; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Banii sau viata?

16 November 2009

“Cutia” ne pune in fata unei alegeri care ar trebui sa fie una greu de facut pentru noi toti, cu o poveste narata prima data intr-un episod din “Zona crepusculara”.

Cameron Diaz a explicat, pentru revista “Empire”, ca isi vede cariera ca pe un cantec, ritmata: nu poate face mereu comedioare una dupa alta. Si asta se vede in alegerile carieristice pe care le-a facut actrita de-a lungul anilor: a jucat si roluri usurele, ca in “Puicute bune”, dar a spus “Da” si unor scenarii altfel (ca “In mintea lui John Malkovich”). “Cutia” face parte din a doua categorie. Scenariul are la baza o povestire din 1970, “Button, Button”, de Richard Matheson (cel care a scris si “I Am Legend”), care a fost adaptata pe micul ecran intr-un episod al primului sezon din serialul “Zona crepusculara” (in 1986).

Apasam butonul?
Povestea incepe promitator: e anul 1976 si Norma Lewis (Cameron Diaz) si sotul ei, Arthur (James Marsden) au probleme financiare. Ea este profesoara la aceeasi scoala elitista unde invata fiul ei si tocmai e anuntata ca, de semestrul viitor, va trebui sa-i plateasca acestuia studiile. El lucreaza la NASA, dar speranta de a deveni astronaut ii e spulberata dupa ce pica un test. Solutia vine la tanc atunci cand primesc la usa o “unitate-buton” si apoi vizita lamuritoare a lui Arlington Steward (Frank Langella), un barbat groaznic desfigurat, care ii asigura ca nu e un monstru. Acesta le face o oferta de nerefuzat: daca vor apasa butonul din cutie (care e rosu, desigur) vor primi 1 milion de dolari, neimpozabili, si – undeva in lume – o persoana necunoscuta lor va muri. Fireste, butonul este apasat, dar evenimentele care urmeaza sunt atat de incalcite incat pelicula nu ofera privitorului un final cert. Avem trimiteri la piesa existentialista a lui Sartre, “Cu usile inchise”, oameni-zombi carora le sangereaza nasurile, usile mantuirii, extraterestri si proiectul Marte, Purgatoriu si Rai – toate amestecate intr-un talmes-balmes din care protagonistii ies sifonati, iar povestea ramane neterminata.

de Monica Popescu

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare