Recent, juratul de la “Hell’s Kitchen – Iadul Bucătarilor”, emisiune care va începe în toamnă la Antena 1, a ajuns în Maramureș, un loc în care nu numai că a fost fascinat de oamenii locului, de primirea pe care i-au făcut-o, dar a și învățat câteva din tainele culinare deținute de harnicele gospodine maramureșene.
“Eu fac cercetare culinară în toate călătoriile mele. Prefer să îmbin plimbarea cu cercetarea, nu e mai bine așa? Este pentru prima oară când ajung în acest colț din România. Am avut sentimentul că pătrund în altă lume, într-o Românie mai curată, mai frumoasă, mai colorată, cu oameni extraordinari, primitori, care te fac să te simți ca la tine acasă.M-a impresionat căldura oamenilor, căldura cu care m-au primit, faptul că s-au deschis către mine imediat, că mi-au pus la dispoziție cunoștințele lor, casele lor, timpul lor. Au gătit pentru mine, am gătit împreună”, spune juratul de la “Hell’s Kitchen – Iadul Bucătarilor”.
De la doamna Florica, o gospodină harnică și priceputuă, chef Scărlătescu a învățat o rețetă specifică locului, simplă, dar extrem de gustoasă: scoverze.
“Mi-a plăcut mult rețeta de scoverze pe care am învățat-o de la doamna Florica, ceva atât de simplu, dar atât de bun. Nu am să v-o dau însă, o păstrez pentru mine deocamdată pentru că împreună cu câțiva oameni frumoși din Bârsana și Sighetul Marmației, undeva în jurul Sărbătorilor de iarnă, o să organizez acolo un eveniment culinar”, spune Cătălin.
Tot în Maramureș, chef Scărlătescu l-a întâlnit pe Ioan Godja-Ou, care la 94 de ani l-a impresionat pe jurat nu numai cu poveștile sale de viață, ci și cu cărțile pe care s-a apucat să le scrie la 80 de ani.
“În momentul în care am intrat în curte la el am simtit chimia. Mi s-a părut extraordinar ca un om la 94 de ani să fie atât de lucid, să povestească cu seninătate întâmplări din lunga sa viață, gândiți-vă că omul acesta a trăit tot ce a trăit România în ultimii 94 de ani”, povestește fascinat Cătălin, care le recomandă tuturor să viziteze acele locuri.