Homepage  / Cinema

„Dune 2” are undă verde. Când îl vom vedea

„Dune 2” are undă verde. Când îl vom vedea

de Andreea Hentea,

După recenta lansare a filmului „Dune” (2021), care stârnește entuziasm și obține încasări notabile în toată lumea, a doua parte a acestuia, „Dune 2”, are undă verde pentru realizare și chiar data de premieră stabilită, scrie esquire.com. 

Regizorul Denis Villeneuve a împărțit în două ecranizarea romanului scris de Frank Herbert (care inaugurează seria literară celebră în toată lumea) „pentru ca povestea originală să fie păstrată și nu fragmentată într-un milion de bucăți”.

Cineastul pregătea de ceva timp „Dune 2”, însă acum filmul are undă verde și chiar o dată oficială de lansare, iar fanii sunt deja nerăbdători. 

Filmul „Dune” s-a lansat în cinematografele din Statele Unite pe 22 octombrie, iar încasările sunt mai mult decât îmbucurătoare pentru această perioadă aparte de pandemie. „Dune” a obținut în acest weekend de debut 40 de milioane de dolari de pe piața americană, înregistrând un record pentru perioada care a trecut de la redeschiderea cinematografelor. Până în momentul de față, filmul a încasat peste 223 de milioane de dolari la nivel global. 

„Dune” a primit, de asemenea, numeroase cronici apreciative, iar recenzia din Esquire l-a numit chiar „cel mai bun film SF al deceniului”. Recenziile favorabile reprezintă, cu siguranță, o ușurare pentru regizorul Denis Villeneuve, dar mai ales pentru studiourile Warner Bros., care au mizat pe film în ciuda reputației romanului lui Frank Herbert, considerat dificil sau chiar imposibil de adaptat. 

Acest succes vine după ce alți regizori au eșuat în încercarea de-a realiza o ecranizare. Cel mai celebru eșec este versiunea lui David Lynch din 1984, considerată pe scară largă un dezastru, iar unul dintre cele mai interesante intenții anunțate de ecranizare, cea a reputatului regizor Alejandro Jodorowsky, din anii ’70, nu a apucat nici măcar să se concretizeze.

O decizie de succes

Ceea ce pare să fi ferit filmul lui Villeneuve de eșecul adaptărilor anterioare a fost, se pare, chiar decizia crucială a regizorului de a împărți în două masiva poveste. „Am recomandat cu tărie, de la bun început, să facem filmul în două părți”, a declarat Villeneuve într-un interviu pentru Newsweek. Din fericire, studiourile Legendary, care au finanțat filmul, au fost de acord cu inspirata propunere. Un singur film „Dune” ar fi fost prea lung și nu ar fi acoperit în niciun caz acțiunea complexă a romanului de 800 de pagini al lui Frank Herbert. 

Evident, filmul se încheie într-un suspans teribil, așa că publicul așteaptă cu nerăbdare continuarea. Soarta celui de-al doilea film a fost condiționată, ca în cazul tuturor filmelor, de încasările primului. Cum „Dune” (care a fost lansat simultan și pe HBO Max) stă excelent la box office, studiourile Legendary au confirmat, pe Twitter, că „Dune 2” are undă verde, scriind: „Acesta este doar începutul… Mulțumim celor care au vizionat «Dune» până acum și celor care îl vor vedea în zilele și în săptămânile următoare. Suntem încântați să continuăm călătoria!”. 

Toby Emmerich, președintele Warner Brothers Picture Group, a adăugat: „Denis Villeneuve a creat un film extraordinar din punct de vedere vizual, dar și emoțional, așa cum demonstrează succesul său global atât la nivelul criticilor, cât și la box office. Suntem încântați să continuăm această călătorie alături de Denis, de distribuția și echipa sa și de partenerii noștri de la Legendary. Așteptăm ca următorul capitol al acestei povești epice să ajungă în cinematografe pe 20 octombrie 2023”. 

Cât despre ambițiosul regizor Denis Villeneuve, acesta este mai mult decât încântat să se întoarcă la lucru.

„Dacă voi avea undă verde pentru partea a doua din «Dune» va fi o nebunie pentru mine, o pură plăcere cinematografică”, declara el acum ceva timp pentru Variety. Deocamdată, în distribuția filmului „Dune 2” se regăsesc Timothée Chalamet, Zendaya, Rebecca Ferguson, Stellan Skarsgård și Javier Bardem. 

Denis Villeneuve va regiza, de asemenea, episodul pilot al serialului „Dune: The Sisterhood”, aflat în pre-producție, inspirat tot de universul „Dune”. Creat de Jon Spaihts, acesta se va concentra pe viața din Comunitatea Surorilor Bene Gesserit. 

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton