A 24-a ediţie a Jocurilor Olimpice de Iarnă se va desfăşura între 4 și 20 februarie la Beijing, în China, țara care a organizat şi Jocurile Olimpice de vară din 2008. Competiția poate fi urmărită live pe TVR și Eurosport, iar ceremonia de deschidere va începe vineri, 4 februarie, la ora 14.00 (ora României), live pe TVR 1 și Eurosport 1.
Ceremoniile de deschidere şi de închidere vor avea loc pe Stadionul Naţional din Beijing, celebrul „Cuib de pasăre” cu o capacitate de 80.000 de locuri, care a fost inaugurat în 2008.
Vor fi 109 evenimente sportive din 7 sporturi (15 discipline) la care se vor întrece sportivi din 91 de ţări, printre care Haiti şi Arabia Saudită, ţări care participă în premieră la acest eveniment!
Bugetul estimat de organizatori este de 3,9 miliarde de dolari, un „mizilic” în comparaţie cu ediţia din 2008, pentru care China a cheltuit 43 de miliarde de dolari!
Impactul pandemiei de COVID-19
Primul punct de interes este evident situaţia care a dat peste cap toată planeta în ultimii doi ani şi care a bulversat multe alte competiţii sportive.
Pandemia de COVID-19 i-a făcut pe organizatori să ia o serie de măsuri draconice. Sportivii vor fi testaţi încă de la sosirea pe aeroport şi nu pot participa dacă nu sunt vaccinaţi sau dacă nu stau 21 de zile în carantină.
Vaccinarea nu este obligatorie, dar unele delegaţii, precum SUA, au anunţat că nu vor include în lot sportivi nevaccinaţi. Spectatorii din alte ţări n-au voie să meargă la competiţiile din China.
Tuturor sportivilor şi spectatorilor li se vor aplica normele foarte restrictivei politici locale „zero COVID”.
Amplu boicot diplomatic
Multe ţări influente au anunţat din timp că vor boicota diplomatic Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing 2022.
Joe Biden, preşedintele SUA, a spus de la începutul lunii decembrie a anului trecut că va boicota aceste jocuri în semn de protest faţă de genocidul făcut de China împotriva musulmanilor uiguri din provincia Xinjiang.
Marea Britanie, Australia, Canada şi alte ţări s-au alăturat acestui demers. Coreea de Nord a anunţat că va boicota şi sportiv, şi diplomatic evenimentul, dând vina pe „forţele străine ostile” şi pe pandemie!
Oricum însă, Coreea de Nord era suspendată din competiţii de Comitetul Olimpic Internaţional până la sfârşitul anului 2022.
Avem 22 de sportivi calificaţi
România va fi reprezentată la Beijing 2022 de 22 de sportivi care se vor întrece în opt discipline diferite. Avem sportivi calificaţi la sanie, bob, skeleton, schi alpin, sărituri cu schiurile, schi fond, biatlon şi patinaj viteză.
Cunoscut fiind istoricul nostru foarte sărac (România are doar un „bronz”, obţinut la ediţia de la Grenoble, din 1968, de doi foşti fotbalişti, Ion Panţuru şi Nicolae Neagoe, care s-au urcat şi în bob mai mult de distracţie), nimeni nu-şi face mari speranţe legate de o medalie.
Purtătorii de drapel vor fi Raluca Strămăturaru (36 de ani, sanie) şi Paul Pepene (33 de ani, schi fond). Ambii sportivi reprezintă România pentru a patra oară la Jocurile Olimpice de iarnă.
Ce eforturi fac sportivii pentru un rezultat cât mai bun? Iată exemplul Ralucăi Strămăturaru. „Am venit să ne antrenăm din luna septembrie și asta facem de mulți ani, din cauza lipsei de infrastructură din țară. Anul ăsta, din păcate, din cauza pandemiei, nici nu am putut să ne întoarcem acasă pentru sărbători, am petrecut Crăciunul aici, în Germania”, a declarat recent Raluca Strămăturaru, pentru „Gazeta Sporturilor”.
Scandalul nostru
România a fost zguduită de un mic scandal înainte de plecarea spre Beijing. Schioarea Ania Caill, născută în Franţa, la Limoges, dar care a reprezentat România la 2 ediţii olimpice anterioare, a reclamat faptul că n-a fost inclusă în lot, deşi rezulate obţinute îi permiteau acest lucru. Federaţia de Schi a replicat motivând că Ania Caill a ieşit mai mereu ultima la marile competiţii la care a participat şi că „n-a arătat că-şi poate depăşi condiţia”.
Glorie, medalii şi nu numai
La multe dintre competiţii se anunţă luptă strânsă pentru medalii. De exemplu, la săriturile cu schiurile, în proba masculină, „Racheta poloneză” Kamil Stoch, de trei ori campion olimpic, a suferit recent o accidentare. Este şansa japonezului Ryoyu Kobayashi, cel mai bine clasat în ierarhia mondială în acest moment, să pună mâna pe cea mai strălucitoare medalie. Germanul Karl Geiger este şi el un potenţial câştigător.
La marile competiţii, rezultatele nu mai aduc doar glorie, medalii şi premii în bani, ci şi posibilitatea de a creşte substanţial numărul de urmăritori de pe reţelele sociale. S-a făcut şi un top 5 al starurilor care şi-ar putea creşte semnificativ şi numărul urmăritorilor la Jocurile Olimpice de la Beijing.
Shawn White (35 de ani, o figură legendară a snowboardingului din SUA), Tia-Clair Toomey (28 de ani, din Australia, componentă a echipajului de bob), Chloe Kim (21 de ani, din SUA, snowboarding), Yaruzu Hanyu (patinator japonez, în vârstă de 27 de ani) şi Nathan Chen (22 de ani, patinator din SUA) sunt consideraţi sportivii care îşi pot atrage cel mai consistent număr de fani virtuali în cazul unor rezultate pe măsură.
Ceremonia de deschidere Beijing 2022
Regizorul chinez Zhang Yimou va produce un spectacol pentru ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, care este menit să încurajeze populația în vremurile în care pandemia de coronavirus continuă să facă ravagii în toată lumea.
Zhang Yimou va pune în scenă un spectacol de circa 100 de minute, potrivit eurosport.ro, având ca teme dorința Chinei pentru pace mondială, motto-ul olimpic „mai rapid, mai înalt, mai puternic și solidar” și sloganul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, „împreună pentru un viitor comun”.
Tehnologia folosită la ceremonia de deschide va face spectacolul să pară „sensibil și romantică”, subliniind frumusețea naturii, a umanității și a sportului, inspirând în același timp încredere în viitor pentru o lume devastată de pandemie.
Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă 2022 va începe la ora 14.00 (ora României) pe TVR 1 și Eurosport 1.