Homepage  / Știri / Televiziune

Castelul Cernovici și legenda din jurul lui, analizate la „Exclusiv în România”

Castelul Cernovici și legenda din jurul lui, analizate la „Exclusiv în România”

de Redactia Tvmania

Cristi Tabără ne prezintă duminică, 16 mai, la ”Exclusiv în România”, castelul Cernovici din comuna arădeană Macea. Realizatorul emisiunii de la TVR 1 și echipa sa încearcă să dezlege misterul castelului și pe cel al prințesei Maria Ana Ferdinanda de Habsburg, înmormântată în cripta bisericii din satul Neudorf. 

Castelul Cernovici – unde se află și istoria sa

Csernovics (sau Cernovici) este un monument istoric și arhitectonic și se află în în comuna Macea, județul Arad, care a devenit cunoscută datorită legendelor apărute de-a lungul vremii în jurul castelului dar și al grădinii botanice care îl înconjoară și care deține exemplare monumentale de arbori, cu vârste de 250-300 de ani!

Ridicat de o familie nobiliară austriacă, imobilul a fost donat de Imperiul Austriac familiei nobiliare de origine sârbă Csernovics, la începutul secolului al XVIII-lea. Castelul s-a aflat în proprietatea acesteia aproape 150 de ani, până când, conform unor mărturii, a fost pierdută la un… joc de cărți. Următorii proprietari au fost grofii Karolyi, iar medicul Adam Iancu din Curtici l-a cumpărat la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, dar l-a pierdut nouă ani mai târziu, la naționalizarea din 1948. 

Conform Wikipedia, după 1948, castelul va avea mai multe destinații printre care orfelinat, azil pentru orbi, centru de reeducare pentru copiii orfani sau sediu al Cooperativei Agricole. În prezent, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad este proprietara domeniului Cernovici.

Legenda castelului Cernovici

Oficial, castelul Cernovici are 99 de camere, dar localnicii știu că există și camera cu numărul 100, pentru că, după miezul nopții, cei care se află în parcul castelului pot auzi sunetul clapelor unui pian. Conform unei legende locale, se spune că însuși groful Karolyi, unul dintre foștii proprietari ai impozantului imobil, cântă din interiorul camerei secrete.

Încercând să dezlege misterul castelului Cernovici din comuna arădeană Macea, Cristi Tabără și echipa sa pornesc din nou la drum. Descoperirile lor le aflăm duminică, pe 16 mai, de la ora 17.00, când putem urmări la TVR 1 o ediție în premieră „Exclusiv în România”.

Misterul prințesei Maria Ana Ferdinanda de Habsburg

De la Macea, călătorim, alături de echipa „Exclusiv în România”, la Neudorf, pentru a afla istoria romanțată, și nu numai, a prințesei Maria Ana Ferdinanda de Habsburg, care, în anul 1809, a fost înmormântată în cripta bisericii din sat. Cum a ajuns o prințesă imperială austriacă să fie înmormântată aici? Care au fost motivele pentru care rușii au profanat mormântul? De ce sarcofagul a avut parte de ritualuri ciudate de-a lungul timpului? Răspunsurile la toate aceste întrebări le primim tot în ediția din 16 mai a emisiunii de la TVR 1.

Mormintele celor trei arădeni artizani ai Marii Uniri de la 1918: Ștefan Cicio Pop, Vasile Goldiș și Ioan Suciu

Mormintele celor trei arădeni artizani ai Marii Uniri de la 1918: Ștefan Cicio Pop, Vasile Goldiș și Ioan Suciu

Și tot atunci aflăm și povestea celor trei arădeni artizani ai Marii Uniri de la 1918: Ștefan Cicio Pop, Vasile Goldiș și Ioan Suciu. Căzuți acum în uitare, aceștia și-au pus averile și viețile în slujba idealului unirii tuturor românilor. „Câți dintre politicienii de astăzi ar mai face, oare, acest gest?”, se întreabă realizatorii emisiunii.

Urmărim, așadar, o ediție „Exclusiv în România” încărcată de istorie, muzică și savori locale din vestul țării, duminică, 16 mai, de la ora 17.00, la TVR 1.

Cel mai nou VIDEO
Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton