Modifica setarile cookie
Homepage  / Advertorial

Ai un tv Samsung? Ai grijă unde îl pui pentru a-l feri de copilul tău!

de Redactia Tvmania

Rechemarea recentă în fabrică a tv-urilor LG de 220cm de către firma producătoare din cauza problemelor de răsturnare îți reamintește că este întotdeauna înțelept să fixezi în mod corespunzător orice televizor de pe un suport pe un perete sau un dulap robust. 

Este ceva la care s-ar putea să nu te gândești atunci când cumperi un nou tv Samsung, spre exemplu, dar este un fapt îngrijorător că răsturnările televizoarelor pot fi foarte periculoase, chiar mortale. Și riscul este cel mai mare pentru copii. 

Din 2000, au existat 581 de decese prin răsturnare care au implicat mobilier, televizoare sau electrocasnice în SUA, conform Comisiei pentru Siguranța Produselor de Consum. Cei mai mulți dintre cei uciși au fost copii – și 71% dintre decesele copiilor au implicat un televizor. 

În plus, din 2018 până în 2020, o medie de aproximativ 22.500 de americani pe an au vizitat o cameră de urgență pentru a fi tratați pentru o rănire răsturnată de la mobilă, un televizor sau un aparat. Aproape 44% dintre aceștia aveau sub 18 ani. Numărul total de răniți a scăzut oarecum din 2011 până în 2020, în principal pentru că au fost mai puține accidente care au implicat un televizor. 

În țara noastră nu există statistici care să vorbească despre numărul de accidente produse de căderea unui televizor peste cei mici, dar oamenii fie nu știu despre riscuri, fie cred că nu se poate întâmpla nimic rău când un adult este în apropiere. Răsturnările televizoarelor nu afectează doar copiii. 

De ce se întâmplă accidentele de răsturnare cu tv-uri Samsung? 

Ai putea crede că răsturnarea televizorului nu ar fi periculoasă acum că televizoarele LCD subțiri au înlocuit televizoarele CRT mai voluminoase. Modelele de astăzi sunt considerabil mai ușoare decât CRT-urile de modă veche, dar asta nu înseamnă că sunt ușoare, mai ales în dimensiunile jumbo pe care mulți consumatori le preferă. De exemplu, un televizor LG OLED de 195cm cântărește aproximativ 40kg, incluzând suportul. Modelul de tv Samsung QN75QN90A de 189cm, un televizor LCD/LED, cântărește aproape 45kg, incluzând standul.

Pericolul este cel mai mare dacă un televizor stă pe o piesă de mobilier care, de asemenea, se poate răsturna. De aceea, este o idee proastă să așezi un televizor pe o comodă. Unii copii scot sertarele dulapului și le folosesc pentru a se cățăra, ceea ce poate provoca răsturnarea comodei și a televizorului asupra copilului. Când se testează stabilitatea comodelor, se constată diferențe semnificative între modele. 

În afara dormitoarelor, televizoarele mai mari de astăzi sunt adesea plasate pe dulapuri, mese și console media concepute pentru dispozitivele mai mici pe care le-au înlocuit, ceea ce poate face configurația instabilă. Și unele televizoare noi au design de suport care poziționează picioarele chiar la marginile bazei televizorului. Dacă aceste aparate sunt plasate pe console media sau mese care au fost concepute pentru suporturi în stil piedestal, unde picioarele sunt poziționate în mijlocul dispozitivului, picioarele se pot extinde dincolo de marginile suportului. Asta va face televizorul extrem de instabil. 

Cum să previi răsturnarea unui televizor acasă 

Răsturnarea unui TV nu este greu de prevenit, mai ales dacă ai abilități de bază de bricolaj. Chiar dacă nu ești cea mai îndemânatică persoană, poți îmbunătăți siguranța așezând setul pe un suport corespunzător. Același lucru este valabil și pentru chiriașii cărora nu le este permis să înșurubeze lucruri în pereți.

Iată ce ar trebui să faci: 

Un suport de perete instalat corespunzător – fixat cu șuruburi sau pe șine metalice – va menține televizorul în siguranță și suficient de sus de podea, astfel încât să nu poată fi apucat de copiii mici. Dacă montarea pe perete nu este fezabilă, fixează televizorul pe un perete sau pe un suport folosind curele anti-răsturnare (stai liniștit, aceste piese nu sunt foarte scumpe – poți găsi modele de la 30 de lei până spre 100 de lei). 

Dacă utilizezi curele, fixează-le de un montant din perete, nu de gips-carton sau ipsos, care pot ceda sub presiune. 

Dacă pui un tv Samsung nou pe suportul vechiului televizor, asigură-te că nicio porțiune a suportului sau a picioarelor nu se extinde peste margine. Dacă ai o casă mai veche, cu podele neregulate, asigură-te că suportul sau dulapul nu este înclinat (introdu o pană de lemn dacă este necesar pentru a îndrepta mobilierul). Evită să așezi televizoarele pe dulapuri și cufere, deoarece copiii pot fi tentați să se urce pe sertare, provocând răsturnarea comodei sau televizorului.

Ai mereu grijă ca toate piesele de mobilier din casa ta să fie sigure pentru copilul tău!

 
Urmărește-ne pe Google News
 
 
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te