; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Ilcnur Agop   foto deschidere

Care este rețeta de succes a unui serial turcesc? Interviu cu Ilcnur Agop, ”stăpâna” serialelor turcești

27 May 2021

Absolventa a Universitatii din Istanbul, Facultatea de Jurnalism, sectia Radio, Televiziune si Cinematografie, Ilcnur lucreaza de 14 ani in echipa Kanal D. Mai exact, ea ne umple timpul liber cu povesti, emotii, drame tulburatoare. Ilcnur Agop este implicata in mecanismul de selectare a serialelor turcesti. Coordoneaza productii de divertisment locale si pare ca stie cel mai bine ce vor sa vada romanii in serialele-fluviu difuzate de Kanal D.

Kanal D a promovat  serialele turcesti in Romania si a schimbat gusturile romanilor intr-o perioada in care telenovelele latino-americane erau foarte apreciate de români. Cumva, „piața’ cerea și o altă opțiune de poveste transpusă în imagini?

 Asa este, Kanal D a impus pe piata din Romania serialele turcesti, intr-o perioada in care telenovele erau la putere. Inca de la lansare, statia a abordat o strategie de diferentiere, nu ne-am dorit sa mergem pe cai deja batatorite, sa folosim retete deja verificate. Am riscat si am castigat aducand publicului un tip de produs inovator care ne-a impus pe piata din Romania ca trendsetteri. 
 

Statia a devenit trendsetter cu serialele turcesti, inca de la prima productie oferita publicului din Romania – „1001 de nopti’. A fost un adevarat fenomen la acea vreme (2008), beneficia de un scenariu excelent si actori uriasi ai Turciei si nu numai, Berguzar Korel si Halit Ergenc. Interesant a fost faptul ca povestea de dragoste dintre personajele pe care interpretau s-a transferat si in realitate, iar publicul din Romania a fost foarte atasat atat de productia in sine, cat si de actori si de povestea lor din realitate.  Asadar gustul romanilor pentru serialel turcesti s-a deschis odata cu „1001 de nopti’, acesta a fost un moment de cotitura pentru intreaga piata autohtona.

 

Oamenii vedeau  povesti noi, abordate intr-o maniera diferita, in care se regaseau. Tipologiile complexe, povestile de familie extrem de bine articulate, credibile, dialogurile firesti, si intrigile puternice aveau sa ii tina pe romani in fata micilor ecrane la Kanal D. Productii turcesti au cucerit nu numai Romania, ci toata lumea, actorii turci sunt aplaudati la nivel mondial.  Astazi un titlu de serial turcesc poate ajunge in peste 80 de teritorii, ceea ce este fabulos!

 

Care este reteta de succes a unui serial turcesc? 

Am crezut si cred in continuare ca povestea este cel mai important ingredient. Fara o poveste buna nu poti construi celelalte elemente. Acesta este punctul de start, si dupa aceasta vin toate celelalte ingrediente a caror importanta nu trebuie minimalizata, dimpotriva.

Un cast potrivit povestii, un regizor ca sa transpuna totul in imagini, un scenariu care sa te tina episod de episod in fata micului ecran, toate acestea conteaza enorm in ecuatia succesului.

 

 

Cum alegeți ce serial turcesc va fi vizionat de români? Pe ce criterii?

Sunt o multime de factori la care suntem atenti. Suntem atenti la nevoile publicului nostru, in primul rand. Cautam intotdeauna link- uri cu povestile care au fost apreciate de telespectatorii din Romania.

Nu intodeauna un produs de succes in Turcia garanteaza succesul pe piata internationala. De multe ori am avut produse care au inregistrat rezultate in medie sau un pic peste medie in Turcia, iar in Romania au fost un adevarat succes. Faptul ca noi reusim sa crestem produse care in Turcia au inregistrat rezultate medii ne-a adus si beneficii.  Kanal D a devenit un reper pentru piata internationala. Inainte de a face achizitii, reprezentati ai diverselor companii internationale  verifica intodeauna alegerile si rezultatele noastre.

 Citește mai departe pe www.avantaje.ro

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare