Homepage  / Cinema / Vedete străine

„Brad Pitt era atât de frumos! Nici nu trebuia să deschidă gura să spună vreun cuvânt, era suficient să stea acolo și era deja perfect!”

„Brad Pitt era atât de frumos! Nici nu trebuia să deschidă gura să spună vreun cuvânt, era suficient să stea acolo și era deja perfect!”

de Mioara Tronaru,

Zilele astea, între 17 și 24 martie 2023, are loc la Lille, în Franța, ediția din acest an a festivalului dedicat serialelor, Séries Mania. Printre invitații evenimentului se numără și veteranul actor scoțian Brian Cox (76 de ani), care-a adus în festival în premieră primul episod al sezonului al patrulea din „Succession” (care va intra pe HBO pe 27 martie) și a susținut un Masterclass în care a vorbit despre actorie, despre foștii colegi de platou, despre rolul său din „Succesiunea” și despre încercarea sa de a fi regizor.

Din avantajele bătrâneții…

Brian Cox, care va împlini pe 1 iunie 77 de ani, este mai întâi un apreciat actor de teatru, cunoscut publicului britanic pentru rolul regele Lear din piesa lui William Shakespeare, montată de Royal Shakespeare Company. Dar a jucat și la Hollywood, filmografia sa având peste 200 de titluri, printre care „X2: X-Men United” (2003), „Troy” (2004) sau „Adaptation.” (2002).

Brian Cox Succession (2018 – )

Cu o carieră de jumătate de secol în spate, Brian Cox a mărturisit la Séries Mania că e fericit că a îmbătrânit pentru că poate să spună exact ce gândește, fără să își mai facă mari griji, și chiar așa a și făcut. Declarațiile sale au fost culese de site-ul francez dedicat cinematografiei premiere.fr.

„Tinerii actori habar nu au de ce vor să fie actori”

„Eu nu sunt un om foarte religios, dar pentru mine, teatrul este un fel de religie. Are ceva sacru. Vă puteți da seama de asta citind Shakespeare. În textele sale, este chintesența actoriei: aceea de a fi o oglindă a naturii! Asta înseamnă să fii actor. A juca este o celebrare a vieții. Și când întreb vreun actor tânăr de ce vrea să facă această meserie, nu știe să-mi răspundă. Pentru că sunt egocentrici. Vin cu răspunsuri de genul: că vor să exprime una sau alta… Dar nu, asta nu e suficient. Trebuie să înțelegi scopul final al acestei meserii, care este atât de bine descris în opera lui Shakespeare”.

„Un bun regizor trebuie mai întâi să respecte scenariul”

„Regizorii sunt o specie interesantă. Eu, în principiu, îi iubesc. Dar chiar numai în principiu. Câteodată, ei chiar depășesc limitele. Trec dincolo de ce e în script și nu mai știu cum să se descurce. După părerea mea, este o disciplină să știi să urmezi un scenariu. Un bun regizor nu trebuie să revizuiască povestea după cum îi convine lui. Un bun regizor trebuie mai întâi să respecte scenariul. Cel mai mare regizor pe care l-am întâlnit eu în cariera mea a fost Lindsay Anderson. A făcut „If…” (Palme d’Or la Cannes) sau „O Lucky Man!”. Avea o înțelegere extraordinară a textului și a modului în care actorii trebuiau să se raporteze la text. El m-a învățat să am încredere în scenariu și să nu forțez lucrurile”.

„Nicolas Cage este un actor mult mai bun decât multe din filmele în care a jucat”

Nicolas Cage

„Este un mare actor… care a făcut niște filme de toată jena. Dar chiar este un mare actor, sincer spun asta! Nicolas Cage este un actor mult mai bun decât multe din filmele în care a jucat. Ar trebui ca toată lumea să vadă «Adaptation», al lui Spike Jonze (din 2003). Nicolas interpretează acolo gemeni și se joacă cu sine însuși într-o manieră incredibilă. Este fabulos în acest film. Cum a făcut asta? Nu aș ști să vă spun”.

„Brad Pitt a fost foarte stresat în timpul filmărilor de la «Troia»”

BRAD PITT

„Brad Pitt a devenit un actor atât de bun. E extraordinar și sunt încântat că l-am putut vedea cum evoluează. Dar pe vremea «Troiei», îmi amintesc că a fost foarte stresat în timpul filmărilor. Nu era obișnuit să poarte acele costume antice. Pentru mine și pentru ceilalți actori britanici din distribuție, veniți din teatrul clasic, costumele acelea erau ca o a doua piele. Nu era deloc cazul lui Brad. Așa că în ziua în care a trebuit să îmbrace acel pieptar din piele neagră a fost un moment foarte stresant pentru el! Dar toată lumea de pe platou se învârtea fermecată în jurul lui. O, Doamne! Era atât de frumos! Nici nu trebuia să deschidă gura să spună vreun cuvânt, era suficient să stea acolo și era deja perfect!”.

„Logan Roy este personajul cel mai puțin înțeles de pe micul ecran”

„Publicul îl vede pe Logan (din «Succession») ca pe un om absolut oribil. Dar eu nu sunt de acord cu asta. Eu nu îl văd așa. Mai întâi, pentru că prima regulă pentru a fi un bun actor sau actriță este aceea de a nu-ți judeca niciodată personajul pe care-l interpretezi. Dacă faceți acest lucru, veți intra singuri în necaz. În cazul lui Logan Roy, m-am gândit de la început că punctul său slab, călcâiul lui Ahile, sunt copiii lui. Își iubește copiii! Iar asta e o problemă. Dacă nu i-ar iubi, viața sa ar fi mult mai simplă. Serialul se numește «Succesiunea» și, de trei sezoane, Logan se tot chinuie să găsească un moștenitor în sânul familiei sale!”.

„Sunt atât de mulți actori, de o anumită vârstă, care sunt alcoolici!”

„Vreau să fac primul meu film ca regizor anul acesta. Va fi povestea unei distilerii din Scoția. Doi frați complet opuși: unul care pleacă și unul care se întoarce pentru a reînvia distileria. Aș vrea să încep filmările în această vară, dacă reușesc să-mi găsesc actori pentru rolurile principale. Ceea ce este foarte greu… Sunt atât de mulți actori, de o anumită vârstă, care sunt alcoolici! Nici nu se pot apropia de o distilerie! Și dintr-odată totul devine foarte complicat pentru că vorbim de scotch, de whisky. Aceasta e esența filmului, este sarea Scoției, cum se zice la mine acasă”.

Citește și

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton