Homepage  / Cinema

Așteptatul „Megalopolis” a avut premiera mondială la Cannes. Cine l-a însoțit pe Francis Ford Coppola pe covorul roșu

Așteptatul „Megalopolis” a avut premiera mondială la Cannes. Cine l-a însoțit pe Francis Ford Coppola pe covorul roșu
7

de Andreea Hentea,

„Megalopolis”, așteptatul film al legendarului Francis Ford Coppola, s-a lansat aseară la Cannes. Marele cineast și echipa sa au primit aplauze furtunoase atât înainte, cât și după premieră, dar filmul a divizat cronicarii. Ce spune faimosul cineast despre prezentul și viitorul cinematografiei.

Adam Driver, Laurence Fishburne, Jon Voight, Aubrey Plaza, Giancarlo Esposito și Shia LaBeouf, actorii principali ai filmului „Megalopolis”, prezentat în premieră mondială la Cannes, au pășit aseară, pe 16 mai, pe covorul roșu al celebrului eveniment, alături de renumitul regizor în vârstă de 85 de ani.

La braț cu angelica sa nepoată în vârstă de 18 ani, Romy Mars (fiica regizoarei Sofia Coppola și a actorului Thomas Mars, care a debutat, și ea, în actorie cu filmul „On the Rocks”, în 2020 și are un mic rol și în „Megalopolis”), și secondat de sora lui, actrița Talia Shire (cunoscută din „Nașul” și „Nașul II”, dar și din franciza „Rocky”, în care a jucat-o pe Adrian, iubita soție a campionului), veteranul cineast a fost întâmpinat, împreună cu membrii echipei filmului „Megalopolis”, cu aplauze încă de pe covorul roșu. La intrarea în sala de proiecție din Palatul festivalului, toți au fost aplaudați furtunos, timp de patru minute, la fel cum s-a întâmplat și la încheierea proiecției, când aplauzele spectatorilor ridicați în picioare au durat șapte minute, scrie variety.com.

Francis Ford Coppola la Cannes 2024Icon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 7

„Megalopolis” împarte criticii

Filmul „Megalopolis”, aflat în competiția pentru Palme d’Or, este o dramă distopică de două ore și 20 de minute. Povestea sa – aflată sub embargo total înainte de premiera de la Cannes – reprezintă o alegorie amplă și profundă a întregii cariere a cineastului, care i-a derutat, deopotrivă, pe criticii și pe fanii lui Coppola.

„Megalopolis” îl are în centru pe arhitectul Cesar Catilina (Adam Driver), care visează să reconstruiască metropola (foarte asemănătoare cu New York-ul) în care trăiește, după ce aceasta este distrusă de o catastrofă. El visează să ridice un monument impresionant, dar primarul corupt Franklyn Cicero (Giancarlo Esposito) îl provoacă și vrea să-i împiedice proiectul, după care fiica acestuia, Julia (Nathalie Emmanuel), intervine între ei. Din distribuția filmului mai fac parte, alături de actorii deja menționați, Kathryn Hunter, Dustin Hoffman, Chloe Fineman și James Remar.

Francis Ford Coppola și-a dorit să regizeze „Megalopolis” de zeci de ani, investind, în cele din urmă, 120 de milioane de dolari din banii proprii, obținuți din celebra sa podgorie, pentru a produce filmul. Scenele șocante și intriga ambițioasă a filmului au împărțit cronicarii. Indiwire au scris că „În momentele sale cele mai strălucitoare și îndrăznețe, filmul străpunge ecranul și întinde o punte între viață și gândire, artă și realitate”, iar The Hollywood Reporter a apreciat că filmul „Este adesea derutant și mult prea locvace, citând din «Hamlet» și «Furtuna», din Marcus Aurelius și Petrarca, filosofând despre timp, conștiință și putere într-un mod uneori greoi, dar că este și amuzant, ludic, impresionant vizual și străbătut de o emoționantă încredere în umanitate”.

Cineastul, omagiat de public

În ciuda controverselor stârnite de film, publicul l-a primit pe marele cineast cu aplauze furtunoase, la intrarea în sală, iar la final, după genericul care a inclus un omagiu adus regretatei soții a regizorului, Eleanor Coppola (dispărută pe 12 aprilie), s-a întâmplat la fel. Cineastul i-a îmbrățișat pe actorii Adam Driver și Giancarlo Esposito și a vorbit, vizibil emoționat, despre noul său film, pe care îl dedică „speranței și familiei”. „Vă mulțumesc foarte mult tuturor. Este imposibil să găsesc cuvinte pentru a exprima ce simt”, a spus Coppola, prezentându-i apoi publicului pe membrii familiei sale. „Ei nu sunt însă singura mea familie, fiindcă toți acești actori și oameni minunați din echipă sunt, și ei, familia mea. După cum spune Cesar (personajul lui Adam Driver din film), suntem cu toții o singură familie, întreaga omenire și îi datorăm loialitate aceastei case frumoase pe care o avem, și care este Pământul. Aceasta este dorința mea. Copiii sunt cei care vor moșteni această lume frumoasă de la noi, iar cel mai important și frumos cuvânt pe care îl avem în orice limbă este «speranță». Ei îi dedic acest film”, a adăugat cineastul.

La premieră a fost prezent și nepotul regizorului, Jason Schwartzman (care are și un rol în film), dar și Richard Gere, care joacă în filmul lui Paul Schrader „Oh, Canada” (aflat în competiție). Acesta s-a așezat pe rândul din fața lui Coppola (cu care a lucrat la „Cotton Club”, în 1984) și l-a felicitat după film, sărutându-l pe obraz.

Considerat unul dintre cei mai mari regizori ai tuturor timpurilor, autor al unor filme clasice, precum trilogia „Nașul” și „Apocalipsul acum”, Francis Ford Coppola are o lungă istorie legată de Festivalul de film de la Cannes. Cineastul a câștigat de două ori Palme d’Or – pentru „Conversația” (1974) și „Apocalipsul acum” (1979), iar în 1996 a fost președintele juriului competiției.

Sursa foto: Hepta

Citește și:

PE ACELAȘI SUBIECT
Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton