Homepage  / Vedete / Vedete străine

Când viaţa bate filmul: ce trebuie să ştiţi despre Hedy Lamarr, actriţă de Hollywood şi inventatoare

Când viaţa bate filmul: ce trebuie să ştiţi despre Hedy Lamarr, actriţă de Hollywood şi inventatoare

de Redactia Tvmania

Superba Hedy Lamarr a strălucit la Hollywood în anii ‘40. Mai mult decât o frumusețe exotică, actrița austriacă a contribuit la dezvoltarea tehnologiei care a stat la baza comunicațiilor fără fir.

Hedwig Eva Maria Kiesler (după numele original), considerată a fi una dintre cele mai frumoase actriţe din toate timpurile, și-a dobândit faima de la vârsta de 18 ani, grație prestației din controversatul, la vremea respectivă, film german „Ecstasy” (1933) – primul din istoria cinematografiei în care s-a simulat un act sexual.

Într-o încercare disperată de a-i salva onoarea, logodnicul lui Hedy a cumpărat atunci cât mai multe copii ale peliculei. Friedrich Mandl era unul dintre cei mai înstăriți austrieci și i-a interzis să joace în filme după nunta din 1933. Tot el a inițiat-o în lumea tehnologiei militare și i-a făcut cunoștință cu Hitler și Mussolini la petrecerile pe care le organiza.

A fugit de soţ cât au ţinut-o picioarele – cu tot cu bijuteriile de la el

În 1937, actrița a fugit la Paris deghizată în hainele menajerei. Se zvonea că l-a convins pe Mandl să-i dea bijuteriile, sub pretextul că vrea să le poarte pe toate într-un cadru festiv, și dusă a fost. Un an mai târziu, culegea laudele criticilor americani pentru rolul din „Algiers” (1938).

A mai jucat în filme ca „Boom Town” și „Comrade X” (ambele din 1940) cu Clark Gable, „White Cargo” (1942), „Dishonored Lady” (1947), „Samson and Delilah” (cel mai profitabil film din 1949) în perioada de glorie de la Hollywood.

Mai importantă este contribuția sa la dezvoltarea sistemelor moderne de comunicații, domeniu în care Hedy Lamarr împarte meritele cu George Antheil. Compozitorul american experimentase controlul de la distanță al instrumentelor muzicale. La rândul ei, actrița acumulase informații tehnice despre torpile.

În 1942, Lamarr şi Antheil au patentat ideea de a ghida proiectilele submarinelor pe frecvențe multiple, astfel încât să nu fie deturnate de inamici. Cea dintâi versiune a „saltului de frecvență” a fost respinsă de autoritățiile americane. Abia după 20 de ani, când patentul deja expirase, sistemul își dovedea utilitatea la blocada organizată cu ocazia Crizei rachetelor cubaneze.

Hedy Lamarr, frumoasa cu şase soţi!

Hedy Lamarr s-a mai căsătorit (și a divorțat) de cinci ori în SUA, ultima dată chiar cu avocatul ei de divorțuri! A crescut trei copii, din care unul adoptat. Arestată de două ori (în 1966 și 1991) pentru furtul din magazine, actrița a scăpat de fiecare dată de acuzații.

„Am făcut – și am cheltuit – vreo 30 de milioane de dolari. Totuși, în ziua respectivă n-am avut cum să plătesc un sandwich la Schwab”, scria Hedy Lamarr în cartea de memorii „Ecstasy and Me”.

În ultima parte a vieții, actrița a ales să se retragă din viața publică. Potrivit ultimei dorințe, cenușa sa a fost împrăștiată în Pădurea Vieneză.

Hedy Lamarr s-a stins din viață în 2000, la vârsta de 85 de ani.

Cel mai nou VIDEO
Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton