Homepage  / Cinema

5 filme româneşti ale toamnei pe care nu trebuie să le ratezi. Când apar în cinematografe

5 filme româneşti ale toamnei pe care nu trebuie să le ratezi. Când apar în cinematografe

de Roxana Mirea,

Toamna se numără filmele românești care apar pe marile ecrane. În aceste luni de toamnă, au premiera în cinematografe o serie de filme românești așteptate de fani, cu actori de seamă. Iată despre ce producții este vorba.  

„Ca fetele” a avut premiera pe 13 septembrie 2024

Regizat de Camelia Popa și produs de Tiberiu Ioana, filmul „Ca fetele” le-a adus, începând cu 13 septembrie, pe marile ecrane din toată țara pe reputatele actrițe Maia Morgenstern, Adriana Trandafir și Aura Călărașu. Spumoasa comedie își completează distribuția cu alte nume celebre ale cinematografiei precum: Mircea Andreescu, Marian Râlea, Alina Eremia, Lora, Emil Rengle, Cătălin Cățoiu, Cezar Ouatu, Tiberiu Ioana. 

Maia Morgenstern, Adriana Trandafir și Aura Călărașu le interpretează pe Silvia, Cela și Rozana, trei prietene foarte bune încă din copilărie, care află că soțul Silviei, Tavi, decedat de doar o lună, o înșela pe aceasta cu o funcționară de la Taxe și impozite, cu care împărtășea și pasiunea pentru pescuit. Cela și Rozana descoperă și că soții lor, Mitu (Marian Râlea) și Virgil (Cătălin Cățoiu), nu sunt chiar străini de această poveste. Inițial, Silvia vrea să se sinucidă, însă cele două prietene ajung la timp pentru a o salva și pentru a-i lansa o provocare: o noapte în oraș, în care să se distreze, ca fetele, ca în tinerețe. 

„Retreat Vama Veche” are premiera pe 18 octombrie 2024

Ada Condeescu este prinsă între Radu Vâlcan și Răzvan Fodor în lungmetrajul „Retreat Vama Veche”, o comedie ca o terapie, regizată de Petre Năstase, cu scenariul scris de Ovidiu Niculescu și distribuită de Vertical Entertainment în cinematografele din toată țara, începând cu 18 octombrie 2024.

„Retreat Vama Veche” îi are în distrubuție, alături de Ada CondeescuAdela Popescu, Laura CosoiRadu Vâlcan și Răzvan Fodor pe Mihai Mărgineanu, Daniel Nuță, Toto Dumitrescu, Emilia Popescu, Lia Sinchevici, Smaranda Caragea, Ștefan Lupu, Marius Stănescu, Ovidiu Niculescu, Jorge, Mihai Popescu, Vasile Calofir, Cosmina Păsărin, Adelina Pestrițu, Emi Alupei, alături de guest star-ul Florin Călinescu.

Eva, personajul principal al filmului, interpretat de actrița Ada Condeescu, are parte de o experiență amuzantă, dar și revelatoare, în timpul petrecerii burlacelor, pe care i-o organizează prietenele ei bune, Corina și Dana, jucate de Adela Popescu și Laura Cosoi, în Vama Veche, în urma unei promisiuni din adolescență. Evadarea celor 3 femei de carieră, cu vieți aparent în control, într-un retreat de yoga din Vama Veche le aduce multe întâlniri și situații haioase, dar le pune în față și o oglindă simbolică în care ajung să-și vadă problemele, defectele, neputințele și secretele și să-și regleze cu sinceritate, dar și cu simț al umorului și al realității viitorul.

„Moartea în vacanță” are premiera pe 28 octombrie 2024

Mircea Bravo revine pe marile ecrane cu o nouă comedie delicioasă, „Moartea în vacanță”, un proiect pe care el și echipa sa l-au conceput încă din 2020. Acesta este cel de-al treilea film al popularului vlogger, care promite să aducă hohote de râs și voie bună pentru toți cei care îl vor viziona.

„Moartea în vacanță” urmărește povestea a trei personaje devenite peste noapte „prieteni de nevoie” – Adrian, Mihăiță, și Patricia – care încearcă cu disperare să între în grațiile Rodicăi, o bătrână singură și bogată, în speranța că vor moșteni averea acesteia.

Cei trei sunt interpretați de Mircea Bravo, Costel Bojog și Maria Popovici, care vor aduce pe marele ecran un mix de umor și situații inedite, într-un road movie nebunesc.

Lungmetrajul Moartea în vacanță” se va putea vedea în toate cinematografele din România începând cu 28 octombrie.

„Zăpadă, Ceai și Dragoste 2 cu puțin Noroc” are premiera pe 27 septembrie 2024

Liviu Vârciu a lucrat din greu la partea a doua a filmului „Zăpadă, Ceai și Dragoste”, care a avut premiera în 2021. Filmul „Zăpadă, Ceai și Dragoste 2 cu puțin Noroc” apare în cinematografe pe 27 septembrie 2024. Din distribuție, fac parte Liviu Vârciu, Bogdan Farcaș, Levent Sali, Irina Noapteș, Toma Dănilă, Alexandra Timofte, Diana Sar, Dragoș Dumitru, Costel Cascaval.  

Tu ce ai face dacă te-ai trezi în Dacia anului 85? Asta este și întrebarea pe care și-o pun cei trei protagoniști Zăpadă, Ceai și Dragoste care descoperă o modalitate de a călători în timp când încercau să evadeze din închisoare. Cei trei sunt supuși unor încercări teribile și trebuie să găsească o cale de a se întoarce în prezent, dar și să supraviețuiască conflictelor și tentațiilor vremii. Războiul este în toi, împărații sunt însetați de luptă și bogăție, iar timpul se scurge, atât în trecut, cât și în prezent pentru cei rămași să „colecționeze”. Dacă iese ceaiul macha? Poate un fulg mic să răstoarne un bulgăre mare? În latină Dragoste este amor, sau „A, mor!”? Numai dacă ar avea puțin Noroc de partea lor…” este rezumatul filmului „Zăpadă, Ceai și Dragoste 2 cu puțin Noroc”. 

„Anul Nou care n-a fost” are premiera pe 27 septembrie 2024

Filmul, o tragicomedie emoționantă, se bucură de recunoaștere internațională după ce a câștigat două premii importante la Bienala de la Veneția: Cel mai bun film din secțiunea Orizzonti și Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun film din secțiunea Orizzonti și secțiunile paralele.De asemenea, scenaristul și regizorul Bogdan Mureșanu a fost recompensat cu Premiul Bisato d’Oro 2024 pentru cel mai bun scenariu din partea criticilor independenți.

Șase personaje și poveștile lor de viață aparent paralele se întâlnesc în anumite puncte invizibile. Destinele personajelor se întretaie în povești nuanțate plasate pe 20 decembrie 1989. Filmul nu este însă, nicidecum, despre Revoluție, ci despre traiul de zi cu zi – de atunci – al românilor. O actriță de la Nottara este mobilizată în regim de urgență de Televiziunea Română să-i recite ode conducătorului în cadrul „Plugușorul omagial” din programul de Anul Nou, o doamnă venerabilă este pe punctul de a fi evacuată din casa ei ca urmare a directivelor care prevăd demolările masive, doi studenți vor să părăsească țara cu orice risc, iar doi părinți înmărmuriți află ce a scris băiețelul lor că își dorește de Crăciun în scrisoarea către Moș Gerilă.

Rolurile principale sunt interpretate de Adrian Văncică, Nicoleta Hâncu, Ioana Flora, Emilia Dobrin, Iulian Postelnicu, Mihai Călin și Andrei Miercure. Din distribuție, mai fac parte Vlad Ionuț Popescu, Ada Galeș, Manuela Hărăbor, Radu Gabriel, Marian Râlea, Ion Sapdaru, Gabriel Spahiu, Ilinca Hărnuț, Nicodim Ungureanu, Victoria Răileanu. 

Filmul „Anul Nou care n-a fost” va putea fi văzut din 27 septembrie în toate cinematografele din România.

Citește și:

PE ACELAȘI SUBIECT
Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton