; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Cele 8 filme nominalizate la Oscarul 2021 pentru cea mai bună peliculă

Acestea sunt cele 8 filme nominalizate la Oscarul 2021 pentru cea mai bună peliculă. Ce putem vedea la noi

28 March 2021

Gala Oscar 2021 va avea loc anul acesta mai târziu decât de obicei, pe 25 aprilie (la noi, 26 aprilie dimineața devreme, din cauza diferenței de fus orar), la Los Angeles. „Colectiv'  – care e disponibil pe HBO GO – fiind dublu nominalizat, la categoriile documentar și film străin, o premieră uriașă în istoria cinematografiei românești, gala va produce sigur multă vâlvă și la noi. Dar până atunci, iată care sunt filmele nominalizate la categoria „cel mai bun film' și unde le putem vedea. 

 

The Father

 „The Father', pelicula regizată de dramaturgul francez Florian Zeller, adaptare după propria sa piesă de teatru, a primit șase nominalizări la Oscarul 2021, inclusiv pentru protagoniștii Olivia Colman și Anthony Hopkins. Despre veteranul Hopkins, eroul principal al poveștii, un bărbat a cărui minte se dezintegrează progresiv, din cauza demenței, criticii au spus că face unul dintre cele mai bune roluri ale carierei sale. De curând, Zeller a dezvăluit, scria Deadline, că următorul lui film va fi ecranizarea unei alte piese de-ale sale, „The Son'. 

Ca să revenim însă la „The Father', la cât de sonore sunt numele din distribuție, filmul ar putea să intre și la noi pe marile ecrane, dar încă nu știm nimic în sensul ăsta. 

 

Nomadland

Frances McDormand, premiată deja cu două Oscaruri pentru „Fargo' (1996) și „Trei panouri în afara orașului Ebbing, Missouri' (2017), este producătoarea și protagonista poveștii: o femeie care pierde tot după ce soțul îi moare pleacă în călătorie prin America, schimbându-și viața. McDormand a fost nominalizată la Oscar pentru rol, aceasta fiind una dintre cele șase nominalizări ale peliculei. Multiplu premiată pe la festivalurile de film, dar și la galele recente de profil – Globurile de Aur, de exemplu, – „Nomadland' pare a fi unul dintre favoritele categoriei și la Oscarul 2021. La americani, e disponibil pe Hulu, iar internațional, va ajunge la Disney+. 

La noi, ar urma să intre în cinematografe la sfârșitul lui aprilie, dar dacă e ceva ce ne-a învățat pandemia, e că planurile se pot schimba oricând.

 

The Trial of the Chicago 7

Scris și regizat de Aaron Sorkin (care are deja un Oscar pentru scenariul de la „Rețeaua socială' din 2010), filmul are șase nominalizări la Oscar și aduce în fața privitorilor un episod real din istoria recentă a SUA: în 1968, la Chicago, șapte protestatari împotriva războiului din Vietnam au fost arestați și trimiși în judecată de guvernul SUA. Eddie Redmayne, Sacha Baron Cohen fac parte din distribuția strălucită a filmului, Baron Cohen fiind de altfel nominalizat ca actor principal. 

Pelicula e disponibilă pe Netflix.

 

Mank

Dacă e ceva ce la prinde la Hollywood, acestea sunt filmele despre propria istorie. „Mank' îl urmărește la sfârșitul anilor ‘30 pe scenaristul Herman J. Mankiewicz în efortul său de a termina scenariul pentru celebrul film „Cetățeanul Kane', regizat de Orson Welles. Mank, cum îi spuneau toți, era însă un alcoolic înrăit, cu care era aproape imposibil de lucrat. 10 nominalizări la Oscar are „Mank', inclusiv pentru Gary Oldman, care are rolul titular, pentru Amanda Seyfried, dar și pentru regia lui David Fincher. 

Pelicula e disponibilă pe Netflix.

 

Promising Young Woman

Alt film care a făcut înconjurul festivalurilor și galelor de cinema. Parte thriller, parte comedie neagră, filmul urmărește o tânără ce se răzbună pe cei pe care îi crede responsabili pentru tragedia care i-a marcat viața. În rolul principal, Carey Mulligan face minuni, au scris criticii. În total, pelicula are 5 nominalizări la Oscar, inclusiv două pentru scenariul și regia lui Emerald Fennell. 

În cinematografele noastre, pelicula ar fi programată la începutul lunii mai. 

 

Minari

Demers semi-autobiografic al regizorului Lee Isaac Chung – tot el semnează și scenariul, „Minari' are în prim-plan o familie de sud-coreeni care emigrează în SUA în anii ‘80 și ia viața de la capăt, încercând să se integreze într-o nouă cultură. Ca și „Procesul celor 7 din Chicago' sau „Judas and the Black Messiah', și „Minari' este foarte relevant la momentul actual, în contextul valului de violență din SUA împotriva comunității de origine asiatică. „Minari', cu Steven Yeun în rol principal, are șase nominalizări la Oscarul 2021 și e produs de companiile din spatele peliculei „Moonlight', cel care a primit Oscarul pentru cel mai bun film în 2017. 

Șansa ca „Minari' să ajungă în România ar fi o platformă de streaming, dar dacă se va întâmpla și când, încă nu știm.

 

Judas and the Black Messiah

Alt film cu șase nominalizări la Oscar, alt film inspirat de un episod real din istoria americană recentă, alt film foarte relevant în această epocă a protestelor „Black Lives Matter' din SUA. La Chicago, la sfârșitul anilor ‘60, un tânăr delincvent controlat de FBI se infiltrează ca spion în cercul de apropiați ai lui Fred Hampton, la momentul respectiv liderul Partidului Panterelor Negre, organizație politică ce milita pentru respectarea drepturilor civile ale afro-americanilor. Actorii din rolurile principale, Daniel Kaluuya și LaKeith Stanfield, sunt amândoi nominalizați la Oscarul 2021. 

Ca și „Minari', din păcate, nu știm unde și când vor vedea românii filmul (marile ecrane, platformă de streaming).

Sound of Metal

Acest film produs de Studiourile Amazon detaliază drama unui muzician – bateristul unei trupe de heavy metal – care începe să-și piardă auzul. Pelicula, de șase ori nominalizată la Oscarul 2021, a fost lăudată și pentru felul inovator în care producătorii se joacă cu sunetul și coloana sonoră pentru a reda cât mai bine trăirile și spaimele protagonistului, interpretat de Riz Ahmed (și el nominalizat la Oscar pentru rol). 

Încă nu știm dacă pelicula va ajunge pe marile ecrane sau direct la vreo platformă de streaming.

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare