Homepage  / Vedete / Vedete româneşti

Actriţa Luminiţa Gheorghiu a murit la vârsta de 71 de ani

Actriţa Luminiţa Gheorghiu a murit la vârsta de 71 de ani

de Redactia Tvmania

Actriţa Luminiţa Gheorghiu, cunoscută pentru rolurile din filme ca "Moromeţii", "Moartea domnului Lăzărescu" sau "Poziţia copilului", a murit la vârsta de 71 de ani. 

Vestea a fost dată, luni, de Oana Pellea, pe Facebook. De asemenea, surse din familia actriței au confirmat decesul pentru ziarul Adevărul. 

Luminiţa Gheorghiu suferea de mai mulți ani de o maladie, care a făcut-o să-şi restrângă apariţiile publice. Actrița a murit, duminică, la vârsta de 71 de ani. Anunțul a fost făcut public și de Oana Pellea. „A fost una dintre cele mai mari actrițe. A fost una dintre cele mai minunate ființe. A fost una dintre cele mai puternice femei pe care am avut onoarea sa le cunosc. Drum bun și să te odihneasca Dumnezeu, Luminița Gheorghiu”, a scris Oana Pellea, luni, pe Facebook.

 

Carieră extraordinară

Născută la 1 septembrie 1949 la Bucureşti, actriţa Luminiţa Gheorghiu a jucat până în 2003 pe scena Teatrului Bulandra, dar a avut o carieră extraordinară mai ales în cinematografie. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Capitală în 1972, la clasa profesorului Ion Cojar şi a debutat în teatru cu rolul Mărioara, într-o piesă montată de Alexandru Tocilescu pe scena Teatrului Cassandra. După absolvire, a fost repartizată la Teatrul Mihai Eminescu din Botoşani, iar în 1975 s-a mutat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ. Un an mai târziu a devenit actriţă a Teatrului Bulandra din Bucureşti.
 
Primul rol în film a fost în 1974, în pelicula „Stejar, extremă urgenţă“, în regia lui Dinu Cocea, dar primul rol important a fost cel al Catrinei, soţia lui Moromete, din filmul Moromeţii (1987), în regia lui Stere Gulea.
 
Numele Luminiţei Gheorghiu este legat de noul val al cinematografiei româneşti, după apariţia în filmul „Moartea domnului Lăzărescu“, în regia lui Cristi Puiu, unde a jucat rolul asistentei de pe ambulanţă care îl plimbă pe pacientul Lăzărescu de la un spital la altul prin Bucureşti. De altfel, Cristi Puiu a mai lucrat cu Gheorghiu şi anterior acestui film, pentru pelicula „Marfa şi banii“ (2001), producţie care este considerată cea cu care a început noul val al cinematografiei româneşti
Cel mai nou VIDEO
Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton