Homepage  / HBO

Arthur și urzelile britanice. Când este difuzat serialul „Regele iernii” pe HBO

Arthur și urzelile britanice. Când este difuzat serialul „Regele iernii” pe HBO

de Mioara Tronaru,

Primul weekend din noiembrie aduce la HBO serialul „Regele iernii”, „The Winter King” (2023), adaptare după seria de romane „The Warlord Chronicles”, a lui Bernard Cornwell, un mixaj de fapte istorice și legende arthuriene.

„Regele iernii” va fi de vineri, 3 noiembrie, de la ora 20.00, la HBO. Pentru cine nu are răbdare, producția e disponibilă și pe HBO Max.

Povestea din Regele iernii, de la HBO

Acțiunea are loc în secolul al V-lea, într-un Ev Mediu întunecat și brutal și-ntr-o Britanie divizată și hățuită de saxoni. Cel mai puternic și respectat monarh este bătrânul Uther Pendragon (Eddie Marsan), regele Dumnoniei și singurul care încearcă să țină piept invadatorilor. Dar ultima bătălie vine cu o veste groaznică: fiul și singurul lui moștenitor este mort și este adus pe brațe de bastardul Arthur (Iain De Caestecker). Numai intervenția lui Merlin (Nathaniel Martello-White) îl convinge pe Uther să-l lase în viață pe Arthur cu prețul surghiunului. Puternicul Merlin știe că Britania va deveni un regat măreț, că Arthur va fi regele pe care-l așteptau cu toții și că Nimue (Ellie James) va fi cel mare mare druid din toate timpurile. Dar aici și acum lucrurile sunt încurcate și nimic nu pare să se alinieze cu prorocirile lui. Britania nu e decât o adunătură de regate mici, disparate și care se războiesc între ele. Arthur e doar un bastard alungat din regat. Iar Nimue nu e foarte sigură dacă ar trebui să aleagă vechii zei sau noua iubire.

„Regele iernii” adaptează primul volum, intitulat chiar așa „The Winter King”, al trilogiei „The Warlord Chronicles” a lui Bernard Cornwell și probabil în funcție de modul de receptare al serialului vor urma și celelalte două volume, „Enemy of God” și „Excalibur”. Chiar dacă nu are dragoni, iar elementele magice sunt destul de firave, toată lumea a făcut comparația cu „Urzeala tronurilor”: avem și aici un bastard, mai multe regate cu tot felul de alianțe între ele, un pericol extern și chiar o Nuntă Roșie într-unul dintre primele episoade. Și promisiunea că The Winter King Is Coming.

Un scoțian la curtea regelui Arthur

Iain De Caestecker (35 de ani) este un actor scoțian cunoscut mai ales pentru rolul Leo Fitz din „Agenţii S.H.I.E.L.D.”. A fost atras de rolul regelui Arthur datorită modului mult mai uman în care e tratat acum legendarul personaj și faptului că pentru prima oară a aflat și câte ceva despre originea acestuia. În același timp, noua partitură a venit și cu o parte fizică. „De departe este cel mai fizic rol pe care l-am avut până acum. Să nu mă înțelegeți greșit, alergatul cu o sabie în mână și luptatul de pe un cal este visul de aur al oricărui băiețel. Dar am filmat în Ţara Galilor. În mijlocul iernii. Unde câteodată ploaia vine din toate părțile și e cu adevărat frig”, a povestit Iain De Caestecker în Boston Herald.

Spoiler alert!!!

Dacă vă întrebați ce e cu personajul Derfel (Stuart Campbell), saxonul blond cu ochi albaștri pe care l-a salvat Arthur în copilărie dintr-un puț al morții, l-a crescut Merlin și s-a îndrăgostit de el Nimue, trebuie să știți că, cel puțin în seria de cărți, el este de fapt naratorul întregii povești. La începutul trilogiei lui Bernard Cornwell, Derfel Cadarn este un călugăr bătrân, care s-a convertit târziu la creștinism, după ce toată viața a fost unul dintre războinicii lui Arthur. În mănăstirea din Dinnewrac, tânăra regină Igraine îl roagă pe bătrânul Derfel să-și scrie poveștile din vremurile în care i-a întâlnit pe faimoșii eroi din legendele arthuriene.

Dar povestea lui Derfel Cadarn merge chiar și mai departe. Scriitorul Bernard Cornwell și-a construit personajul pe scheletul unei alte figuri legendare: Sfântul Derfel, presupus a fi un călugăr creștin celtic, din secolul al VI-lea, despre care folclorul local spune că a fost unul dintre războinicii care i-au stat alături regelui Arthur.

Sursa Foto: Instagram

Citește și:

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton