Actorul Costel Constantin a murit la 81 de ani
Trista veste a decesului lui Costel Constantin a fost anunțată de postul de știri Antena 3 CNN și confirmată de Teatrul Național „Ion Luca Caragiale” printr-o postare pe pagina oficială de Facebook a instituției. În prezent, nu se cunosc detalii despre cauzele care au produs moartea actorului care ieșise la pensie anul trecut.
În 2023, Costel Constantin a jucat în spectacolul de adio intitulat „Omul care a văzut moartea”, în regia lui Dan Tudor. La vârsta de 80 de ani, marele actor a ales să încheie o carieră îndelungată de șase decenii în teatru și film, însă din păcate nu a avut șansa de a se bucura de liniște și de pensie, întrucât a murit un an mai târziu.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 8
Fiica actorului a scris un mesaj dureros pe pagina personală de Facebook, prin care a adus un omagiu celebrului său tată.
„Să te odihnească Dumnezeu, prietenul nostru bun. Te-ai dus la ceruri să te întâlnești cu Mihaela și tata! S-a dus și Costel Constantin, Ștefan cel Mare din Apus de soare, poate ultimul din generația de aur a marilor actori! Sunteți acum toți, acolo, Undeva, și, poate, puneți și de-o piesă de teatru. Adio, bun prieten! Și regret că aseară nu ti-am răspuns la mesaj. Ne întorceam de la tata!”, a fost mesajul acesteia.
Costel Constantin, carieră de peste șase decenii în teatru și film
Actorul Costel Constantin s-a născut pe 20 octombrie 1942, la Galați, conform informațiilor de pe tnb.ro. A urmat cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică, secția actorie, în clasa Beate Fredanov, pe care le-a absolvit în 1964.
A debutat ca actor la Teatrul Național din Iași, unde a activat între 1965 și 1969, interpretând rolul călugărului tânăr în piesa „Beckett” de Jean Anouilh, în regia Soranei Coroamă Stanca.
Activitatea teatrală a lui Costel Constantin s-a desfășurat în mare parte la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București, unde a jucat din 1969. A interpretat numeroase roluri, atât principale, cât și secundare, demonstrând mereu aceeași forță interpretativă.
Printre piesele notabile în care a jucat se numără „Numele Trandafirului”, adaptată după romanul lui Umberto Eco (regia Grigore Gonța, premiera pe 7 noiembrie 1998), „Nunta lui Krecinski” de A.V. Suhovo Kobâlin (regia Felix Alexa, premiera pe 7 mai 2000), „Crimă pentru pământ”, dramatizare după romanul lui Dinu Săraru (regia Grigore Gonța, premiera pe 26 octombrie 2002), rolul lui Ștefan cel Mare în „Apus de soare”, adaptare după piesa lui Delavrancea (regia Dan Pița și Costel Constantin, premiera pe 13 mai 2004), „Burghezul gentilom”, adaptare modernă după Molière (regia Petrică Ionescu, premiera pe 26 septembrie 2006), „Sâmbătă, duminică, luni” de Eduardo De Filippo (regia Dinu Cernescu, 2007), „Sinucigașul” de Nikolai Erdman (regia Felix Alexa, 2009), „Vizita bătrânei doamne” de Friedrich Dürrenmatt (regia Alexander Morfov, 2011) și „Visul unei nopți de vară” de William Shakespeare (regia Petrică Ionescu, 2015), conform Agerpres.
Sursă foto: Drag de România Mea! – Arhivă TV Mania! – Libertateapentrufemei
Citește și: