Studiourile Warner Bros. au lansat trailerul oficial al tulburătorului documentar „Super/Man: The Christopher Reeve Story”, dedicat îndrăgitului actor Christopher Reeve și modului eroic în care acesta a refuzat să se lase învins de cumplitul accident pe care l-a suferit.
„Super/Man: The Christopher Reeve Story”, un documentar emoționant
La începutul anului anunțam premiera absolută și triumful la Festivalul de film de la Sundance (cel mai mare festival dedicat filmului independent – n.r.) al impresionantului documentar „Super/Man: The Christopher Reeve Story”, regizat de Ian Bonhôte și Peter Ettedgui. Filmul urmărește, cu emoție și căldură, atât ascensiunea regretatului actor la statutul de supervedetă o dată cu celebrele și foarte iubitele filme din seria „Superman”, lansată în anii ’80, cât mai ales lupta supraomenească pe care a dus-o după ce a paralizat de la gât în jos, în urma unui tragic accident de călărie suferit în 1995, când avea 43 de ani.
Christopher Reeve a devenit celebru în toată lumea cu rolul lui Superman / Clark Kent (în care fusese distribuit la 24 de ani) din „Superman” (1978), regizat de Richard Donner, „Superman II”, „Superman III” și „Superman IV: Lupta pentru pace”, dar a fost foarte îndrăgit și pentru filme ca „Undeva, cândva”, „Anna Karenina” sau „Rămășițele zilei”.
Înainte de cumplitul accident care l-a lăsat tetraplegic și dependent de un ventilator pentru a respira, Christopher Reeve fusese pilot cu brevet, navigator, scafandru, schior și călăreț desăvârșit. După accident, el a continuat să producă și să dubleze filme, sfidând condiția tragică la care îl condamnase accidentul, dar mai ales a pledat pentru cauza celor afectați de paralizie.
Imobilizat într-un complicat și performant scaun rulant și supus unor tratamente multiple și dificile, Christopher Reeve a luptat din răsputeri pentru a încuraja cercetările medicale și a găsi o soluție de a trata leziunile măduvei spinării, pentru el și pentru numeroșii pacienți aflați în situația lui. În 2002, el și soția lui, Dana Reeve, au înființat în Short Hills, New Jersey, un centru medical cu scopul de a sprijini persoanele paralizate să aibă un trai pe cât posibil mai independent, cunoscut sub numele de „Centrul de resurse pentru paralizie Christopher și Dana Reeve”, care găzduiește cea mai mare colecție de publicații legate de paralizie din Statele Unite. Fundația familiei Reeve a acordat, de asemenea, subvenții în valoare totală de aproximativ 22 de milioane de dolari cercetătorilor care au studiat paralizia.
Un accident care a zguduit Hollywoodul
Una dintre cele mai luminoase și generoase persoane de la Hollywood, Christopher Reeve era iubit de foarte mulți colegi de film și teatru, care l-au sprijinit din toate puterile după tragedia sa. Alături de soția lui, Dana, unul dintre cei care i-au ridicat decisiv moralul a fost Robin Williams, unul dintre cei mai apropiați prieteni ai săi, cu care Christopher Reeve fusese coleg de cameră pe când studiau împreună la renumitul Conservator Juilliard. Robin Williams i-a dedicat lui Christopher Reeve premiul Cecil B. DeMille, pe care l-a câștigat în 2004.
Christopher Reeve a avut trei copii – un fiu, Matthew Reeve (44 de ani), devenit scenarist și producător și o fiică, Alexandra Reeve (40 de ani), cu partenera sa, Gae Exton – cu care a avut o relație de zece ani – și un fiu, Will Reeve (31 de ani), devenit actor, cu soția lui, Dana Reeve, dispărută în 2006.
Familia lui Christopher Reeve a participat la realizarea acestui documentar neobișnuit de emoționant, care include numeroase secvențe din arhiva personală a familiei. „Este un cadou extraordinar, pentru care suntem extraordinar de norocoși”, a declarat fiul cel mare al actorului, Matthew Reeve, pentru Variety. „Nu avem la dispoziție doar filmele în care a jucat, ci și o întreagă colecție de înregistrări de familie pe care să le descoperim acum și să le parcurgem și o mulțime de interviuri ale lui existente pe YouTube. Documentarul m-a ajutat să văd lucruri pe care nu le văzusem până acum și nu mi-a schimbat percepția despre el, dar mi-a îmbunătățit-o, ca de exemplu un interviu australian rar, realizat în 1977, despre care nici măcar nu știam că există. A fost extraordinar să vedem toate astea și să descoperim mult mai multe secvențe decât știam că există”.
„Matthew, Alexandra și Will și-au dezvelit sufletul pe ecran, ceea ce este rar. Au fost gata să împărtășească totul cu lumea și să-și expună vulnerabilitățile. Christopher trăiește prin acești trei oameni drăguți, iar filmul nu ar fi fost la fel fără ei și fără încrederea pe care ne-au acordat-o”, a declarat regizorul Ian Bonhôte la proiecția din ianuarie a documentarului, în cadrul Festivalului de la Sundance.
Filmul a fost logiat de critici
Reputatul critic de film Owen Gleiberman, de la Variety, a lăudat filmul „Super/Man: The Christopher Reeve Story” fără rezerve, numindu-l, în cronica sa, un „documentar emoționant, sfâșietor și extraordinar de bine realizat”. „Începem să urmărim documentarul «Super/Man: The Christopher Reeve Story» cunoscând deja în linii mari povestea lui (sau chiar în detaliu, dacă i-am citit autobiografia, „Still Me”, publicată în 1998). Magia lui se află însă în detalii, iar acest documentar îi ilustrează viața cu o intensitate captivantă”, a mai scris Gleiberman.
Documentarul „Super/Man: The Christopher Reeve Story” va rula într-un număr selectat de cinematografe din Statele Unite pe 21 septembrie, difuzarea fiind reluată pe 25 septembrie, când Christopher Reeve ar fi împlinit 72 de ani. O lansare mai amplă a filmului nu a fost încă anunțată, dar sperăm să-l vedem și în România.