Homepage  / Cinema

„Anatomia unei prăbușiri” a ajuns în cinema. Toate detaliile despre filmul recompensat cu Palme d’Or la Festivalul de la Cannes

„Anatomia unei prăbușiri” a ajuns în cinema. Toate detaliile despre filmul recompensat cu Palme d’Or la Festivalul de la Cannes
9

de Andreea Hentea,

Superb regizat și jucat, „Anatomia unei prăbușiri”, recompensat cu Palme d’Or, anul acesta, la Festivalul de la Cannes, este disponibil în cinematografe. Filmul ascunde, dincolo de tulburătoarea anchetă a unei crime, dureroasele culpabilități emoționale care fisurează existența unei familii aparent armonioase.

Eroina filmului, Sandra (Sandra Hüller), o scriitoare de origine germană, trăiește cu soțul ei francez, Samuel (Samuel Theis), și cu fiul lor de unsprezece ani, Daniel (excelentul Milo Machado Graner), care are probleme de vedere, într-o cabană retrasă din Alpii francezi. Când Samuel este găsit mort în zăpadă, lângă cabana în care locuiau, poliția se întreabă dacă s-a sinucis sau… a fost ucis.

Sandra devine principalul suspect, iar procesul care urmează se transformă, dintr-o investigație a circumstanțelor morții lui Samuel, într-o amețitoare explorare a relației zbuciumate dintre cei doi soți. Pornită de la o armonie perfectă și de la afinități reale, căsnicia lor se transformă, cu anii, într-o învinuire reciprocă pentru accidentul care a dus la orbirea copilului și într-un șir de frustrări personale și profesionale care fac ca un omor să pară perfect plauzibil.

anatomie-dune-chute-2-c-lesfilmspelleas_lesfilmsdepierreIcon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 9

O echipă de cursă lungă

„Intenția mea a fost să creez un film care să prezinte destrămarea relației unui cuplu. În centrul său se află lupta dintre un cuplu și un copil, analizând complexitatea împărțirii timpului într-o relație. Este o temă care nu este adesea explorată în cinematografie și care ridică întrebări importante cu privire la reciprocitate, încredere și la dinamica dintre parteneri”, a spus regizoarea Justine Triet.

Viziunea sa regizorală este limpede și atentă la fiecare nuanță, descriind acel veritabil turbion emoțional care se strecoară pe sub calmul inițial din sala de tribunal. Treptat, contextul afectiv al acestei familii se încarcă de culpabilități, reproșuri, durere, orgolii, ranchiună, iar istoria ei devine abrazivă, în perfect contrast cu imaginea tot mai luminoasă, solară, efect deloc întâmplător. Cu surprizele sale pe care ni le rezervă la fiecare pas, „Anatomia unei prăbușiri” se constituie într-un tur de forță grațios și profund, fără să fie vreo clipă tezist, care deschide permanent uși spre un univers afectiv copleșitor.

Unul dintre marile atuuri ale filmului este extraordinar de talentata Sandra Hüller, una dintre marile actrițe ale Germaniei și ale lumii. Publicul de la noi o cunoaște din filmul cult al lui Maren Ade, „Toni Erdmann” (lansat la noi în 2016), propunerea Germaniei la Oscar pentru cel mai bun film străin în 2017. Sandra Hüller a jucat, totodată, în „Zona de interes” (2023), ecranizare după celebra carte a lui Martin Amis, prezentată, de asemenea, anul acesta la Cannes.

O: Anatomie d’une chute, Franța, 2023 R: Justine Triet D: Sandra Hüller, Samuel Theis, Milo Machado Graner, Swann Arlaud, Jehnny Beth.

Anatomia unei prăbușiri – Trailer

Citește și:

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton