o lectură care te ține cu sufletul la gură, bine documentată, fascinantă prin suspans, emoția pe care o transmite cu fiecare pagină, dar și prin umor”.

Ne recomandă: „Nu îmi place să fac recomandări, pentru că gusturile sunt diferite. Îmi place să recitesc cărți care contribuie la formarea mea ca om sau care îmi aduc bucurie, îmi schimbă starea în bine atunci când le citesc. Preferații mei rămân Emily Brontë și William Shakespeare”.

Anca Mazilu (TVR 1)

I-a plăcut: De mulţi ani, sunt mare fan audiobook. Conduc mult, fac des şi drumuri lungi, Bucureştiul e aglomerat, aşa că, pentru mine, nu există timp «pierdut» în trafic, ci o continuă acumulare. Majoritatea cărţilor pe care le aleg mă fac să înţeleg mai bine cum funcţionează omul – corpul, emoţiile, mintea, spiritul.

Majoritatea cărţilor sunt în engleză, citite chiar de autori. «Perfect Health» (Sănătate perfectă), Deepak Chopra – este un ghid interesant şi extrem de util, bazat pe studii medicale, despre puterea noastră de autovindecare. «Becoming Supernatural», Dr Joe Dispenza – este o altă carte pe care am recitit-o de curând, un studiu la zi cu noutăţi din neuroştiinţă, epigenetică şi fizică cuantică, despre cum un om obişnuit poate să îşi atingă potenţialul maxim., «The Power of Ritual» (Puterea obişnuinţei), Casper ter Kuile – o carte foarte utilă pentru oricine doreşte să implementeze în viaţa sa un obicei nou. Cheia este în intenţie, atenţie, repetiţie.

«It Didn’t Start with You» (Povestea ta a început demult), Mark Wolynn – o abordare inovatoare asupra vindecării traumelor «fără leac», din punctul de vedere al terapiilor tradiţionale. Este, practic, un manual despre cum să descifrezi climatul mental ascuns în spatele cuvintelor uzuale, al activităţilor şi reacţiilor de zi cu zi, dar şi al deciziilor tale”.

Ne recomandă: „Surpriza zilelor trecute: Viorel Ilişoi. «Un băiat de la radio», cu care am râs de multe ori. El habar n-avea că eu făceam parte din corul de voci care hohoteau pe miştourile lui. Apoi, a prins chip într-o ediție «Cu capu-n zori», când ne-a gătit borş cu leuştean. S-a şi glumit, dar s-a şi fâstâcit, după cum e vorba. În după-amiaza aia, Ilişoi a căpătat nimb de scriitor cu har, prin volumul lui, «Strălucitor»”.

Anca Dumitrescu (Digi24)

I-a plăcut: „Cele mai recente lecturi sunt cărțile din seriile «Jup, un pisioi de soi» și «Tafiti». «Pirați de debara» și «Povești cu dragoni» sunt alte titluri cu care mă laud în această perioadă.

Deși poate părea o glumă, perioada verii coincide cu vacanța mare a copilului și, implicit, cu lista lui de lectură pentru școală.

Nu am niciun motiv să mă plâng, mă relaxează mult poveștile pe care le citesc împreună cu Matei”.

Ne recomandă: „Le recomand cititorilor TVmania «Creierul și mintea Universului», scrisă de Dumitru Constantin Dulcan. Cartea este un fel de manual din care învățăm cât de ușor poate fi destinul influențat prin schimbarea gândirii.

O să folosesc un citat care sper să îi convingă pe oameni că merită să o citească: «În orice acțiune pe care ne-o propunem este nevoie de încredere în noi înșine, de optimism. Câmpul de energie aferent îndoielii și fricii de a nu reuși merge înaintea noastră și ne blochează curajul și șansele în ceea ce întreprindem».

Este o carte pentru femei și bărbați deopotrivă, pentru tineri sau vârstnici, pentru optimiști și pesimiști în egală măsură”.

Bogdan Muzgoci (TVR 1)

I-a plăcut: „Ultima carte citită este una pe care greu poți să o uiți. «Dezastrul de la Cernobîl. Mărturii ale supraviețuitorilor». Cartea Svetlanei Alexievici surprinde momentul de după tragedia de la Cernobîl și lupta supraviețuitorilor cu traumele care au urmat.

În special în contextul actual, poveștile autoarei m-au făcut să mă tem și mai tare de o lume în care cenzura și corupția ocrotită de dictatură pot duce la dezastre care produc răni ce nu se pot cicatriza niciodată.

Azi constat cu amărăciune că nici urmașii URSS nu au învățat lecția mortii predată în 1986. Am ajuns la această carte după ce am urmarit miniseria «Cernobîl» realizată de HBO și pot garanta că nu se compară senzația pe care o ai citind cu cea din fața televizorului. Toată povestea m-a facut să realizez că cel care a spus că cine nu-și cunoaște istoria e sortit să o repete a avut mare dreptate”.

Marina Nițoiu (Prima TV)

I-a plăcut: Pur întâmplător am descoperit-o pe Brené Brown pe o platformă de streaming și pentru că m-a cucerit cu umorul și cu energia ei, i-am cumpărat cărțile. Pe câteva dintre ele chiar le-am oferit cadou prietenilor.

De obicei când descopăr ceva ce îmi place mult, entuziasmul momentului mă face să împart lucrul respectiv și cu cei din jurul meu.

Așa că, ultima carte cumpărată și citită (pentru că pe noptieră mai sunt câteva care mă așteaptă) este «Îndrăznește să conduci». Dacă ești tipul de persoană cu planuri multe și cu idei și mai multe, cum sunt eu :), atunci genul acesta de cărți motivaționale nu fac alceva decât să-ți dea imboldul de care ai nevoie.

Din când în când nu strică să-ți mai reamintească cineva că the sky is the limit”.

Ne recomandă: „Vă mărturisesc că nu e o misiune ușoară să fac o recomandare de carte. Și cum pentru mine este important momentul din zi în care am timp să citesc, atunci v-aș recomanda dimineața – cărți motivaționale, la prânz – biografii și memorii iar seara – beletristică. În concediul din această vară, sigur o să am cu mine «Unda verde» Matthew McConaughey”.

Ana Maria Barnoschi (Kanal D)

I-a plăcut: Mi-a plăcut extraordinar de mult «Femei care aleargă cu lupii», de Clarissa Pinkola Estes. Este o carte despre femei și despre măștile pe care le punem pentru a le fi bine celor din jur. În fiecare poveste din carte se ascunde o cheie a regăsirii. Este un îndemn la autenticitate, curaj, generozitate, putere, creativitate și o recomand tuturor femeilor care doresc să își descopere identitatea, calitățile și, de ce nu, defectele”.

Ne recomandă: „«Cult Classic», de Sloane Crosley. Este povestea unei femei, Lola, care trăiește într-un mare oraș, este foarte ocupată și se întreabă dacă bărbatul alături de care dorește să își întemeieze o familie este cel alături de care va îmbătrâni. Soarta îi scoate în cale foste iubiri care o aruncă într-un carusel de emoții care îi ridică întrebări despre a ce a dat și ce a primit în fiecare relație. Este o lectură amuzantă, cu o intrigă puțin ciudată, dar ușor de parcurs”.

Marina Almăşan (TVR 2)

I-a plăcut: „Mi-e rușine să mărturisesc, dar în ultimii ani am fost… mai mult scriitoare, decât cititoare! În sensul că am petrecut mai mult timp ținând în mână tableta, decât cartea! Dar această vară și încheierea sezonului la TVR mi-au adus și răgazul să «respir» puțină literatură.

Rămânând fidelă Editurii Corint, am extras din stiva rușinos adunată pe masa de lucru o carte mai soft, pe care prietenii mei de la Corint mi-o dăduseră cu ceva timp în urmă :«O prințesă americană. Povestea de dragoste dintre Meghan Markle și Prințul Harry».

Poveștile celebrităților – mai ales ale celor contemporane – m-au fascinat dintotdeauna! Eram, în plus, curioasă să văd cum scrie o femeie (Leslie Carroll) despre o altă femeie! Și, nu în ultimul rând, mărturisesc că îmi plac la nebunie și filmele de dragoste și poveștile de amor! Ușor de citit și extrem de captivantă, bine documentată în plus, cartea m-a ținut legată de ea până la ultima filă și fără să apelez la «lectura pe diagonală», ceea ce, mărturisesc, mi se întâmplă destul de des.

Poate și pentru că în carte nu m-am ciocnit decât de puțină ficțiune, restul fiind susținut de documente ale vremii și de mărturii ale unor cunoscuți ai celebrului cuplu princiar – cel mai mediatizat de pe mapamond, la ora actuală.

Este interesantă cartea și prin felul în care analizează infiltrarea în sânul familiei regale britanice a tinerei actrițe de pe continentul american – deloc «albastră» la sânge. Dar și prin portretele pe care i le face lui Meghan, pe de o parte, dar și Prințului Harry, cu bunele și relele sale.

Și, firește, cartea nu este lipsită de picanterii ale faimosului cuplu, care fac deliciul oricărei cititoare din zilele noastre!”.

Ne recomandă: „Da, sunt lipsită de modestie, poate, dar de ce să nu mă folosesc de acest prilej pentru a le recomanda cititorilor TVmania, pe care-i știu mari iubitori ai vedetelor autohtone, cartea pe care eu însămi tocmai am lansat-o.

Cred că «Ceasul iubirii. Cei 16 ani ai mei alături de Victor Socaciu» le va reașeza în suflet muzica îndrăgitului artist, dar și detalii neștiute ale poveștii noastre de dragoste. Și dacă tot am vorbit mai sus despre picanterii, le-am strecurat eu însămi, în cartea mea.

O privire «pe gaura cheii», o pendulare între vesel și trist, între iubire și disperare – cam asta se întâmplă între coperțile roșii ale cărții pe care cu drag v-o recomand. Citiți-o, nu veți regreta!”.

Teodora Tompea (Digi24)

I-a plăcut: „Nu e neapărat ultima carte citită, dar este una dintre cele terminate de curând și cu adevărat de impact pentru mine. Mă refer la cartea lui Matthew McConanaughey – «Undă verde». Ce mi-a plăcut este că nu e doar o carte autobiografică, ci o adevărată călătorie și poveste despre cele mai importante lecții de viață. Descoperi, într-un final, că viața este compusă din lucruri frumoase, lecții și nenumărate provocări care te pun mereu în fața unei alegeri. O recomand inclusiv pe această pentru vacanță, o carte te relaxează și te stimulează pe măsură”.

Ne recomandă: „La capitolul cărți de vacanță, aș recomanda și «Amantul japonez» de Isabel Allende, o carte despre o poveste de iubire aparte. Eu am citit această carte tot într-una din vacanțele de anul trecut. Ce am citit și aș recomanda ca lectură în vacanță de vară este povestea de viață, tot o carte autobiografică, a mamei lui Elon Musk. Cartea se numește «O femeie își face un plan», iar Maye Musk le dă femeilor mult curaj și multă putere prin experiența ei de viață împărtășită foarte transparent și onest”.

Maria Smarandache (TVR 1)

I-a plăcut: «Ascensiunea», de Nikos Kazantzakis, este o invitaţie la călătorie, din Creta până-n Londra.

Este o carte de o rară frumuseţe. Scrisă în 1946 la Cambridge și rămasă nepublicată până în ianuarie 2021, cartea este matricea care iluminează marile romane ale lui Nikos Kazantzakis. Are caracter autobiografic, multe dintre întâmplările relatate fiind trăite de Kazantzakis.

La sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, Kosmas, tânăr scriitor, se întoarce în Creta, la puține zile după moartea tatălui său, căpitanul Mihalis, și își aduce și proaspăta soție. Speră ca iubirea lui și soarele ținutului său natal să fie de ajuns pentru ca Noemi, supraviețuitoare a Holocaustului, să se agațe mai departe de viață. Niciun cititor îndrăgostit de Grecia – și de Creta, în special – nu ar trebui să rateze această carte specială”.

Ne recomandă:«Abonatul nu poate fi contactat», de Cristina Andrei, este o carte despre oamenii de lângă noi: despre relațiile de familie, de multe ori disfuncționale, despre contactele sociale, cele cu vecinii, colegii, prietenii; este o poveste despre orgolii, ambiții și secrete ale personajelor, a căror viață se petrece, în cartierele Bucureștiului, de la cele mai selecte zone și până la cele paupere, cu sondări în trecutul care le determină acțiunile prezente și le conturează viitorul. La început, ai nevoie de un creion și o hârtie să poți reține personajele din poveste, dar curând vei fi răsplătit”.

Cătălin Petre (Digi24)

I-a plăcut: Ultima carte citită este «Nouă străini», de Liane Moriarty, o carte genială, care analizează comportamente în situații de criză și în care nimic nu e ce pare a fi. O recomand cu căldură!”.

Ne recomandă: „Pentru vacanță, recomand «Ce știu cu adevărat», scrisă de Oprah Winfrey, o carte care adună subiecte ce țin de viața noastră, dar și de alegerile noastre. O carte ca un manual al stării de bine, care ne poate ajuta să trăim din plin cu înțelepciune și asumare. Nu o veți lăsa din mână, până nu o veți termina”.

Radu Andrei Tudor (TVR 1)

I-a plăcut: „M-a impresionat recent «Testamentul lui Abraham», de Igor Bergler. Acum citesc «Biblia pierdută», de același autor. Îmi plac Dan Brown și Svetlana Alexievici”.

Ne recomandă: „Şi aș face și o sugestie: contează titlul mai puțin, contează lectura. Iar pe aceasta o recomand din cărţi scrise, şi nu cărţi digitale. Cred că are un rol extrem de important senzația pe care ti-o oferă mirosul hârtiei tipărite. Aș mai adăuga că lectura poate să-ți facă o vacanță completă. O carte, un pahar de vin, malul mării… Acesta e un cadru ideal pentru o vacanță reușită, din punctul meu de vedere”.

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton