Homepage  / Știri

„Acolo unde cântă racii”, una dintre cele mai așteptate ecranizări ale ultimilor ani, a ajuns la momentul premierei. Când vom vedea filmul în România

„Acolo unde cântă racii”, una dintre cele mai așteptate ecranizări ale ultimilor ani, a ajuns la momentul premierei. Când vom vedea filmul în România

de Andreea Hentea,

Prezentat ieri, în avanpremieră, în Statele Unite și disponibil în cinematografele de acolo din 15 iulie și în cele din Marea Britanie din 22 iulie, filmul „Acolo unde cântă racii” / „Where the Crawdads Sing” transpune pe ecran romanul omonim al Deliei Owens (publicat și la noi, în 2020), una dintre cele mai frumoase, tulburătoare și intense cărți ale ultimilor ani. Filmul, care o are pe excelenta Daisy Edgar-Jones în rolul principal, se va lansa pe 19 august în cinematografele din România.

Romanul Deliei Owens, publicat în 2018, a devenit bestseller New York Times și a fost cea mai vândută carte de ficțiune de pe Amazon în 2019. Reese Witherspoon a citit-o în 2018 în cadrul celebrului său club de lectură și, cucerită total, a hotărât să producă ecranizarea prin compania sa, Hello Sunshine.

,Reese Witherspoon, Credit line: Profimedia

Drumul unei povești de neuitat

Filmul regizat de Olivia Newman este așteptat cu o curiozitate sporită, atât datorită calității extraordinare a romanului, cât și dificultății de a transpune pe ecran o asemenea poveste. Istoria tinerei Kya Clark, o făptură crescută în condiții extrem de aspre în mlaștinile din Carolina de Nord, este memorabilă și fascinantă, dar rareori s-ar putea găsi un text mai greu de ecranizat, care să ajungă pe ecran fără să piardă ireparabil poezia și ingeniozitatea incredibilă a descrierilor Deliei Owens.

Ținutul nemărginit dintre cer și mlaștină în care Kya, un copil de șapte ani care învață, practic, să supraviețuiască după ce mama, frații, tatăl, îi pleacă, pe rând, în lume, este captat în carte în imagini de neuitat, este viu, senzorial, misterios și sălbatic, ostil cu oricine, dar primitor doar cu fragila Kaya, căreia îi ține loc de cămin și de părinți și pentru care mlaștina reprezintă lumea întreagă.

Filmul are, desigur, la îndemână, o narațiune captivantă, care devine tragică și răscolitoare în momentele în care sensibila și foarte inteligenta Kya (Daisy Edgar-Jones) interacționează cu locuitorii limitați și suspicioși din apropiatul orășel Barkley Cove, care o numesc „Fata Mlaștinii” și o consideră înapoiată și sălbatică, doar pentru că e desculță, are haine sărăcăcioase și nu a mers niciodată la școală.

Însă Kya are o inteligență ieșită din comun, e liberă și dornică să cunoască lumea, iar iubirea cu care s-a apropiat de speciile printre care a crescut în mlaștină, îndeosebi de păsările cărora le cunoaște perfect înfățișarea și comportamentul, ar putea-o transforma într-un ornitolog redutabil.

În ciuda tuturor descoperirilor ei despre lume și a poeziilor din cărțile rămase de la mama ei, care îi înflăcărează imaginația, Kya este total dezarmată și vulnerabilă în fața relațiilor cu societatea rasistă și plină de prejudecăți din orășelul american al anilor ’50-’60. Din acest motiv, relațiile ei cu devotatul și afectuosul Tate Walker (Taylor John Smith), precum și cu arogantul și insensibilul Chase Andrews (Harris Dickinson) îi vor influența definitiv și tragic viața.

O carte aproape imposibil de ecranizat

Romanul Deliei Owens strălucește nu doar prin conflictele pline de dramatism prin care trec personajele și mai ales această singulară eroină, Kya Clark, ci este memorabil în egală măsură prin descrierile fabuloase ale acelui ținut al mlaștinilor care o adăpostește pe Kya.

Delia Owens, licențiată în zoologie și cu un doctorat în etologie, își pune în carte toată dragostea față de speciile care se adăpostesc în ținut, descriind mirosurile pământului și mlaștinii, sunetele și misterele, culorile și ritualurile ținutului de la apus la răsărit, în zori și în inima nopții, oferindu-ne, totodată, un răvășitor manifest pentru ocrotirea mediului și a speciilor aflate în pericol, pentru înțelegerea comportamentului și nevoilor lor, pentru bunătate, răbdare și toleranță.

Tocmai excepționalele calități ale romanului reprezintă însă nenumărate obstacole în calea oricărei ecranizări a acestuia, pentru că emoția și pitorescul fantasticelor sale descrieri sunt aproape imposibil de tradus cinematografic, la acestea adâugându-se, desigur, amploarea poveștii desfășurate în cele câteva sute de pagini.

În plus, despre roman s-a spus că prezintă „O crimă misterioasă în mijlocul naturii și o poveste de dragoste cu un final pe care nu-l veți ghici și nu-l veți uita niciodată” (Entertainment Weekly), așa că sarcina regizoarei Olivia Newman („First Match”, „Chicago Fire”, „Chicago PD”) și a scenaristei Lucy Alibar (autoarea scenariului filmului „Tărâmul visurilor” / „Beasts of the Southern Wild”, premiat la Cannes și nominalizat la Oscar) a fost cu atât mai complicată.

Ecouri critice

Este ceea ce au recunoscut și criticii care au văzut deja filmul. Aceștia au lăudat interpretările actorilor, dar au recunoscut intraductibilitatea sa pe ecran. Ei au apreciat fără rezerve „Acolo unde cântă racii” pentru „superba interpretare a lui Daisy Edgar-Jones” și pentru „imaginea uluitoare” surprinsă de Polly Morgan („Fără zgomot 2”), caracterizând filmul drept „foarte agreabil de vizionat, în ciuda deficiențelor sale”, dar i-au reproșat că „adaptează simplist cartea și că deseori vizualul câștigă în detrimentul narațiunii”.

Cât despre foarte talentata Daisy Edgar-Jones (unanim apreciată pentru interpretarea emoționantă din serialul „Oameni normali”, disponibil încă la HBO Max) a spus că realizarea filmului a fost „una dintre acele oportunități cu adevărat interesante, care se ivesc o dată în viață” și că s-a îndrăgostit de povestea care o urmărește pe Kya Clark, această tânără sensibilă și inteligentă care a supraviețuit ani de zile singură, în mlaștinile din Barkley Cove, Carolina de Nord.

Alături de Daisy Edgar-Jones, în film îi vom vedea, din 19 august, pe David Strathairn, Garret Dillahunt, Ahna O’Reilly, Billy Slaughter, Harris Dickinson, Taylor John Smith, Joe Chrest, Eric Ladin, Sterling Macer Jr., Michael Wozniak și Jerri Tubbs.

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton