Homepage  / Timp liber

5 filme pe care nu trebuie să le ratezi la festivalurile de film care au loc în weekend

5 filme pe care nu trebuie să le ratezi la festivalurile de film care au loc în weekend

de Doinel Tronaru,

O sumedenie de filme europene nou-nouțe, dar și producții “indie” ale producătorilor de film rebeli te așteaptă să le savurezi pe marile ecrane în acest weekend și săptămâna viitoare. Bucureștiul reia tradiția festivalurilor de film “mamut”, întreruptă de cei doi ani de pandemie.

“Domnul Jones”, în regia marii regizoare de film Agnieszka Holland, un film despre celebrul arhitect finlandez Alvar Aalto sau “Vin îndată”, de Kiki Vasilescu, se află printre peliculele cu care bucureștenii se vor delecta la festivalurile de film care “asaltează” orașul începând din acest weekend.

Joi începe la București cea de-a 26-a ediție a tradiționalului Festival de Film European, curatoriată anul acesta de criticul de film Cătălin Olaru, manifestare care va continua până miercuri, 11 mai. Gala de deschidere are loc, de la ora 19.00, la Sala Auditorium de la Muzeul Național de Artă al României, cu proiecția unui film al celebrului regizor disident ucrainean Oleg Sentsov, “Rhino” (2021). Cele două săli în care au loc proiecțiile 26.FFE sunt Cinema Elvire Popesco și Cinemateca Eforie.

Tot joi începe însă și Festivalul Indie al Producătorilor de Film Independenți (IPIFF), aflat la cea de-a 16-a ediție, care va continua până duminică. Proiecțiile acestui festival se desfășoară la Cinema Muzeul Țăranului (intrarea este liberă), iar gala de premiere va avea loc duminică, 8 mai, de la ora 18.00, la Teatrul Odeon. Împreună, cele două festivaluri de film prezintă o ofertă cinematografică substanțială în atenția cinefililor bucureșteni.

Iată 5 filme, din mult mai multele care merită văzute, de neratat la aceste festivaluri, pe care nu trebuie să le pierzi cu nici un chip (în ordinea datei și orei de proiecții):

“Domnul Jones” / “Obywatel Jones” / “Mr. Jones”

(Polonia-Marea Britanie-Ucraina, 2019; 119 min.) Regia: Agnieszka Holland. Cu: James Norton, Vanessa Kirby, Peter Sarsgaard.

De ce trebuie să vezi neapărat acest film, prezentat chiar în prima zi a Festivalului Filmului European?

În primul rând, pentru numele realizatoarei lui: este o producție recentă a cineastei poloneze Agnieszka Holland (73 de ani), considerată una dintre cele mai mari regizoare provenind din Estul ex-comunist.

Holland a fost “muza secretă”, femeia de lângă marele regizor polonez Andrzej Wajda, dar a avut și o prodigioasă carieră occidentală și americană.

Tot ea a realizat, în 1995, și filmul “Total Eclipse”, despre poeții “blestemați” Rimbaud și Verlaine, în care un tânăr Leonardo DiCaprio îl interpreta pe genialul adolescent francez. Filmele regizoarei sunt în principal politice, despre istoria tulburată a părții de Est a Europei, iar “Domnul Jones” nu face excepție.

Este vorba despre jurnalistul galez care, la începutul anilor ’30, a “spart tăcerea”, în presa occidentală, asupra cumplitei foamete (provocate de Stalin) care devasta Ucraina la acea vreme. Actualitatea subiectului (neașteptată și nedorită) este dincolo de orice îndoială.

Când și unde poate fi vizionat: joi, 5 mai, ora 20.00, Cinema Elvire Popesco.

“Aalto” / “Aalto: Architect of Emotions”

(doc., Finlanda, 2020; 103 min.) Regia: Virpi Suutari.

Mergem “la sigur” cu acest film documentar, pentru că el este dedicat unuia dintre cei mai celebri și iconici arhitecți ai modernității: finlandezul Alvar Aalto (1898-1976). Este un nume eențial și cu totul specific al arhitecturii moderne, alături de, dintre cei care vin prima oară în minte, Antoni Gaudí sau Walter Gropius.

Documentarul de față dezvăluie, pentru prima oară, povestea intimă de dragoste a lui Alvar și a soției sale, la rândul ei arhitect, Aino Aalto. Sunt prezentate clădiri emblematice din întreaga lume, aparținând geniului creativ al celor doi: construcțiile lor din Finlanda, o bibliotecă din Rusia, un cămin studențesc de la MIT (Boston, Massachusetts), o casă privată a unui colecționar de artă de lângă Paris, un pavilion din Veneția, și multe alte locuri fără seamăn.

Când și unde poate fi vizionat: vineri, 6 mai, ora 18.00, Cinemateca Eforie.

“Ultimii austrieci” / “Die letzten Österreicher” / “The Last Austrians”

(doc., Austria-Ucraina, 2020; 85 min.) Regia: Lukas Pitscheider.

Abundă filmele care au legătură, într-un fel sau altul, cu Ucraina la această ediție a FFE, dar “Ultimii austrieci” este un documentar din 2020 care prezintă și un alt aspect, unul mai senin și mai frumos, al regiunii, respectiv cea a Carpaților ucraineni, așa că merită văzut, pentru “încântarea ochiului”.

Conform realizatorilor, “Königsfeld este un sat locuit de austrieci situat în mijlocul Carpaților ucraineni; așezarea este înconjurată de o pădure deasă care se întinde cât vezi cu ochii, iar lemnul este materialul dominant din sat, arhitectura caselor din Königsfeld amintind de Austria alpină”.

Ca și la noi în țară, “a emigra sau a rămâne” este astăzi cea mai importantă întrebare din zonă. Proiecția specială a filmului este oferită de Forumul Cultural Austriac, cu sprijinul Alpin Film Festival de la Brașov.

Când și unde poate fi vizionat: vineri, 6 mai, ora 18.30, Cinema Elvire Popesco.

“Blue Moon” / “Crai nou”

(România, 2021; 85 min.) Regia: Alina Grigore. Cu: Ioana Chițu, Mircea Postelnicu, Vlad Ivanov, Ioana Flora, Robi Urs.

Este proiecția specială, în afara competiției IPIFF, a unuia dintre cele mai recente filme românești, care a trecut oarecum neobservat la premiera sa în săli din luna martie a acestui an, cu toate succesele sale de pe plan internațional (printre care câștigarea marelui premiu la festivalul de film de la San Sebastian în 2021 nu este deloc de neglijat).

“Blue Moon” (sau “Crai nou”) este debutul regizoral al actriței Alina Grigore (cunoscută din “Ilegitim”, filmul lui Adrian Sitaru) și tratează cu problemele siguranței psihice la vârstele tinere, urmărind “călătoria psihologică a unei tinere spre procesul ei de dezumanizare”.

O experiență sexuală ambiguă cu un artist o determină pe Irina, personajul principal, să lupte împotriva oricărui tip de agresiune și să-și urmeze scopul de a fugi la București, conform scenariului filmului, scris tot de regizoarea Alina Grigore.

Când și unde poate fi vizionat: sâmbătă, 7 mai, ora 16.30, Cinema Muzeul Țăranului.

“Leonora addio”

(Italia, 2022; 90 min.) Regia: Paolo Taviani. Cu: Fabrizio Ferracane, Matteo Pittiruti, Dania Marino.

Aici “punctul de atracție” este dat tot de numele realizatorului filmului: Paolo Taviani. Frații Paolo (născut în 1931) și Vittorio Taviani (1929-2018) sunt printre cei mai cunoscuți cineaști din întreaga istorie a cinematografului, realizatori ai unor filme “de artă” de referință.

Din păcate, Vittorio ne-a părăsit acum patru ani, la vârsta de 88 de ani, iar “Leonora addio” este primul film realizat în întregime singur de fratele său, ajuns acum la venerabila vârstă de 90 de ani.

Este un film aproape suprarealist, despre călătoria cenușii lui Luigi Pirandello de la Roma până la destinația înmormântării, deși interzise de acesta prin testament, a marelui scriitor italian. De neratat!

Când și unde poate fi vizionat: duminică, 8 mai, ora 20.30, Cinema Elvire Popesco.

Program Festivalul de Film European 2022

Cinema Elvire Popesco
Cinemateca Eforie

Program IPIFF 16: Festivalul Indie al Producătorilor de Film Independenți

Programul acestei ediții a festivalului poate fi consultat pe pagina de Facebook a evenimentului.

Cel mai nou VIDEO
Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton