Modifica setarile cookie
Homepage  / Timp liber

„Băieții de zinc”, cu o distribuție exclusiv feminină, formată din șapte mari actrițe, în premieră la Teatrul Bulandra

de Doinel Tronaru,

Una dintre cele mai așteptate premiere teatrale a toamnei, care a avut câteva reprezentații limitate la sfârșitul stagiunii din vară, are primele spectacole în acest weekend: “Băieții de zinc”, după marea scriitoare de limbă rusă Svetlana Aleksievici, la Teatrul Bulandra, sâmbătă și duminică. Premiera oficială a spectacolului va avea loc tot aici pe 21, 22 și 23 octombrie.

A făcut senzație, la începutul verii și la final de stagiune teatrală, anunțul noii premiere a Teatrului bucureștean Bulandra: “Băieții de zinc”, după scriitoarea bielorusă premiată cu Nobelul pentru literatură Svetlana Aleksievici, cu o distribuție exclusiv feminină, formată din șapte mari actrițe, având-o drept “cap de afiș“ pe reputata Mariana Mihuț.

Puțină lume a avut însă cum să vadă atunci spectacolul, în cele două sau trei reprezentații care au avut loc, mai mult “variante de lucru” ale spectacolului final. Iată că așteptarea ia sfârșit și oricine poate vedea, de-acum, “Băieții de zinc”, odată cu cele două avanpremiere din weekend.

Spectacolul “Băieții de zinc”, în regia reputatului Yuri Kordonsky, cu Mariana Mihuț în centrul distribuției exclusiv feminine, va avea primele reprezentații sâmbătă, 15 octombrie, și duminică, 16 octombrie, la sala Toma Caragiu a teatrului (cea din Grădina Icoanei), ambele de la ora 19.00.

Regizor american, născut la Odesa

Spectacolul “Băieții de zinc” (titlu de lucru: “Copiii de zinc”), după cartea “Soldații de zinc” a Svetlanei Aleksievici, este realizat de reputatul regizor de origine rusă (născut în Odesa, cetățean american acum) Yuri Kordonsky (55 de ani, un “obișnuit” al Bulandrei și al scenelor românești). Lui îi aparțin dramatizarea și adaptarea scenică, iar traducerea textului este semnată de Justina Bandol.

Montarea are o distribuție exclusiv feminină, concentrată în jurul marii actrițe Mariana Mihuț (79 de ani în prezent). Îi stau alături încă șase actrițe: Dana Dogaru, Rodica Lazăr, Profira Serafim, Camelia Maxim, Ana Ioana Macaria, Mirela Gorea, toate foarte prestigioase.

Scriitoarea de origine bielorusă Svetlana Aleksievici (74 de ani) – forme de scriere alternativă a numelui: Svetlana Alexievici, Svetlana Alexievich – a câștigat Premiul Nobel pentru literatură în anul 2015.

“Un malaxor de vieţi şi destine”

“Piesa Băieții de zinc ne aduce în prim plan o temă nefiresc de actuală pentru anul 2022 și pentru răvășitoarea realitate cu care ne confruntăm la granițele noastre”, comunică Teatrul Bulandra. “Spectacolul reprezintă o dramatizare a tulburătoarelor confesiuni despre război care stau la baza romanului Soldații de zinc al laureatei Premiului Nobel Svetlana Aleksievici.” 

VEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 8

“Mesajul din spatele acestor povești este că, subminând întreaga ordine existentă, purtarea în sine a războiului nu mai poate avea o afectare exclusiv masculină. În realitate, orice război este un adevărat malaxor de vieţi şi destine – există și frontul de acasă și frontul soldaţilor din tranşee, de ambele legându-se deopotrivă speranţe şi temeri care schimbă conștiințe. O reflecție asupra temei războiului și a păcii, a nevoii de evoluție spirituală a umanității pentru a se putea feri de producerea unor noi conflagrații în viitor, pentru a nu mai lăsa să se nască monștri generatori de războaie și suferință”, mai spun realizatorii spectacolului.

Un “crescendo” emoțional

“Mergeți să vedeți în seara aceasta, la Teatrul Bulandra (în legendara sală de la Grădina Icoanei), sau – dacă nu mai găsiți bilete și spectacolul este sold-out, ceea ce este varianta cea mai probabilă – aveți grijă să vă puneți în agendă și să-l bifați din toamnă, când va avea loc “premiera oficială” a spectacolului, noua montare a teatrului, “Băieții de zinc”, regia Yuri Kordonsky, realizată după această carte (definită pe afiș ca “roman documentar”) a Svetlanei Aleksievici, spectacol prezentat în avanpremieră și pe care l-am văzut aseară”, spuneam în vară, după vizionarea avanpremierei spectacolului.

Cele 7 mari actrițe aflate în distribuție sunt una mai bună și mai impresionantă decât cealaltă, performanța lor totală fiind copleșitoare. În ordinea “intrării în scenă”, ele sunt: Mariana Mihuț, Dana Dogaru, Ana Ioana Macaria, Rodica Lazăr, Profira Serafim, Mirela Gorea și Camelia Maxim. 

Spectacolul este gândit și se desfășoară într-un fel de crescendo, atunci când crezi că mai mult de atât nu se poate, ești din nou “lovit”, buimăcit, bulversat, impresionat, astfel încât la final ieși din sală “făcut praf” și cu un sentiment des întâlnit după astfel de opere artistice, de rușine că faci parte din specia umană. 

Despre atrocitatea războiului

Cartea Svetlanei Aleksievici și acest spectacol nu sunt despre războiul dus de ruși în Afganistan (sau de americani, mai târziu, sau whatever), ci despre război ca experiență atroce caracteristic umană, ceva de neevitat și de neșters, cu consecințe ireparabile, care-i transformă pe protagoniști în neoameni. 

Impresionantele mărturii – ale mamelor care și-au pierdut fiii pe front (de zinc sunt sicriele-n care se-“ntorc acasă” acești “băieți”, “copii”, “soldați” – “soldăței”, pentru criminalii care i-au trimis acolo), dar și cea a unei surori medicale care-a activat în Afganistan (Rodica Lazăr) sau a unei mame căreia războiul i-a transformat fiul într-un criminal atroce, cu sânge rece (Mirela Gorea) – sunt intercalate de “vocea” scriitoarei (interpretată de Mariana Mihuț), ca un comentariu intelectual al celor povestite și al acestei situații, stări de fapt. 

Suntem ființe gregare, cu o pronunțată tentație către “colectiv”, dar de căit nu ne putem căi decât singuri, în propriul for interior, este concluzia tulburătoare a marii scriitoare, rostită în încheiere de vocea Marianei Mihuț.

foto: Teatrul Bulandra

 
Urmărește-ne pe Google News
 
 
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te