; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

ARTE și fantasticul univers al lui Tolkien

ARTE și fantasticul univers al lui J.R.R. Tolkien: documentare și un serial pe net

04 December 2014

Canalul ARTE a realizat un set special de programe consacrate universului lui Tolkien: un documentar, „Tolkien, des mots, des mondes', și un serial documentar în cinci episoade „A la recherche du Hobbit'. În același timp a lansat un serial pe net, „Words of the Ring', pe ARTE Creative.

ARTE și fantasticul univers al lui Tolkien

„À la recherche du Hobbit'

A avut premiera pe 30 noiembrie, dar mai poate fi văzut în reluare, pentru cei care au acces la canal, pe 7, 14, 21 și 28 decembrie. Universul creat de Tolkien este populat cu ființe fantastice și creaturi uluitoare. În cele cinci episoade, documentarul „À la recherche du Hobbit' ne dezvăluie sursele de inspirație ale scriitorului. În primul episod, ne întâlnim cu John Howe, ilustrator și director artistic al celor două trilogii semnate de Peter Jackson. Acesta se pregătește de o călătorie în Europa pe urmele legendelor care l-au inspirat pe Tolkien.

„J.R.R. Tolkien, des mots, des mondes'

Poate fi văzut pe ARTE+7 până pe 10 decembrie. Succesul fenomenal al operei lui Tolkien nu este deloc unul întâmplător. Documentarul aduce la lumină toată psihologia unui om complex, de la copilul visător la adultul meticulos. Rezultă o biografie delicată a parcursului scriitorului care a fascinat generații întregi de cititori. Inspirat de legendele anglo-saxone și de poveștile nordice, Tolkien visa la un trecut dispărut în care dualitatea bine-rău prima în fața unui sistem modern care nu-i convenea deloc. Astfel, scriitorul a început să-și deverse nostalgia și aspirațiile într-o operă-fluviu, preferând să creeze bucată cu bucată un univers, așa cum îi plăcea lui, decât să continue să trăiască în cel în care era nevoit să-și ducă existența.

„Words of the Ring'

Este disponibil pe ARTE Creative. Lingvist și cercetător, J.R.R. Tolkien a creat mai multe limbi, extrem de codificate și complexe, a căror diversitate a dus la inventarea unei adevărate Istorii, cu legende și mitologii. „Words of the Ring' ne face cunoștință cu Thomas, un tânăr parizian, care hotărăște să învețe quenya, primul limbaj elfic inventat de Tolkien.

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare