Modifica setarile cookie
Homepage  / Filme Online

„Amantul doamnei Chatterley”, tot ce știm despre noul film cu Emma Corrin. De ce a fost interzisă cartea

de Roxana Mirea,

Emma Corrin este actrița principală într-o nouă adaptare a romanului clasic din 1928, „Lady Chatterley’s Lover” / „Amantul doamnei Chatterley”, de D.H. Lawrence. Actrița din „The Crown” o va interpreta, de data aceasta, pe Constance Chatterley.

Romanul lui Lawrence o prezintă pe Lady Chatterley ca pe o tânără bogată, născută într-o viață de privilegii imense, care își dă seama treptat că mariajul ei cu un fost soldat din clasa superioară a devenit lipsit de dragoste. Frustrată atât din punct de vedere fizic, cât și emoțional, Chatterley începe o aventură pasională cu paznicul de vânătoare al domeniului, față de care începe să simtă o pasiune intensă.

Emma Corrin, despre rolul ei din „Amantul doamnei Chatterley”

Romanul lui Lawrence a fost considerat atât de explicit la vremea sa încât a fost interzis în Marea Britanie, în SUA și în alte câteva țări pe motiv de obscenitate.

„A fost descurajator”, a declarat Emma Corrin pentru Vanity Fair despre scenele de sex din film. „A fost prima dată când am făcut scene cu nuditate sau scene de sex în această măsură. Și, evident, este o parte atât de importantă a filmului. M-am simțit foarte încurajată de faptul că o cunoscusem pe [regizoarea] Laure [de Clermont-Tonnerre], o iubeam, aveam încredere în ea.”

VEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 7

Jack O’Connell îl va interpreta pe iubitul doamnei Chatterley, Oliver Mellors. O’Connell este cunoscut pentru rolurile sale din filme precum „Unbroken” și „Starred Up”, precum și pentru serialul Netflix „Godless”.

VEZI  GALERIA FOTOPOZA  4 / 7

Există o scenă crucială în care Oliver și Lady Chatterley dansează goi în ploaie, iar aceasta va apărea în film. Emma Corrin a povestit: „A fost într-o singură zi, și a fost de fapt într-una dintre primele săptămâni de filmare. Îl cunoșteam pe Jack de două săptămâni și nu mai făcusem nicio scenă de sex înainte. De fapt, am decis să coregrafiem scena pentru că era atât de importantă spontaneitatea și libertatea ei. Știam că ne doream să aibă un fel de energie foarte bogată și aproape tribală, ca o eliberare. (…)

Mi-am dat hainele jos… a fost terifiant. Îmi amintesc că și Jack a ieșit apoi în fugă, pentru că el a ieșit puțin după mine și a făcut la fel. Ne-am privit în ochi, iar eu eram îngrozită, dar și el era îngrozit. A fost un moment imens și profund de încredere în care îți spui: „suntem împreună în asta”. A fost uimitor de eliberator, totuși. Nu am mai făcut așa ceva în viața mea și a fost foarte distractiv.”

Emma Corrin, la Festivalul Internațional de Film din Toronto

Cine mai face parte din distribuția „Amantul doamnei Chatterley”

De asemenea, din distribuție mai fac parte și alte nume mari. Matthew Duckett joacă rolul soțului lui Lady Chatterley, Clifford Chatterley; Joely Richardson o interpretează pe doamna Bolton, o „îngrijitoare încrezătoare și curioasă” a soțului doamnei Chatterley; Ella Hunt o interpretează pe doamna Flint, o tânără din sat care devine prima prietenă a lui Constance Chatterley; iar Faye Marsay o interpretează pe sora mai mare a lui Constance, Hilda, care vorbește deschis și este înțeleaptă.

Filmul „Lady Chatterly’s Lover” a avut premiera la Telluride Film Festival. Acesta va fi lansat în cinematografe în noiembrie, iar în decembrie va ajunge pe Netflix.

Cartea „Amantul doamnei Chatterley” a fost interzisă

Deși cartea „Amantul doamnei Chatterley” a fost publicată pentru prima dată la sfârșitul anilor 1920 în Italia și Franța, abia câteva decenii mai târziu, în 1960, a ajuns în Marea Britanie. Tot atunci a intrat în lumina reflectoarelor, fiind subiectul unui proces pentru obscenitate care avea să aibă un impact revoluționar asupra lumii editoriale, potrivit townandcountrymag.com.

Romanul nu numai că era explicit din punct de vedere sexual, dar conținea și câteva cuvinte care nu erau rostite în mod obișnuit – și cu siguranță nu erau publicate – în cercurile establishmentului britanic din acea vreme. Prin urmare, atunci când editura Penguin Books a încercat să publice cartea în Marea Britanie, a fost trimisă în judecată în temeiul Legii privind publicațiile obsecene.

Pentru a dovedi că romanul nu era obscen, editorul a trebuit să prezinte dovezi privind valoarea sa literară și a chemat mai mulți martori, inclusiv pe E.M. Forster (al cărui roman „Maurice” a inspirat Lady Chatterley’s Lover), pentru a depune mărturie în acest sens.

În cele din urmă, după un proces de șase zile și doar trei ore de deliberare, un juriu de la Old Bailey din Londra a constatat că romanul „Amantul doamnei Chatterley” nu este obscen și, prin urmare, poate fi publicat.

Cartea a fost, de asemenea, interzisă în SUA timp de mulți ani, dar în 1959 un judecător al Curții de Apel a Statelor Unite a anulat nu numai această interdicție, ci și legile privind obscenitatea care au stat la baza acesteia.

Citește și:

 
Urmărește-ne pe Google News
 
 
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te