Modifica setarile cookie
Homepage  / Filme Online

Care sunt cele mai bune francize de filme din toate timpurile

de Andreea Hentea,

Într-o epocă în care filmele nu mai sunt evaluate individual, ci deja au fost încadrate în serii, a fost alcătuit un clasament al francizelor care se potrivesc cel mai bine vizionării în buclă.

Recent, site-ul yahoo.com/entertainment a alcătuit un clasament al celor mai bune șapte francize cinematografice ale ultimilor ani. „Care sunt cele mai reușite francize de filme din toate timpurile?”, s-au întrebat redactorii site-ului, la începutul sezonului sărbătorilor, când se presupune că timpul acordat filmelor preferate este ceva mai generos.

Iată ce serii de filme au rezultat, „demne – au spus aceștia – de văzut, de revăzut și de revizitat ca și cum ar fi niște prieteni vechi”:

Seria Bond

Când vine vorba despre agentul 007, toată lumea se întrece în a stabili care film Bond este cel mai bun. Franciza a cuprins 25 de filme de-a lungul a șase decenii, iar eroul său a fost portretizat de șase actori celebri.

Actorul care l-a jucat pe Bond cel mai mult timp (15 ani) este Daniel Craig. Sean Connery și Roger Moore au avut, amândoi, mai multe apariții decât Daniel Craig, dar acesta a fost singurul interpret al lui 007 care a deținut atât de mulți ani rolul pe ecran, debutând ca Bond în „Casino Royale” (2006) și încheind seria cu „Nu e vreme de murit” / „No Time To Die”(2021). Craig a lăsat o amprentă atât de puternică asupra francizei Bond, încât astăzi, deși se caută un nou interpret, „nimeni nu este sigur ce va urma”.

Seria „Rocky” / „Creed”

Franciza „Rocky”, lansată acum aproape 50 de ani, ni l-a prezentat, pe parcursul a nouă filme, pe boxerul absolut, Rocky Balboa (Sylvester Stallone), și – de ceva timp – pe protejatul său, Adonis Creed (Michael B. Jordan). Începând cu scena de neuitat în care Rocky Balboa alerga pe străzile din Philadelphia, fiecare film al seriei ne-a purtat într-o călătorie emoționantă, prin ochii unui marginal devenit campion. Unul dintre cele mai importante filme ale francizei a fost „Rocky IV” (1985), care a făcut legătura dintre două epoci: cea a lui Apollo Creed (Carl Weathers), care l-a avut ca adversar pe brutalul Ivan Drago (Dolph Lundgren), și cea a fiului său, Adonis Creed. Acesta a avut șansa să facă dreptate memoriei tatălui său în „Creed II” (2018), când l-a avut ca adversar pe fiul la fel de înfricoșător al lui Drago, Viktor Drago (Florian Munteanu).

Seria „Stăpânul inelelor” / „Hobbitul”

La peste două decenii de la lansarea filmului „Stăpânul inelelor: Frăția inelului” (2001) și la peste un deceniu de la premiera producției „Hobbitul: O călătorie neașteptată” (2012), Peter Jackson și colaboratorii săi pot privi cu satisfacție spre ceea ce au realizat. Recent, Peter Jackson a dezvăluit că scena sa preferată din trilogia „Stăpânul inelelor” a fost cea cu Gollum (interpretat de Andy Serkis) în „Stăpânul inelelor: Cele două turnuri” (2002).

„Un element cheie legat de Gollum, după cum mulți deja știu, este că el este deopotrivă Smeagol și Gollum, este ca o scindare, iar scena cu el, rescrisă special de Fran Walsh, e faimoasă acum”, a mai spus regizorul.

Seria „Star Wars”

În 1977, când a fost lansat, primul film din seria „Războiul stelelor” a rescris definiția succesului. Prima generație de fani a avut la dispoziție doar cele trei filme originale, revizionate la nesfârșit pe cablu ori de câte ori se redifuzau. Abia în 1999 a apărut trilogia prequel inagurată cu „Star Wars: Episodul I – Amenințarea fantomei” (1999) / „The Phantom Menace”, iar în 2015 s-a deschis era continuărilor, cu „Star Wars: Trezirea Forței” / „Star Wars: Episode VII – The Force Awakens”.

Cu nouă filme din Saga Skywalker și două producții spin-off, fanii își pot organiza acum propria experiență de vizionare, mai ales că întreaga franciză este disponibilă la Disney+. Cel mai nou film „Star Wars” este deja în lucru și ar trebui să aibă premiera în 2026, dar scenaristul și regizorul său premiat cu Oscar, Taika Waititi, spune: „Nu vreau să fac un «Star Wars» în grabă. Lumea nu are nevoie de așa ceva”.

Filmele Marvel și seria „Iron Man”

Filmele din universul Marvel rămân unele dintre cele mai rentabile lansate vreodată, „Răzbunătorii: Sfârșitul jocului” (2019) încasând 2,8 miliarde de dolari la nivel global și fiind al doilea cel mai de succes titlu din istoria filmului după „Avatar” (2009), al lui James Cameron. Seria filmelor Marvel a început în 2008, o dată cu lansarea „Iron Man – Omul de oțel”, care l-a reinstalat pe Robert Downey Jr. în fruntea clasamentelor, i-a consolidat poziția regizorului Jon Favreau ca regizor de top și a pregătit terenul pentru un val fără precedent de filme cu supereroi. S-a spus, atunci, că inaugurarea acestor povești cu Iron Man” ca supererou „a fost o lovitură de geniu”.

Deși Robert Downey Jr. a avut de luptat până să ajungă la rolul lui Tony Stark, din cauza trecutului său caracterizat de dependențe, Tony Stark a devenit unul dintre cei mai impresionanți eroi cinematografici ai începutului de secol XXI.

Seria „Spider-Man”

Oricât de important a devenit Iron Man, Omul Păianjen / Spider-Man este, încă, unul dintre cei mai populari eroi ai universului Marvel. Animația „Omul-Păianjen: Prin lumea păianjenului” / „Spider-Man: Across the Spider-Verse” (2023) a demonstrat-o din plin în această vară, când a obținut 381,3 milioane de dolari pe piața internă, situându-se astfel chiar în spatele incredibilelor încasări obținute de „Barbie”.

În 2002, lansarea trilogiei „Spider-Man”, a lui Sam Raimi, cu Tobey Maguire în rolul principal, a contribuit la lansarea epocii moderne a ecranizărilor după benzi desenate, cu ani înainte de lansarea supereroilor Marvel. Regizorul Marc Webb a repornit franciza în 2012, cu Andrew Garfield, iar supereroul jucat de Tom Holland a fost lansat în 2016, deținând propria trilogie de filme.

„Omul-Păianjen: Niciun drum spre casă” / „Spider-Man: No Way Home” (2021), în care Tom Holland a apărut alături de Garfield și Maguire, precum și de câțiva dintre cei mai reușiți inamici ai lor, a fost unul dintre filmele din universul Marvel cu cele mai mari încasări – 1,89 miliarde de dolari la nivel global.

Seria „Alien”

În spațiu, nimeni nu te aude când țipi”, a rămas una dintre replicile antologice din „Alien” (1979), filmul lui Ridley Scott care a inaugurat legendara serie și a dat tonul pentru aproape fiecare SF important care a urmat. De-a lungul seriei, emblematica Ellen Ripley (Sigourney Weaver) s-a transformat din supraviețuitoare într-un adevărat războinic, ceea ce a influențat și filme precum cele din seria „Resident Evil”, cu Milla Jovovich în rolul principal.

Am fost singurul copil la părinți, iar tatăl meu, un est-european foarte macho, m-a crescut ca pe un băiat, dar când vedeam filme ca «Die Hard» și «Rambo» nu simțeam că mă reprezintă. Așa ceva am simțit abia când am văzut «Alien», cu Sigourney Weaver, pentru prima oară. Până la urmă, o femeie era pe ecran, făcând ceea ce simțeam și eu că aș putea face: să mă lupt cu extratereștri și cu roboți ucigași”, a spus Milla Jovovich.

Citește și:

 
Urmărește-ne pe Google News
 
 
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te