Un mexican, regizorul Alejandro González Iñárritu, şi un spaniol, actorul Javier Bardem, au făcut echipă bună pentru filmul “Biutiful”, care a avut premiera în cinematografele din România pe 25 martie.
Un mexican, regizorul Alejandro González Iñárritu, şi un spaniol, actorul Javier Bardem, au făcut echipă bună pentru filmul “Biutiful”, care a avut premiera în cinematografele din România pe 25 martie.
Pelicula a fost prezentată în competiţia oficială a ediţiei 2010 a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, fiind înscrisă în competiţia pentru Palme d’Or. Filmul a avut premiera mondială în cadrul festivalului, pe 17 mai 2010. La aceeaşi ediţie a prestigiosului eveniment, Javier Bardem a primit premiul pentru cel mai bun actor.
De asemenea, “Biutiful” a primit două nominalizări la cea de-a 83-a ediţie a premiilor Oscar, la categoriile Cel mai bun film într-o limbă străină şi Cel mai bun actor într-un rol principal (Javier Bardem). De asemenea, filmul a primit critici favorabile în presa internaţională.
Kirk Honeycutt de la “Hollywood Reporter” a scris despre producţie că este “un poem melancolic, minunat, despre dragoste, paternitate, vină”, catalogând interpretarea lui Javier Bardem drept “un knock-out”.
Filmul spune povestea lui Uxbal (Javier Bardem), un tată singur, care află că are cancer în fază terminală, un om plin de conflicte, care înceracă să împace rolul de tată cu dragostea, spiritualitatea, sentimentul de vină şi mortalitatea, în mijlocul lumii interlope periculoase din Barcelona.
González Iñárritu (Babel – 2006), 21 Grame -2003, Iubiri şi câini – 2000) se gândea la Bardem pentru rolul Uxbal chiar de când personajul i-a apărut pentru prima dată în minte. Când i-a arătat scenariul actorului, reacţia acestuia a fost instantanee.
“A avut cu siguranţă un impact puternic asupra mea. Am avut o reacţie foarte instinctivă şi emoţională faţă de scenariu. Când ai de a face cu acest tip de material, ştii că vei sări într-un ocean de dubii şi frici, dar şi de aşteptări şi bucurii. În final, cu această poveste, este călătoria care contează, dar doreşti să faci lucrurile aşa cum trebuie, să faci dreptate poveştii. Nu vrei să te grăbeşti să ajungi într-un anumit loc, ci să te dedici complet. Este o călătorie către iubire, către lumină, către lucrurile pozitive din interiorul unui lucru care a devenit negru, întunecat şi dificil”, a explicat el.