Homepage  / Știri

Actriţa Valeria Seciu a murit. Program „in memoriam”, la TVR

Actriţa Valeria Seciu a murit. Program „in memoriam”, la TVR

de Redactia Tvmania,

Valeria Seciu, una dintre marile actrițe de teatru și film ale generației sale, a murit marți, 6 septembrie. Fosta soție a lui Octavian Cotescu avea 83 de ani și se retrăsese din activitate din 2014.

Actrița Valeria Seciu a murit

Valeria Seciu ar fi avut, în ultima perioadă, mai multe probleme de sănătate. Marți, 6 septembrie, marea actriță a fost răpusă de o boală necruțătoare. Anunțul a fost făcut de UNITER, prin intermediul unui mesaj pe rețelele de socializare.

Am aflat cu tristețe că în dimineața zilei de 6 septembrie ne-a părăsit extraordinara actriță de teatru, film, radio și televiziune, Valeria Seciu.Vom reveni mâine cu detalii despre înmormântare. Dumnezeu să o ierte și să o odihnească“, a transmis UNITER, pe pagina de Facebook.   

Potrivit surselor citate de adevărul.ro, marea actriță suferea de cancer. 

Valeria Seciu s-a născut la 2 august 1939 în Bucureşti. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ”I.L. Caragiale” din Bucureşti (1964). De la absolvirea facultăţii, timp de 13 ani (1964-1977), a jucat în trupa Teatrului Naţional, scrie radioromaniacultural.ro. Aici, a jucat în piese precum ”Enigma Otiliei” (1968), ”Idiotul” (1969), ”Cui i-e frică de Virginia Wolf?” (1970), „Regele Lear” sau „Richard al III-lea”.

Începând cu anul 1978, a jucat pe scena Teatrului Mic din Bucureşti. În anii ’90, fără să părăsească scena Teatrului Mic, Valeria Seciu a înfiinţat Teatrul Levant, una dintre primele trupe independente de după revoluţie, mai scrie sursa citată.

Valeria Seciu a jucat şi zeci roluri în filme: „Înainte de tăcere”, „Ion: Blestemul pămîntului, blestemul iubirii”, „Vânătoare de vulpi”, „Adela” sau ”Sunt o babă comunistă”.

Valeria Seciu a fost căsătorită cu regretatul actor Octavian Cotescu, cu care are un băiat – Alexandru. În prezent, acesta este călugăr la Muntele Athos. După decesul lui Cotescu, în 1985, la numai 54 de ani, Valeria Seciu nu s-a mai recăsătorit.

În urmă cu 8 ani, Valeria Seciu a renunţat la cariera artistică. În 2014 s-a retras pentru totdeauna de pe scenă. În vara lui 2015, actrița a primit o stea pe Aleea Actorilor din Piaţa Timpului, în Bucureşti. În acelaşi an a fost decorată, în numele Majestăţii Sale Regale Regele Mihai I al României, la Castelul Peleş, cu decoraţia regală „Nihil Sine Deo”.

Programe in memoriam Valeria Seciu, la TVR

După anunţul că Valeria Seciu a murit, TVR 2 a decis să reorganizeze grila și să îi aducă un omagiu printr-o serie de programe difuzate in memoriam.

Piesa de teatru „Livada cu vișini”, 6 septembrie – TVR 1, ora 23.00

Astăzi, 6 septembrie, telespectatorii TVR 1 pot urmări, de la ora 23.00, piesa de teatru „Livada cu vişini”, o producţie a Casei de Producţie TVR şi a Fundaţiei Teatru Contemporan, în regia lui Alexandru Lustig. În distribuţie: Valeria Seciu, Marian Rîlea, Dan Astilean, Ioana Anton, Andreea Bibiri, Mihai Călin, Gelu Nitu, Anca Sigartău, Adrian Ciobanu, Ruxandra Maniu, Ion Besoiu, Dan Rădulescu,  Iulian Radoi, Cristina Osiceanu, Laura Blica Vlad, Toader Vlad, Lorendi Radulescu, Angela Gheorghiu şi Luca Pop.

Piesa de teatru „O noapte furtunoasă”, 6 septembrie – TVR 2, ora 20.00

Tot astăzi, de la ora 20.00, TVR 2 difuzează „O noapte furtunoasă” – o producţie din Arhiva de Aur a televiziunii publice, scenariul şi regia artistică fiind semnate de Sorana Coroamă Stanca.
Alături de Valeria Seciu, vor da viaţă pesonajelor marii actori Octavian Cotescu, Mitică Popescu, Dan Condurache, Tora Vasilescu, Horaţiu Mălăele, Stelian Nistor, Doru Ana, Mimi Enăcescu, Romulus Dumitrescu, Mircea Dumitru, Eugenia Ardeleanu.

Filmele „Adela” și „Vânătoarea de vulpi”, 11 septembrie – TVR 2

Şi „Duminica filmului românesc”, din 11 septembrie, de la TVR 2, va fi dedicată marii actriţe Valeria Seciu, prin intermediul filmelor artistice „Adela”, regia Mircea Veroiu şi „Vânătoarea de vulpi”, regia Mircea Danieliuc. Primul film este programat la ora 13.00, iar cel de-al doilea, la ora 20.00.

Spectacolul „Vocea umană”, 11 septembrie – TVR 3, TVR Internaţional şi TVR Moldova

TVR 3, TVR Internaţional şi TVR Moldova vor difuza duminică, 11 septembrie, spectacolul „Vocea umană”, o producţie a Redacţiei Teatru TV, cu Valeria Seciu în rolul principal, o adaptare a piesei cu acelaşi titlu de Jean Cocteau, versiunea românească fiind semnată de Manase Radnev, iar regia de Cătălina Buzoianu.

Pentru rolul din „Vocea umană”, Valeria Seciu a obţinut  în anul 1991, la Festivalul Internaţional „Săptămâna Teatrului Scurt”, Premiul pentru interpretare feminină.

Televiziunea Română păstrează în Arhiva de Aur spectacole memorabile cu Valeria Seciu, printre care:

  • „Anton Pann” (producţie 1982);
  • „Camera de alături” – spectacol realizat în 1977 în colaborare cu Teatrul Național din Bucureşti;
  • „Jocul ielelor” (producţie 1987);
  • „Suflete tari” (producţie 1967).

Sursa foto: Facebook (Marcel Baciu)

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton