Modifica setarile cookie
Homepage  / Cinema

„Bântuind prin Veneția”, noul film cu Kenneth Branagh, e la cinema. Poirot investighează, într-un decor fascinant

de Andreea Hentea,

Al treilea film în care Kenneth Branagh dezleagă misterele imaginate de Agatha Christie este „Bântuind prin Veneția”, disponibil deja în cinematografe. O poveste complexă, desfășurată într-un decor impresionant și însuflețită de o mulțime de nume celebre.

„Bântuind prin Veneția”, noul film cu Kenneth Branagh, e la cinema

După „Crima din Orient Express” (2017) și „Moarte pe Nil” (2022), Kenneth Branagh aduce pe ecrane un alt roman faimos al Agathei Christie, „Petrecerea de Halloween” / „Hallowe’en Party”, publicat în 1969. Pentru a treia oară în rolul infailibilului detectiv Hercule Poirot, el investighează aici una dintre cele mai complicate și sofisticate povești ale celebrei scriitoare, care solicită spectatorul pe multiple nivele.

Filmul de față, cu un scenariu scris de Michael Green, potențează din plin accentele gotice ale poveștii, plasând acțiunea nu în satul Woodleigh, din comitatul Devon, ca în roman, ci la Veneția, spațiu perfect pentru mistere, umbre, ceață și tenebre.

Povestea începe într-o seară, când Hercule Poirot, care s-a pensionat și trăiește acolo într-un exil auto-impus, participă fără tragere de inimă la o ședință de spiritism. După ce unul dintre oaspeți este ucis, fostul detectiv reintră în joc pentru a descoperi criminalul.

O poveste sumbră și memorabilă

Kenneth Branagh a povestit într-un dialog cu Variety: „Avem aici o lume supranaturală, în care regulile obișnuite nu se aplică. Crimele și fantomele sunt irezistibile pentru Poirot, care începe să adulmece vinovații. Totuși, în ciuda aspectului supranatural, în centrul filmului se află, de fapt, pierderea credinței lui Poirot. El trebuie să-și înfrunte acum fantomele, printr-o poveste cu ajutorul căreia încearcă să înțeleagă dacă există ceva pe lumea cealaltă”.

Kenneth Branagh și designerul John Paul Kelly au speculat fiecare element arhitectonic pentru a reda atmosfera sumbră a poveștii, de la ploaia care inundă bătrânele palate la canale, garguie, grătare, grilaje, trape, uși monumentale și pontoane, filmând exterioarele în zone celebre ale orașului, inclusiv în Piața San Marco, pe Puntea Suspinelor, la Palazzo Contarini del Bovolo, Palazzo Grimani şi pe Ponte Consafelzi, iar imaginea semnată de Haris Zambarloukos (cu care Branagh a colaborat și la „Belfast” și la „Moarte pe Nil”) este memorabilă, perfect calibrată, inventivă și îndrăzneață.

Primită cu destul scepticism în momentul publicării, cartea Agathei Christie a fost reevaluată recent, fiind numită de scriitorul Mark Aldridge în studiul său din 2020 (prilejuit de centenarul personajului Hercule Poirot) drept „un roman memorabil și incitant, care lasă o impresie extrem de puternică asupra cititorului”. Aldridge vorbește și despre „o deschidere energică și captivantă a poveștii, cu un indiciu perfect ascuns la vedere și cu un ton de fascinație sumbră față de crimă care transpare pe tot parcursul său” și remarcă, de asemenea, că Agatha Christie și-a pus în acest roman „dezamăgirea cu privire la ceea ce ea percepea drept cruzimea și criminalitatea în creștere în întreaga lume” și „informațiile despre numeroasele crime cu care era contemporană”.

Vedetele aventurii venețiene

Capul de afiș al filmului este Michelle Yeoh, multipremiată pentru „Orice, oriunde, oricând” (2022). Ea este doamna Reynolds, care convoacă ședința de spiritism de la care începe întreaga poveste. Alături de Kenneth Branagh și de Michelle Yeoh vom vedea alte nume sonore, precum excelenta Tina Fey („Crime în imobil”), Kelly Reilly („Yellowstone”) și Camille Cottin („Zece la sută”). Jamie Dornan și micul Jude Hill (13 ani), cu care Branagh a colaborat atât de bine la „Belfast”, joacă și aici, cald și emoționant, un tată și un fiu.

Cronicile filmului sunt majoritar entuziaste, apreciind unitatea viziunii lui Branagh și faptul că plasează intriga Agathei Christie într-un spațiu mai restrâns și mai adecvat decât cele două ecranizări anterioare. S-a spus că „Filmul pare să fi surprins esența scrierilor Agathei Christie, care le face să fie atemporale. Branagh și echipa sa au construit atât un omagiu față de Agatha Christie, cât și un film care le depășește cu mult pe primele două”, dar și că „Atunci când este vorba despre povești cu mistere, nimeni nu le reușește ca Agatha Christie și este greu de crezut că cineva o va mai face vreodată”.

O: A Haunting în Venice, SUA, 2023 R: Kenneth Branagh D: Kenneth Branagh, Michelle Yeoh, Tina Fey, Kelly Reilly, Camille Cottin, Jamie Dornan, Jude Hill, Riccardo Scamarcio.

Citește și:

 
Urmărește-ne pe Google News
 
 
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te