Dintre toate planetele din sistemul nostru solar, niciuna nu a aprins imaginația noastră colectivă precum Marte, o parte misterioasă a spiritului vremii.
Încercarea de a trimite oameni pe Marte a angajat cele mai strălucite minți ale științei într-o cursă spațială modernă și a pătruns și în cultura populară prin intermediul unor producții de succes precum ”The Martian” al lui Andy Weir și prin mesajele senzaționale pe Twitter ale astronautului Scott Kelly.
National Geographic Channel (NGC), producătorii Brian Grazer, Ron Howard și Michael Rosenberg de la Imagine Entertainment, câștigători ai premiilor Oscar și Emmy, și nominalizații la Oscar și câștigătorii premiului Emmy, producătorii Justin Wilkes și Dave O’Connor de la RadicalMedia și-au unit forțele pentru a purta privitorii în spațiu mai departe decât au fost purtați vreodată până acum, prin evenimentul de televiziune global „Marte”.
Serialul eveniment global cuprinde șase episoade și relatează povestea impresionantă a unei misiuni fictive către Marte în anul 2033. Producătorii executivi Howard și Grazer l-au ales pe vizionarul regizor mexican Everardo Gout (”Days of Grace”) să conducă regia celor șase episoade, filmate anul acesta în Budapesta și Maroc.
Seria este formată din șase episoade
Vedeți în continuare care sunt cele șase părți ale seriei și citiți o scurtă descriere a acestora:
În 2033, prima misiune umană pătrunde în atmosfera planetei roșii, dar echipajul de pe naveta spațială Daedalus se confruntă cu o situație critică atunci când sistemul de amartizare se dezactivează. Comandantul își riscă viața pentru a rezolva problema, în timp ce echipa de control a misiunii monitorizează totul pe Pământ. În zilele noastre, SpaceX încearcă să aterizeze prima rachetă reutilizabilă din lume pentru a dezvolta tehnologia esențială care va ajuta oamenii să ajungă pe Marte.
- MARTE: Cursa spre adăpost
În 2033, echipajul de pe Daedalus înaintează cu greu pe terenul aspru de pe Marte pentru a ajunge la baza de campare. O cursă contratimp pentru a ajunge la siguranța bazei începe atunci când comandatul dezvoluie că a fost rănit în timpul amartizării. În zilele noastre, astronautul NASA Scott Kelly efectuează o misiune istorică de un an la bordul Stației Spațiale Internaționale, dezvăluind dificultățile fizice și emoționale cu care se confruntă astronauții de dragul explorării spațiului.
În 2033, misiunea de pe Daedalus este în pericol căci echipajul se străduie să găsească un adăpost permanent care să îi ofere protecție împotriva radiațiilor pe termen lung. Echipa trebuie să localizeze o zonă potrivită pentru așearea lor înainte ca misiunea să fie anulată. În zilele noastre, Agenția Spațială Europeană și Roscosmos, fosta agenție spațială federal a Rusiei, colaborează pentru a lansa un satelit ce va ajuta viitoarele misiuni spre Marte să se pregătească pentru instalarea unei așezări cu ajutorul imaginilor avansate.
Au trecut patru ani de când echipajul de pe Daedalus a ajuns pe Marte și a stabilit prima așezare, Olympus Town. Un nou echipaj sosește pentru a ajuta la executarea planurilor de expansiune și de căutare a vieții. Dar o furtună de praf amenință baza. În zilele noastre, activa stație McMurdo din Antarctica servește drept exemplu modern despre cum oamenii se vor așeza pe Marte, cercetătorii căutând indicii despre cum să descopere viață pe o altă planetă.
În 2037, furtuna de praf a durat patru luni, iar infrastructura așezării Olympus Town are de suferit, la fel și starea mentală a locuitorilor săi. Presiunile psihologice ale vieții pe Marte se manifestă atunci când echipajul este blocat în interiorul habitatului. În zilele noastre, cercetătorii studiază efectele izolării extreme în misiuni similar de lungă durată cu scopul de a se pregăti pentru o viitoare misiune umană pe Marte.
În 2037, o tragedie devastatoare în colonie forțează echipajele de pe Marte și Pământ să pună la îndoială continuarea misiunii. În vreme ce așezarea din Olympus Town încearcă să facă față situației și să continue misiunea, unitățile de control de pe Terra sunt îngrijorați de posibilitatea de a anula misiunea. În zilele noastre, compania spațială comercială SpaceX încearcă din nou să inițieze o tehnologie a rachetelor care să ajute omenirea să ajungă pe planeta roșie.
Naveta spațială Daedalus pleacă în spațiu în 2033
Secțiunile bazate pe scenariu se concentrează asupra primei misiuni cu echipaj uman către Marte, la bordul navetei spațiale Daedalus. Voiajul său de debut, din 2033, este realizat de un echipaj internațional atent selecționat și format din șase astronauți excepționali.
Comandantul misiunii, americanul Ben Sawyer (Ben Cotton); pilotul misiunii, Hana Seung (Jihae), de origine coreeano-americană; hidrologul și geochimistul spaniol Javier Delgado (Alberto Ammann); medicul și biochimistul francez Amelie Durand (Clementine Poidatz); inginerul mecanic și roboticianul nigerian Robert Foucault (Sammi Rotibi); exobiologul și geologul rus Marta Kamen (Anamaria Marinca). Pe Pământ, echipa de control a MMC din Londra îi include pe: sora geamănă a Hanei Seung, controlorul de zbor (CAPCOM) Joon Seung (de asemenea interpretată de Jihae) și CEO-ul francez al MMC, Ed Grann (Olivier Martinez).
După ce Daedalus amartizează cu succes și echipajul instalează o primă bază de operațiuni, fizicianul nuclear britanic Leslie Richardson (Cosima Shaw) va conduce echipa de colonizare din Faza 2, alături de soțul său, botanistul experimental de renume mondial, Dr. Paul Richardson (John Light).
„Marte” aduce laolaltă cele mai bune minți ale lumii așa cum nu s-a mai realizat anterior. Imaginați-vă cea mai mare conferință TED cu cei mai fascinanți oameni de pe Pământ. Interviurile din serial au fost realizate, printre alții, cu: Charles Bolden, administrator NASA; fost astronaut NASA, Neil DeGrasse Tyson, director al Hayden Planetarium, Peter Diamandis, fondator și președinte executiv al fundației XPrize, James Lovell, fost astronaut NASA; comandant al misiunii Apollo 13, Andy Weir, autor al romanului ”The Martian” și Robert Zubrin, președinte al The Mars Society.
Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.
Te-ar putea interesa și: