Homepage  / Oscar

Categorii cu surprize la Oscar 2011

Categorii cu surprize la Oscar 2011

de Redactia Tvmania

Dincolo de actori, regizori şi cel mai bun film, Oscarul dă trofee (printre altele) şi pentru scenariu, film animat şi film străin, coloană sonoră, regie artistică şi efecte vizuale. Cum stau şansele pentru peliculele intrate în cursă, vedeţi mai jos.

Din toamna lui 2010 încoace, s-a tot vorbit pe marginea posibililor nominalizaţi, apoi a posibililor câştigători ai Premiilor Oscar 2011. La categoriile principale – cel mai bun film, regizor, actor principal/secundar, actriţă principală/secundară – deja se ştiu favoriţii: Colin Firth, Natalie Portman, Christian Bale, Melissa Leo, regizorul Tom Hooper şi al său „Discurs al regelui”.

Ei au cele mai mari şanse de a confirma bănuielile cunoscătorilor pe 27 februarie (şi puteţi citi mai multe despre acest subiect în „TVmania” nr. 8, care a apărut pe 21 februarie), dar cine cu cine se bate la restul categoriilor mari de la gală?

Efecte vizuale

Concurează „Alice în Ţara Minunilor”, „Harry Potter şi talismanele morţii: Partea I”, „Începutul”, „Iron Man – Omul de oţel 2” şi „Hereafter: Dincolo de viaţă”.

FAVORITUL: Clar, „Începutul” are şansele cele mai bune. Ar fi stupid să fie ales orice alt film, oricum contracandidaţii sunt peliculenet inferioare din punct de vedere al efectelor speciale.

CINE MERITĂ SĂ CÂŞTIGE. „Începutul”.

CINE VA CÂŞTIGA. „Începutul”.

Regie artistică

Concurează „Alice în Ţara Minunilor”, „Harry Potter şi talismanele morţii: Partea I”, „Începutul”, „Discursul regelui” şi „Adevăratul curaj”.

FAVORIŢI: Cum câştigătorul la această categorie e desemnat, de obicei, în funcţie de cel mai bun film, probabil că va câştiga „Discursul regelui”.

CINE MERITĂ SĂ CÂŞTIGE: Trofeul ar trebui să meargă la „Începutul”, care e complex, interesant şi multilateral dezvoltat.

CINE VA CÂŞTIGA: „Discursul regelui”.

Scenariu original

Concurează „Another Year”, „The Fighter”, „Începutul”, „Copiii sunt bine-mersi” şi „Discursul regelui”.

FAVORITUL: David Seidler va câştiga, sigur, aici, pentru că are o poveste impresionantă: scenaristul de 73 de ani, a devenit bâlbâit în copilărie şi a scăpat de defect inspirat de povestea regală portretizată în „Discursul regelui”. În plus, s-a chinuit mult să vadă filmul pe marile ecrane. În anii ’80, Seidler (care şi-a angajat un agent abia după lansarea filmului la Toronto, când au început zvonurile de Oscar) a cerut acordul reginei-mamă (soţia lui George al VI-lea), care nu a fost de acord cu realizarea peliculei, motivând că amintirile evenimentelor sunt prea dureroase. Astfel încât scenaristul (care a colaborat cu fiul şi nepotul lui Lionel Logue) a aşteptat 28 de ani, până după moartea ei, pentru a da undă verde producţiei. Pelicula are şanse majore la categoria „cel mai bun film”, iar scenariul ar trebui şi el premiat, prin urmare.

CINE MERITĂ SĂ CÂŞTIGE: Christopher Nolan, pentru că „Începutul” este un film plin de imaginaţie, dramatic şi distractiv în acelaşi timp, coregrafiat perfect la nivel de scenariu.

CINE VA CÂŞTIGA: David Seidler.

Scenariu adaptat

Concurează 127 de ore”, „Reţeaua de socializare”, „Povestea jucăriilor 3”, „Adevăratul curaj” şi „Winter’s Bone”.

FAVORIŢI: „Reţeaua de socializare” are aici şanse serioase, datorită lui Aaron Sorkin, care jonglează cu cuvintele, într-un ritm rapid, transformând pelicula într-un exerciţiu reuşit de dicţie cu semnificaţii profunde. Dar şi „Adevăratul curaj” ar putea culege aici un trofeu, fraţii Joel şi Ethan Coen având un film nominalizat la 10 categorii, care probabil nu va culege trofee pentru regie şi cel mai bun film.

CINE MERITĂ SĂ CÂŞTIGE: Aaron Sorkin.

CINE VA CÂŞTIGA: Aaron Sorkin.

Toy Story 3Film animat

Concurează „Povestea jucăriilor 3”, „Cum să îţi dresezi dragonul” şi „Iluzionistul”.

FAVORIŢII: E un singur favorit, „Povestea jucăriilor 3”, pelicula cu cele mai bune cronici de film din acest an şi cu cele mai mari încasări. Ar fi şocant să nu câştige a treia şi ultima parte a aventurilor lui Buzz şi Woody, care ajung într-o grădiniţă ameninţătoare.

CINE MERITĂ SĂ CÂŞTIGE: „Povestea jucăriilor 3” şi „Cum să îţi dresezi dragonul”: ambele sunt distractive, emoţionante şi bine făcute.

CINE VA CÂŞTIGA: „Povestea jucăriilor 3”.

Film străin

Concurează „Biutiful” (Mexic), „Dogtooth” (Grecia), „In a Better World” (Danemarca), „Incendies” (Canada) şi „Outside the Law” (Algeria).

FAVORITUL: Cum Javier Bardem a fost inclus pe lista celor mai buni actori principali, „Biutiful” are şanse bune, la fel „Dogtooth” (care a fost laureat la Cannes) şi „In a Better World” (premiat la Globurile de Aur).

CINE MERITĂ SĂ CÂŞTIGE: „In a Better World” şi „Biutiful”.

Coloană sonoră

Concurează „Cum să îţi dresezi dragonul”, „Începutul”, „Discursul regleui”, „127 de ore” şi „Reţeaua de socializare”.

FAVORIŢI: „Reţeaua de socializare” are şanse aici, cu o selecţie de melodii excelente, dar poate că Academia va alege să premieze animaţia „Cum să îţi dresezi dragonul”, care nu are nici o şansă la categoria „cel mai bun film animat”.

CINE MERITĂ SĂ CÂŞTIGE: „Începutul” sau „Reţeaua de socializare”, care sunt la fix completate de melodiile de pe coloana sonoră. Aplauze pentru Hans Zimmer, respectiv Trent Reznor/Atticus Ross!

CINE VA CÂŞTIGA: „Discursul regleui” sau „Reţeaua de socializare”.

CINE VA CÂŞTIGA: „In a Better World”.

Cel mai nou VIDEO
Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton