; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Marioara Murărescu

A murit Marioara Murărescu | TVR a programat emisiuni In memoriam

31 January 2014

Marioara MurărescuMarioara Murărescu a încetat din viaţă în noaptea de joi spre vineri, la vârsta de 66 de ani. Realizatoarea de televiziune era bolnavă de multă vreme, scrie Mediafax.

Anunțul a fost făcut pe pagina oficială de Facebook a postului de televiziune TVR1: “O veste tristă: în noaptea trecută a murit marea realizatoare de televiziune, Marioara Murărescu. De peste 30 de ani, Marioara Murărescu ne-a dăruit cu toată ființa sa emisiunea Tezaur folcloric. Dumnezeu să o aibă in grijă de acum…”.

In memoriam Marioara Murărescu

Pentru acest sfârşit de săptămână, TVR a programat o serie de emisiuni dedicate Marioarei Murărescu.

Azi 31 ianuarie, puteţi revedea emisiunea “Confesiuni” a cărei invitată a fost Marioara Murărescu, ediţie difuzată de la ora 13.00 la TVR 2, respectiv de la 16.00, la TVR 1. Realizatoarea TVR oferea atunci, în platoul găzduit de Iuliana Marciuc, mărturisiri de suflet, emoţionante, unice.

Diseară, de la 21.00, Iuliana Tudor prezintă în direct “In memoriam Marioara Murărescu”, un program dedicat doamnei folclorului românesc, alături de invitaţi care i-au fost aproape realizatoarei şi cu imagini din emisiuni filmate de-a lungul anilor. Emisiunea va putea fi văzută în reluare sâmbătă, 1 februarie, de la ora 10.45.

Tot sâmbătă, de la ora 18.15, puteţi revedea o ediţie a “Partenerilor de weekend” în care echipa emisiunii a vizitat-o pe Marioara Murărescu acasă, pentru o discuţie caldă, relaxată.

Pe 2 februarie, de la ora 15.00, va fi difuzată o ediţie specială “Tezaur folcloric”.

„La noi e o vorbă: cine iubeşte cântecul este om bun, căci cântecul poate îmblânzi şi fiarele'

Marioara Murărescu şi-a început cariera la Radioul public, în 1971, pentru ca şase ani mai târziu să ajungă la TVR ca realizatoare de emisiuni folclorice. Prima încercare de realizare a celebrei emisiuni “Tezaur Folcloric” a avut loc în 1978, dar abia în 1982 a primit un spaţiu fix în grila de programe a televiziunii. Emisiunea a existat în grila postului public timp de trei decenii.

Realizatoarea de televiziune a realizat primul disc de aur “Tezaur folcloric” (1992), prima casetă video “Tezaur folcloric” (2000), lucrarea “Cu ochii lumii” (cuprinzând diverse opinii despre emisiunea “Tezaur folcloric”).

În aprilie 2009, a fost decorată cu Ordinul “Steaua României” în grad de Cavaler.

Anul acesta, la Salonul de carte Bookfest, a fost lansată, la editura Litera, colecţia “Mari interpreţi de folclor”, volumul I – “Maria Lătăreţu”, de Marioara Murărescu.

A fost diagnosticată în 2008 cu cancer de sân, suferind două intervenții chirugicale și mai multe ședințe de chemoterapie, scrie dcnews.ro. Însă boala a recidivat după o vreme la tiroidă, ceea ce a făcut necesară o altă intervenție chirurgicală. În noiembrie 2012, ea declara că nu mai are motivația să se lupte cu boala, fiind hotărâtă să se bucure de familia ei. Din cauza bolii a trebuit să se pensioneze.

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare