Evocare a unuia dintre cele mai mari nume ale muzicii și poeziei tuturor timpurilor, așteptatul film „Bob Dylan: A Complete Unknown” aduce în cinematografe figura unui artist singular, dar și vibrația imposibil de uitat a unei epoci a schimbărilor, protestelor și revelațiilor.
Filmul regizat de James Mangold („Walk the Line – Povestea lui Johnny Cash”, „Marea provocare: Le Mans ’66”) a fost nominalizat la Oscar la opt categorii (inclusiv cel mai bun film, regie, scenariu, actor principal – Timothée Chalamet, actriță în rol secundar – Monica Barbaro și actor în rol secundar – Edward Norton) și la trei Globuri de Aur.
„Bob Dylan: A Complete Unknown” (2024) surprinde începutul carierei lui Bob Dylan și al evoluției sale de la un tânăr necunoscut cu o chitară și visuri mari la statutul de artist care a redefinit muzica modernă și a primit, în 2016, premiul Nobel pentru literatură, „pentru crearea de noi expresii poetice în cadrul marii tradiții a cântecului american”.
Inspirat de cartea lui Elijah Wald „Dylan Goes Electric!”, publicată în 2015, filmul lui Mangold își urmărește protagonistul din momentul în care sosește din Minnesota în efervescentul peisaj muzical new-yorkez. Tânărul interpret reușește să electrizeze publicul și se transformă rapid într-un simbol al schimbărilor și justiției sociale.
Bob Dylan leagă relații profunde cu marile vedete ale muzicii din Greenwich Village, devenind o figură unică și controversată, ale cărei ecouri vor răsuna mult timp pe scena muzicală internațională. Edward Norton („Orfani în Brooklyn”, „Asteroid City”) îl interpretează pe cântărețul și activistul Pete Seeger, Boyd Holbrook („Sandman”) pe Johnny Cash, iar Monica Barbaro („Top Gun: Maverick”) pe extraordinara Joan Baez, supranumită „conștiința și vocea anilor ’60”. Elle Fanning („The Great”) este Sylvia Russo, personaj inspirat de Suze Rotolo, una dintre marile iubiri și muze ale lui Dylan.
„Este vorba despre o perioadă uimitoare din cultura americană, iar povestea lui Bob Dylan, un tânăr de 19 ani care vine la New York cu doi dolari în buzunar și ajunge o senzație mondială în trei ani este uluitoare. Adoptat imediat în comunitatea folk din New York, el ajunge, la un moment dat, la o notorietate care depășește cu mult această lume, pe măsură ce steaua lui strălucește pretutindeni”, declara la un moment dat regizorul James Mangold pentru collider.com.
Implicare deplină
Indiferent câte statuete va primi la apropiata ceremonie a Oscarurilor, „Bob Dylan: A Complete Unknown” va reprezenta mereu unul dintre momentele semnificative ale carierei lui Timothée Chalamet. Conform rollingstone.com, acesta a avut, inițial, la dispoziție patru luni de pregătire pentru rolul tânărului Bob Dylan, dar în urma pandemiei și a schimbărilor majore petrecute la Hollywood, s-a ajuns la cinci ani. Chalamet a trecut lent de la a nu ști nimic despre Dylan la statutul – autoproclamat – de „discipol devotat al lui Bob”.„A trebuit să-mi depășesc limitele, ca să fiu conștient, din punct de vedere psihologic, că am lucrat din greu”, a povestit el.
Actorul a lucrat cu un antrenor vocal, un profesor de chitară, un antrenor de dialect, un antrenor pentru mișcare și a luat inclusiv lecții de muzicuță. La un moment dat, el și-a scris versurile lui Dylan pe foi și le-a lipit pe pereți, iar la lecțiile de canto a început să vorbească deseori, fără avertisment, cu vocea lui Dylan. El cântă în film melodii întregi, pe care le interpretează live pe platou, explicând ulterior: „Nu poți să le recreezi în studio. Dacă aș fi cântat la o chitară preînregistrată, atunci s-ar fi putut sesiza, dintr-o dată, în vocea mea, lipsa mișcării brațului”.
Deși a crescut cu hip-hop și cu preferințe muzicale total diferite de muzica lui Dylan, Timothée Chalamet și-a conectat profund creierul la muzica lui Dylan și nu a mai părăsit teritoriul său nici măcar pe durata altor filmări. Talentatul actor are, de pildă, în telefon un videoclip cu el pe platourile de filmare de la „Dune”, cântând „Don’t Think Twice, It’s All Right” îmbrăcat în costumul lui Paul Atreides, dar și o fotografie în care cântă la chitară îmbrăcat în ținuta lui Willy Wonka (în timpul filmărilor la „Wonka”, în 2023 – n.r.).
Enigmaticul Dylan
Unele voci au sugerat că Bob Dylan este un artist prea misterios, prea neobișnuit pentru a putea fi înfățișat într-o narațiune liniară precum „Bob Dylan: A Complete Unknown” și că personalitatea sa a putut fi surprinsă cu adevărat doar în originalul lui Todd Haynes (nominalizat la Oscar și recompensat cu Globul de Aur și cu două premii la Veneția) „Noi suntem Bob Dylan” /„I’m Not There” (2007), în care șase actori (printre care Cate Blanchett, Ben Wishaw, Christian Bale, Richard Gere și Heath Ledger) îl întruchipau în diverse etape din viața sa.
Însă regizorul și co-scenaristul noului film, James Mangold, a refuzat să creadă că geniul lui Dylan, care a zguduit lumea, presupune că acesta nu poate fi înfățișat ca o ființă umană, mai ales că filmul nu are pretenția absurdă de a-i epuiza personalitatea formidabilă.
La rândul său, Timothée Chalamet a explicat despre artistul care a luptat întotdeauna să-și învăluie în mister adevăratul sine: „Oamenii îl protejează puternic pe Bob Dylan și moștenirea sa muzicală, pentru că este extrem de pur într-un anumit sens și nu vor să vadă un film biografic care să gestioneze greșit asemenea lucruri”.
Muzicieni de clasă
Profesorul de chitară al lui Chalamet, Larry Saltzman, un muzician care a făcut ani de zile turnee cu Simon și Garfunkel, a povestit că actorul „nu a vrut niciodată să urmeze calea ușoară” și „a refuzat orice scurtătură” pe care i-a prezentat-o.
În echipa de producție a filmului se regăsesc profesioniști excepționali – Fred Berger („La La Land”), Peter Jaysen („Fahrenheit 451”), Alan Gasmer („Vikingii”), Jeff Rosen (reprezentanul lui Bob Dylan) și specialiști cu premii și nominalizări prestigioase, în frunte cu laureații premiului Grammy Nick Baxter („Maestro”) și Steven Gizicki („La La Land”).
O: Bob Dylan: A Complete Unknown, SUA, 2024 R: James Mangold D: Timothée Chalamet, Elle Fanning, Boyd Holbrook, Edward Norton, Monica Barbaro, Boyd Holbrook, Charlie Tahan.