Homepage  / Cinema

Când lumea amuțește. Ce aflăm din noua poveste „Fără zgomot: Ziua 1”, care se lansează la cinema pe 28 iunie

Când lumea amuțește. Ce aflăm din noua poveste „Fără zgomot: Ziua 1”, care se lansează la cinema pe 28 iunie

de Andreea Hentea,

Așteptatul „Fără zgomot: Ziua 1” ajunge, în sfârșit, în cinematografe, pe 28 iunie, arătându-ne cum a început, de fapt, impresionanta poveste din aclamata serie lansată de John Krasinski, care s-a bucurat de un succes nebănuit.

Lumea captivantă a cunoscutei serii „Fără zgomot” se extinde cu acest așteptat film. „Fără zgomot: Ziua 1” / „A Quiet Place: Day One” (2024) este un prequel, mergând la începuturile poveștii în care supraviețuirea oamenilor este condiționată de abilitatea de a se mișca pe mutește, pentru a para atacul unor monștri extratereștri care își detectează victimele pe baza auzului extrem de dezvoltat. „Fără zgomot: Ziua 1”, plasat la New York, înfățișează primele zile ale haosului, iar Sam (Lupita Nyong’o), Henri (Djimon Hounsou) și Eric (Joseph Quinn) sunt printre primii oameni care se confruntă cu invazia, neștiind încotro să o apuce când din cer se năpustesc jeturi incandescente, iar o specie feroce de monștri îi atacă.

Filme de impact

„Fără zgomot: Ziua 1” / „A Quiet Place: Day One” (2024) este, tehnic, un prequel al seriei regizate – și jucate – de John Krasinski, care cuprindea filmele „Fără zgomot” (2018) și „Fără zgomot 2” (2020). Cele două drame SF cu o componentă horror subtil manevrată au avut atât de mult succes datorită combinației dintre soluțiile ingenioase de supraviețuire, care asigurau suspansul, și afecțiunea puternică existentă între membrii familiei Abbott (cu adulții jucați de Emily Blunt și John Krasinski, iar adolescenții de Noah Jupe și Millicent Simmonds), ambele esențiale pentru credibilitatea poveștii.

Filmul independent „Fără zgomot” a fost o surpriză generală: a avut cronici elogioase, încasări record (peste 340 de milioane de dolari încasări, la nivel global, la un buget de 17 milioane) și a fost nominalizat la Oscar în 2019, iar „Fără zgomot 2” a fost, și el, lăudat, încasând aproape 300 de milioane de dolari. Despre ingenioasa franciză s-a spus că „a redefinit genul horror prin utilizarea inventivă a tăcerii și a dialogurilor minimale, creând o experiență de vizionare intensă și captivantă”. Noul „Fără zgomot: Ziua 1” prelungește această linie narativă, însă explorează și originile lumii terifiante care a captivat publicul, iar John Krasinski s-a implicat, ca producător, și în acest al treilea film al seriei.

Talentata Lupita Nyong’o (premiată cu un Oscar pentru puternicul rol secundar din „12 ani de sclavie”, cu care s-a lansat în cinema) a explicat că „partea cea mai distractivă și incitantă a filmului a fost să afle cum să comunici mesaje fără cuvinte, înainte de a face chiar și cel mai mic gest al limbajului corporal care să schimbe contextul întregii scene, așa că fiecare scenă a necesitat multă interiorizare”.

Ce și-a dorit John Krasinski

După ce Jeff Nichols a refuzat oferta de a regiza filmul, pentru a se dedica proaspăt lansatului „The Bikeriders: Clubul Vandalilor”, regia noului film i-a revenit lui Michael Sarnoski, care s-a străduit să-și pună amprenta asupra filmului, dar și să rămână fidel stilului captivant al filmelor precedente.

Michael Sarnoski, care a impresionat puternic cu „Pig” (2021), debutul său în regie, un film despre un bucătar-șef (Nicolas Cage) din Portland care pleacă în căutarea porcului său specializat în găsirea prețioaselor trufe după ce acesta îi este furat, a fost desemnat, pe acest considerent, să regizeze „Fără zgomot: Ziua 1”.

Regizorul a avut însă o sarcină complicată, fiind vorba despre un proiect de amploare, o franciză de mare succes și o poveste realmente spectaculoasă. Extratereștrii din cele două filme anterioare au fost îmbunătățiți inclusiv la nivel sonor, iar Sarnoski a povestit pentru Empire că John Krasinski l-a întrebat încă de la începutul proiectului: „Poți să aduci o parte din atmosfera din «Pig» în universul «Fără zgomot»?”. „Ceea ce voia el era să vadă pe altcineva compunând o poveste în cadrul pe care l-a creat. Găsirea acestor diferențe a fost interesantă, pentru că, de fapt, nu ne-am îndepărtat de povestea inițială”, a mai explicat regizorul. Pe scurt, Sarnoski a trebuit să ilustreze, la modul cel mai concret, cum liniștea pune stăpânire pe unul dintre cele mai populate și mai zgomotoase locuri de pe Pământ: orașul New York.

În timp ce fanii încă mai speră ca filmele anterioare ale lui Krasinski să culmineze cu o viitoare poveste a familiei Abbott, „Fără zgomot: Ziua 1” îi oferă publicului noi personaje: Sam (Lupita Nyong’o) și Eric (Joseph Quinn) sunt doi străini forțați să rămână alături, luptând să se salveze în cea mai rea zi a vieții lor. Această schimbare i-a conferit o optică diferită filmului lui Sarnoski. „În primele două filme, familia era cu adevărat importantă, iar personajele aveau, deja, o relație clară. Aici am vrut să explorez însă cum arată sfârșitul lumii pentru cei care nu au vreo legătură și vreun motiv aparent să le pese unul de celălalt”, a explicat regizorul.

Cu toate aceste personaje noi, un cadru complet diferit și un gen nou de explorat, al doilea film al lui Sarnoski a fost o mare provocare pentru regizor. „Este ceva ce am învățat și la «Pig»: nu te speria de proiectele ample și nu ezita să încerci lucruri noi”, a povestit el. „Aș fi putut să mă apuc de proiect fiind de-a dreptul îngrozit, dar am hotărât să-mi spun, pur și simplu, că voi încerca ce este mai bun și că voi fi îndrăzneț”.

O: A Quiet Place: Day One, SUA, 2024 R: Michael Sarnoski D: Lupita Nyong’o, Djimon Hounsou, Joseph Quinn, Alex Wolff, Elijah Ungvary, Cain Aiden.

Citește și:

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton