Din 6 februarie, Netflix ne propune o producție provocatoare despre minciunile răspândite, fără scrupule, de o tânără celebră pe rețelele de socializare, pentru a obține cât mai multe aprecieri.
de Andreea Hentea,
Din 6 februarie, Netflix ne propune o producție provocatoare despre minciunile răspândite, fără scrupule, de o tânără celebră pe rețelele de socializare, pentru a obține cât mai multe aprecieri.
Miniseria cu șase episoade „Oțet din cidru de mere” / „Apple Cider Vinegar” (2025) are în centru succesul lui Belle Gibson (Kaitlyn Dever), care – conform site-ului netflix.com – a fondat, la începuturile Instagramului, un site de wellness în cadrul căruia susținea că a găsit soluția pentru vindecarea cancerului cerebral în stadiu terminal prin terapii concentrate pe bunăstarea corporală.
În realitate, Belle nu a fost niciodată diagnosticată cu tumora cerebrală malignă despre care le-a vorbit oamenilor pe rețelele de socializare, pretinzând că le împărtășește suferința și speranța. În paralel cu pretinsele sale progrese medicale și cu publicarea presupuselor metode de vindecare, ea a dezvoltat și o aplicație mobilă și a lansat, de asemenea, o carte de bucate cu meniuri specifice.
Povestea din „Oțet din cidru de mere” prezintă, de asemenea, competiția strânsă dintre Belle și Milla (Alycia Debnam-Carey), rivala ei pe rețelele sociale, în lupta lor pentru aprecieri, recenzii favorabile și public numeros. Fără să aibă scrupule, cele două tinere ajung să inducă oamenii în eroare, să se joace cu diagnosticele teribile și să întrețină speranțele unor oameni pe care îi deturnează de la tratamentele reale care i-ar putea salva.
Creată de australianca Samantha Strauss (scenaristă a unor producții precum „Nouă străini” / „Nine Perfect Strangers” și The End”), care a scris povestea alături de Anya Beyersdorf („The Twelve”, „Fake”) și Angela Betzien („Total Control”) și regizată de Jeffrey Walker („O familie modernă” / „Modern Family”, „Șmecherul” / „The Artful Dodger”), producția ficționalizează această poveste reală, pornită de la ascensiunea și prăbușirea imperiului wellnessului clădit de Belle Gibson, care s-a bazat pe minciună și aviditate de bani și celebritate.
Samantha Strauss locuia la Melbourne în 2010, în perioada în care Belle Gibson începuse să aibă succes, iar miniseria pe care a scris-o reprezintă nu doar tratarea cazului Gibson, ci și o interogare culturală a epocii respective, a nașterii Instagramului, a ascensiunii programelor de wellness, a start-up-urilor înființate de tinere ambițioase și a „inocenței” rețelelor de socializare, într-o vreme când existau foarte puține controale și verificări ale conținutului acestora.
Totodată, producția demonstrează cât de dificil este, adesea chiar imposibil, să facem diferența între adevărurile și falsurile postate pe rețelele de socializare, chiar și atunci când vine vorba despre cele mai serioase subiecte. „Este foarte interesant să vedem cum mass-media folosește mâncarea ca armă împotriva noastră, cât de mult tânjim după hrana cu adevărat sănătoasă, dar și cât de mare privilegiu și cât de costisitor este să te menții sănătos”, a spus Samantha Strauss despre povestea pe care o vom vedea pe Netflix.
Miniseria este inspirată, de asemenea, din cartea „The Woman Who Fooled the World”, a jurnaliștilor Beau Donelly și Nick Toscano, publicată în 2017. Samantha Strauss a aflat, de altfel, despre povestea lui Belle Gibson prin reportajul scris de Donelly și Toscano în „The Age”, un ziar din Melbourne.
„Ceea ce am încercat să facem în această miniserie a fost să arătăm că niciuna dintre aceste zone nu este în întregime în alb sau în negru, ci am vrut să nuanțăm și zona de gri. Este vorba inclusiv despre a arăta cum este să fii o tânără care se confruntă cu probleme grave precum viața și moartea și să rămâi, într-un fel, deschisă și cu umor chiar și în cele mai grele momente”, a declarat Samantha Strauss pentru hollywoodreporter.com.
„Samantha a creat o miniserie cu comentarii pregnante, dar amuzantă, în esență, complexă, energică și cu o ironie mușcătoare, care ne place”, au comentat producătorii executivi Liz Watts și Louise Gough.
Pe talentata Kaitlyn Dever o știm, deja, din miniseria „Dopesick” (lansată în 2021), unde a interpretat în forță un rol care i-a adus nominalizări la BAFTA și Emmy, și din serialul „The Last of Us” (lansat în 2023). Potrivit netflix.com, actrița născută în Phoenix, Arizona, a reușit atât de verosimil să redea accentul lui Belle, încât mulți au crezut că e australiancă. „Munca ei în ceea ce privește accentul a fost extraordinară. Pentru mine a fost un adevărat master-class să le urmăresc lucrând pe ea și pe Jenny Kent, antrenoarea noastră de dialecte”, a spus Samantha Strauss.
Kaitlyn Dever a lucrat îndelung cu experta în dialecte din Melbourne Jenny Kent, pentru a stabili intonația și inflexiunile vocii lui Belle. „Eu și Jenny ne vedeam de trei ori pe săptămână pe Zoom și treceam prin fiecare cuvânt pe care îl spuneam, intonându-l, într-un fel, ca pe un cântec și memorând acele sunete”, a povestit actrița. „Îmi place să-mi lucrez accentul, în general, dar a existat ceva special la acest accent, care mi-a permis să mă cufund, în adâncime, în personaj. Mi-a fost foarte util să fac distincția între personalitatea mea și a lui Belle”, a adăugat Kaitlyn Dever, care este și producător executiv al miniseriei și care a declarat că „nu a vrut să-i dezamăgească pe australieni”.
Pe Alycia Debnam-Carey am văzut-o în serialul „Florile pierdute ale lui Alice Hart” (lansat în 2023) și în popularul „Fear the Walking Dead” (difuzat între 2015 și 2023). Aisha Dee („The Bold Type”) o interpretează pe Chanelle, o prietenă a Millei care o ajută pe Belle să-și dezvolte afacerea, iar Tilda Cobham-Hervey („Florile pierdute ale lui Alice Hart”) o joacă pe Lucy, o pacientă influențată de afirmațiile Bellei și ale Millei.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 6Din distribuția miniseriei face parte și îndrăgita Essie Davis, vedeta serialului „Cazurile lui Miss Fisher” și interpreta lui Lady Crane din „Urzeala tronurilor”. Ea a jucat recent în miniseria Netflix de mare succes „O zi” / „One Day”, în miniseria australiană „Exposure” și în serialul SF „Alien: Earth” (care va fi lansat în această vară).
O: Apple Cider Vinegar, Australia/Marea Britanie, 2025 R: Jeffrey Walker D: Kaitlyn Dever, Alycia Debnam-Carey, Ashley Zukerman, Tilda Cobham-Hervey, Essie Davis, Aisha Dee, Catherine McClements, Susie Porter.
Sursă foto: Netflix