; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Rango 2011

A murit Ned Beatty, „cel mai ocupat actor de la Hollywood”

14 June 2021

Ned Beatty, unul dintre cei mai prolifici actori americani, a murit aseară, în somn, la vârsta de 83 de ani. Supranumit de publicația Variety „cel mai ocupat actor de la Hollywood', Ned Beatty a avut un talent extraordinar și o carieră impresionantă, care numără 165 de filme, scrie deadline.com.

Actorul a apărut preponderent în roluri secundare, pe care le-a interpretat cu o măiestrie care le transforma în mici capodopere. O dată ce apărea pe ecran, își amprenta personajul cu o intensitate imposibil de uitat, ceea ce l-a făcut să se identifice cu cinematograful american din ultimii 50 de ani.

Ned Beatty era nu doar unul dintre acei rari actori creatori „de caractere' de la Hollywood, ci și o personalitate extrem de respectată în lumea artistică, dar și în mass-media, în lumea politică și în cea sportivă. „Ned a fost un talent legendar, o personalitate excepțională, dar și un prieten extraordinar, care ne va lipsi teribil tuturor', a spus Deborah Miller, impresarul său.

Ireproșabil în teatru, film și televiziune

Născut pe 6 iulie 1937 în Louisville, Kentucky, Ned Beatty și-a început cariera în teatru, la 19 ani, cu rolul din piesa „Wilderness Road'. În primii zece ani de carieră a lucrat în teatre din Virginia, Kentucky și Indiana.

În 1972 a debutat în film, în capodopera lui John Boorman „Eliberarea' / „Deliverance', alături de Jon Voight și Burt Reynolds, cu rolul lui Bobby Trippe, un om de afaceri din Atlanta. În 1976 a primit prima și singura sa nominalizare la Oscar, la categoria cel mai bun actor în rol secundar, pentru filmul „Rețeaua' / „Network' (1976), filmul lui Sidney Lumet devenit clasic.

Ned Beatty l-a interpretat acolo pe Arthur Jensen, președintele rețelei TV care îl convinge pe prezentatorul de știri Howard Beale (Peter Finch) că dezumanizarea globală promovată de corporații nu este doar inevitabilă, ci este chiar benefică. Din nou, personajul său a devenit unul emblematic pentru film. Așa s-a întâmplat și cu rolurile sale de mai târziu, din:

  • Nashville' (1975),
  • Toți oamenii președintelui' (1976),
  • „Din nou la școală' /„Back to School' (1986),
  • „Polițiști murdari' / „The Big Easy' (1986),
  • „Lunetistul' / „Shooter' (2007),
  • „Războiul lui Charlie' (2007) și multe altele.

Unul dintre rolurile sale irezistibile a fost și cel al împiedicatului Otis, mâna dreaptă a lui Lex Luthor (Gene Hackman) din „Superman' (1978), pe care l-a reluat și în „Superman 2' și l-a transformat într-o apariție unică, îngemănată pentru totdeauna cu povestea îndrăgitului supererou.

Între 1972 și 2013, Ned Beatty a apărut și în numeroase seriale celebre, de la „M.A.S.H.' la „The Rockford Files', „Străzile din San Francisco', „Verdict crimă', „Alfred Hitchcock Presents', „Roseanne', „Lege și ordine' sau „CSI – Crime și investigații'.

Un actor cu multe premii

De-a lungul impresionantei lui cariere, Ned Beatty a fost nominalizat la premiul Emmy pentru „Friendly Fire' (1979) și „Last Train Home' (1989), la Globul de Aur pentru „Ascultă-mi cântecul' / „Hear My Song' (1991) și la un premiu MTV pentru interpretarea personajului negativ Lotso din „Povestea jucăriilor 3' / „Toy Story 3' (2010). În 2004, actorul a primit un premiu Drama Desk pentru interpretarea excepțională din montarea londoneză din 2002 a lui Tennessee Williams „Pisica pe acoperișul fierbinte', care i-a adus și o nominalizare la premiul Laurence Olivier.

„Tocmai am auzit că Ned Beatty a murit. A fost o bucurie și o onoare incredibilă să lucrez cu el', a scris pe Twitter regizorul Lee Unkrich, care a lucrat cu actorul la „Povestea jucăriilor 3' și unul dintre primii care l-au omagiat.

Ned Beatty a avut opt copii și a fost însurat de patru ori, cu ultima soție, Sandra Johnson, fiind căsătorit din 1999.

Sursa foto: Hepta

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare