; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Shapeofwater_main 1280x600

Cartea lui Guillermo del Toro, „Forma apei”, apare la Editura Polirom

06 March 2018

Lungmetrajul „Forma apei' / „The Shape of Water', regizat de Guillermo del Toro, este câștigătorul a patru premii Oscar: cel mai bun film, cel mai bun regizor, cea mai bună coloană sonoră (Alexandre Desplat), cea mai bună scenografie. Romanul scris de regizor împreună cu Daniel Kraus va apărea în limba română, la Editura Polirom.

 

Scris și regizat de Guillermo del Toro și având în distribuție actori celebri, precum Sally Hawkins, Octavia Spencer, Richard Jenkins, Michael Shannon, Doug Jones, Michael Stuhlbarg, „Forma apei' / „The Shape of Water' a intrat în cinematografele din România în data de 23 februarie 2018. Filmul este produs de Fox Searchlight Pictures și este distribuit în România de Odeon Cineplex.

Pelicula este versiunea cinematografică a romanului scris de Guillermo del Toro împreună cu Daniel Kraus. Ediția în limba română a cărții va apărea la sfârșitul lunii martie (și în format digital) în colecția „Biblioteca Polirom' (coordonată de Bogdan-Alexandru Stănescu), în traducerea Veronicăi D. Niculescu.

Editura Polirom va mai publica în aceeași colecție și „Strigă-mă pe numele tău' / „Call me by your name', de André Aciman, în traducerea lui Cristian Ionescu, roman care stă la baza ecranizării omonime, în regia lui Luca Guadagnino, care a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat (James Ivory).

„Forma apei' a fost distins cu Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneţia, ediția 2017, și a fost nominalizat la 13 premii Oscar. De asemenea, pentru „Forma apei', Guillermo del Toro a primit Globul de aur, precum și BAFTA pentru cel mai bun regizor și pentru muzica originală semnată de Alexandre Desplat.

Romanul are acțiunea plasată în anul 1962. Elisa Esposito, o femeie mută, rămasă orfană din copilărie, se luptă cu monotonia vieţii de îngrijitoare în schimbul de noapte la Centrul de Cercetări Aerospaţiale Occam din Baltimore. Dacă n-ar fi Zelda, o colegă de serviciu care se poartă protector cu ea, şi Giles, vecinul ei iubitor, Elisa nu ştie cum ar suporta existenţa cotidiană. Apoi, într-o noapte fatidică, Elisa vede ceea ce nu-i era îngăduit să vadă, secretul cel mai bine păzit al Centrului: un om-amfibie, capturat în Amazon şi studiat în scopurile Războiului Rece. Creatura este înspăimântătoare, dar în acelaşi timp magnifică, capabilă să înţeleagă limbajul şi emoţiile… iar Elisa nu se poate ţine deoparte. Recurgând la limbajul semnelor, cei doi învaţă să comunice. În scurt timp afecţiunea se transformă în dragoste, iar creatura devine singura raţiune de a trăi a Elisei.

Guillermo del Toro nu este la prima carte, el mai este coautor (alături de Chuck Hogan) al „Strain Trilogy', devenită bestseller şi ecranizată într-un serial de televiziune de succes pe postul FX, şi al „Trollhunters' (tot alături de Daniel Kraus), care a stat la baza serialului omonim disponibil pe Netflix. Daniel Kraus este scriitor multipremiat şi regizor. Romanele sale „Rotters' (2011) şi „Scowler' (2013) au fost distinse cu Odyssey Award. A semnat, împreună cu Guillermo del Toro, romanele „Trollhunters' şi „Forma apei'. Cărţile lui Daniel Kraus au fost traduse în peste 15 limbi.

 

 

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare