Disponibilă pe Netflix din 15 aprilie, miniseria „Anatomia unui scandal” pune sub lupă viața perfectă a unei familii din elita britanică, gata să se prăbușească sub amenințarea unui scandal de proporții.
de Andreea Hentea,
Disponibilă pe Netflix din 15 aprilie, miniseria „Anatomia unui scandal” pune sub lupă viața perfectă a unei familii din elita britanică, gata să se prăbușească sub amenințarea unui scandal de proporții.
Locuință somptuoasă, școală de elită pentru copii, haine impecabile, prieteni numeroși și petreceri magnifice. Totul intră în recuzita vieții împlinite de care se bucură chipeșul ministru britanic James Whitehouse (Rupert Friend), eleganta lui soție, Sophie (Sienna Miller) și copiii lor, care au tot ce puteau visa. Până într-o seară, când totul tinde să se spulbere, din cauza unui titlu fără echivoc, apărut în presă.
Dincolo de scandalul din titlu, noua miniserie britanică scrisă de Melissa James Gibson și David E. Kelley analizează inclusiv elementele noi care definesc societatea actuală, printre care se află și perspectiva generată de celebra mișcare „#MeToo”.
Povestea este ecranizarea cărții „Anatomia unui scandal”, al treilea roman al scriitoarei și jurnalistei britanice de succes Sarah Vaughan, care a lucrat până în 2008 ca reporter pentru „The Guardian”.
Dincolo de precizia cu care analizează dedesubturile acestui caz complicat nu doar din punct de vedere juridic, cât mai ales din cel moral, originalitatea miniseriei de față stă în faptul că înfățișează un cuplu aparent mai sudat ca oricând, deși se confruntă cu implozia propriei căsnicii.
Cei doi soți înfruntă împreună, la tribunal, detaliile minuțios reluate ale unei toride relații secrete cu o frumoasă subalternă a lui James, Olivia Lytton (Naomi Scott) și o acuzație cel puțin stranie.
În plus, politicianul incriminat aici nu pare odios și detestabil, cum se întâmplă, de obicei, în poveștile care descriu legături sordide și minciuni electorale.
James Whitehouse este zâmbitor, ușor sfios și gata să-și regrete, cu abilitate de diplomat, orice pas greșit i-a umbrit căsnicia, iar premierul, vechi prieten, îl susține deschis.
Flashback-urile din tinerețea lui James (Ben Radcliffe), un Adonis înzestrat cu frumusețe, inteligență și ambiție când s-a intersectat la Oxford cu tânăra Sophie, contribuie, și ele, la conturarea unei mari iubiri, desprinse parcă din filmele hollywoodiene.
Și totuși, în miezul acestui basm contemporan se află un miez alterat. Ambițioasa avocată Kate Woodcroft (Michelle Dockery), care instrumentează acuzarea lui James, vrea să-l scoată neîntârziat la iveală, accentuând faptul că în epoca „#MeToo” bagatelizarea hărțuirii sexuale practicate de cei privilegiați nu mai e posibilă.
Prezentă la un eveniment de promovare a miniseriei difuzate de Netflix, Sienna Miller, care o interpretează cu pasiune pe eleganta Sophie Whitehouse, a vorbit despre cum s-a apropiat de poveste și personaj.
Actrița, citată de Daily Telegraph, a spus că povestea de aici „tratează privilegii pe care le vedem dezvăluite zilnic despre membrii guvernului nostru. Este arta care imită viața și ajunge foarte aproape de os. Este incitant. Citiți ziarele și convingeți-vă singuri”.
Ea a mai povestit că, după ce a primit scenariul și a citit primul episod, nu s-a mai putut opri.
„Am simțit pe loc că e ceva ce aș vrea să fac și o poveste pe care oamenii ar vrea cu adevărat să o afle”.
Sienna Miller a fost ea însăși în centrul unui scandal, în 2005. Logodită cu Jude Law în 2004, în ziua de Crăciun, ea a aflat cu stupoare, nu peste mult timp, că acesta o înșela cu dădaca propriilor copii. Celebrul actor a fost obligat să recunoască faptul că a înșelat-o după ce paginile de jurnal care detaliau aventura au fost făcute publice.
foto: Netflix