Homepage  / Advertorial

Cărți clasice și clasici în devenire. 10 cărți noi de la Editura Arthur

Cărți clasice și clasici în devenire. 10 cărți noi de la Editura Arthur

de Redactia Tvmania

Cum să-i facem pe copii să îndrăgească lectura? Propunându-le cărți clasice, care-au fascinat generații întregi de cititori, sau îndreptându-i spre cele mai noi apariții, care pot vorbi mai ușor pe limba lor? Răspunsul e simplu: oferiți-le ambele variante și lăsați-i pe ei să continue cu ce le place mai mult. Pentru a veni în ajutorul părinților, Editura Arthur a pregătit pentru luna iulie 10 titluri noi cât se poate de incitante. Veți găsi așadar mai jos atât autori clasici, cât și cele mai noi senzații în materie de literatură pentru copii.

Clasici cu patalama

Morcoveață, Jules Renard (il. de Dan Ungureanu, trad. Marcel Gafton și Modest Morariu, vârsta recomandată 12 ani+)

Pricopsit a fi mezinul familiei, pe Morcoveață cad toate sarcinile cele mai grele din casă: să pregătească potârnichile vânate de tată pentru jumulit, să închidă găinile în bezna cea mai întunecată și câte și mai câte. Așa că Morcoveață trebuie și el să se descurce cum poate, cu multă imaginație și spirit de aventură. Romanul clasic al lui Jules Renard este acum disponibil cu ilustrații proaspete și vibrante, realizate de Dan Ungureanu.

Cel mai bun Karlsson din lume, Astrid Lindgren (il. Ilon Wikland, trad. Andreea Caleman, vârsta recomandată 10 ani+)

După superamuzantele „Karlsson de-pe-acoperiș” și „Karlsson de-pe-acoperiș zboară din nou” este timpul pentru un nou volum marcă înregistrată Karlsson. De data asta, nu mai e niciun dubiu: Karlsson e cel mai bun din lume. Cum la ce? La jucat feste doamnei Bock și unchiului Julius, la pus bețe în roate lui Fille și Rulle, la distrat Frățiorul, prietenul său de nădejde, dar, acum, și la scăpat de cei ce vor să-l prindă ca să încaseze recompesa pusă pe capul lui.

Tranchila Tropatrop o țestoasă de neoprit, Michael Ende (il. Michael Bayer, trad. Gabriel H. Decuble, vârsta recomandată 4 ani+)

E mare petrecere în ținut: sultanul face nuntă mare și toate vietățile sunt invitate. Țestoasa Tranchila Tropatrop nu primește invitație, dar, dacă toată lumea merge, e clar că-i loc și pentru ea. Așa că pornește la drum încet, încet, foarte încet. Toți râd de ea și-i strigă „lasă-te păgubașă!”. Dar nu se lasă. Merge înainte cu și mai mare perseverență.

Clasici în devenire

Minunea. Ediție ilustrată, R.J. Palacio (il. Tad Carpenter, trad. Iulia Arsintescu, vârsta recomandată 12 ani+)

Tradusă în peste treizeci de limbi, vândută în milioane de exemplare, inclusă în The New York Times Best Sellers List și adaptată într-un lungmetraj, „Minunea” apare acum și cu minunate ilustrații realizate de Tad Carpenter. Povestea lui Auggie, băiețelul care-a învățat să trăiască cu defectul fizic ce i-a marcat întreaga copilărie, a cucerit o lume întreagă. Auggie dovedește că bunătatea și iertarea sunt răspunsurile cele mai bune atunci când cei din jur nu pot să treacă dincolo de aparențe.

Cum să-ți dresezi dragonul, Cressida Cowell (trad. Iulia Arsintescu, vârsta recomandată 10 ani+)

Hâc Hidos Hering al III-lea nu e un viking ca oricare altul: e slăbănog, roșcat de nu se poate și-n plus gândește întotdeauna înainte de a acționa. Așa ceva nu s-a mai văzut. Iar tatăl său nu este câtuși de puțin impresionat de istețimea lui. Așa că pregătirea pentru a intra în Tribul Derbedeilor Păroși este șansa lui să le dovedească tuturor că poate fi un erou: că poate captura și dresa un dragon, ba că poate și salva Insula Tont de atacul unui dragon fioros.

Peripețiile lui Max Crumbly II: Haos la gimnaziu”, Rachel Renée Russell (trad. Irina Ornea, vârsta recomandată 10 ani+)

Autorea celebrei serii Însemnările unei puștoaice revine în forță cu un erou la fel de interesant. Max Crumbly reușește să-i convingă pe părinți să-l înscrie la o școală publică (după ani de homeschooling cu bunica), dar lucrurile nu sunt chiar ca-n filme. Sau sunt. După o aventură care-l aduce în sistemul de ventilație, Max încearcă să le vină de hac celor trei hoți care-au luat cu asalt școala. Noroc că o are alături pe prietena lui Erin, superbună la calculatoare, de care e și un pic îndrăgostit.

Povestea lui Angelino Brown”, David Almond (il. Alex T. Smith, trad. Roxana Tocilescu,  vârsta recomandată 10 ani+)

Bert Brown e șofer de autobuz de zece ani. Nu mai e tocmai entuziasmat de jobul ăsta. Doar că la un moment dat se pomenește cu o creatură mică și simpatică în buzunarul de la piept. Un înger. Chiar așa: un înger micuț și foarte drăguț. Betty, soția lui, va ști ce să facă cu el: și chiar știe. Îl numesc Angelino și-au grijă de el. Angelino zboară, cântă, merge la școală și joacă fotbal. Dar răufăcătorii sunt pe urmele lui. Va putea fi el salvat?

Romane grafice cu un twist clasic

Marie Curie: în căutarea luminii, Frances Andreasen Østerfelt, Anja Cetti Andersen (il. Anna Blaszczyk, trad. Simina Răchițeanu, vârsta recomandată 12 ani+)

Povestea uneia dintre cele mai fascinante femei ale lumii științei, Marie Curie, este acum disponibilă sub forma unui roman grafic adaptat pentru copii. Volumul urmărește parcursul ei din copilărie, când își descoperă pasiunea pentru fizică și chimie în laboratorul tatălui său, și el om de știință, și până la maturitate, când primește recunoașterea internațională pentru descoperirile majore pe care le-a realizat, recompensate cu două Premii Nobel.

Clubul bonelor. Ideea grozavă a lui Kristy”, Raina Telgemeier (cul. Braden Lamb, trad. Lavinia Mihók, vârsta recomandată 11 ani+)

Dacă tot li se cere mereu să aibă grijă de copii neastâmpărați, Kristy, Mary Anne, Claudia și Stacey se hotărăsc să ducă sarcinile la nivel profesionist. Așa că înființează Clubul Bonelor. Cu anunțuri în ziar și tot tacâmul. Iar cererile nu contenesc să apară. Pare distractiv, până apar în peisaj copiii-problemă, câinii fioroși și vecinii dubioși. Noroc că se au una pe alta. La bine și la greu!

Când zboară porcii. O carte cu Batpig”, Rob Harrell (trad. Oana Purice, vârsta recomandată 8 ani+)

Lume, lume, faceți cunoștință cu Batpig! E cel mai viteaz supererou (atunci când nu se sperie de un amărât de hoț de buzunare), cel mai bun prieten (atunci când nu-i ascunde amicului Carl noua lui identitate) și cel mai de încredere verișor (atunci când nu-i este răpit de sub nas verișorul de care trebuie să aibă grijă). A! Și adoră băile de noroi și sandviciurile. În rest, apără orașul de o reptilă gigantică și salvează lumea de planurile malefice ale Măcelăresei. Un fleac!

Fie că sunteți în căutare de autori clasici sau de cei aflați pe valul literaturii contemporane, la Editura Arthur veți găsi povești potrivite pentru toate gusturile.

  • Un text de Oana Purice
  • Cu fotografii de Ema Cojocaru
Cel mai nou VIDEO
Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton