Atât în capitală, cât și în alte orașe din țară, există numeroase proiecte rezidențiale sustenabile. Ele se remarcă prin construcții sigure, eficiente și durabile, unde rezidenții întâlnesc siguranța și bunăstarea, chiar la ei acasă. Dacă ești în căutarea unei astfel de locuințe, iată care sunt principalele criterii pe care trebuie să le îndeplinească un ansamblu rezidențial sustenabil.
Design eficient energetic
Un criteriu de bază îl reprezintă nivelul de eficiență energetică pe care ți-l oferă clădirea în care locuiești. Sistemele solare sunt esențiale din acest punct de vedere, însă există și alte elemente importante.
Este vorba despre utilizarea tehnologiei LED pentru iluminat și HVAC, adică a sistemelor controlate de ventilație, sau a sistemelor de stocare și reutilizare a apei pluviale. Poți întâlni chiar și ansambluri rezidențiale ce utilizează ascensoare care recuperează energie și ferestre care se deschid singure.
Conservarea apei
Așa cum am menționat anterior, conservarea apei reprezintă o practică importantă pentru a crește eficiența unui ansamblu rezidențial, dar și pentru a proteja mediul înconjurător.
Există sisteme speciale care pot stoca apa pluvială în bazine imense. Apa este apoi reutilizată în scopuri casnice. De asemenea, pentru a reduce risipa apei, în apartamente sunt montate baterii de chiuvetă și cadă cu flux redus. Acestea reduc consumul de apă, fiind extrem de funcționale.
Utilizarea materialelor de calitate
Un complex rezidențial sustenabil începe de la prima cărămidă pusă. Astfel, se pune accent pe calitatea și durabilitatea materialelor de construcție folosite, precum și pe calitatea finisajelor de la interior. Cel mai adesea sunt folosite materiale prietenoase cu mediul, precum lemn de bambus, oțel reciclat și vopsea ecologică.
Chiar și procesul de construcție este unul sustenabil și include practici precum reducerea deșeurilor și achiziția locală a materialelor utilizate. Un dezvoltator imobiliar responsabil, care deține certificări green și este axat pe regenerare urbană, reprezintă un indicator important al calității oferite.
Calitatea aerului la interior
Cele mai moderne apartamente din ziua de azi sunt dotate cu sisteme avansate de ventilație și purificare a aerului. Acestea îți asigură în mod constant o calitate crescută a aerului din locuință și ajută la eliminarea particulelor de praf, a polenului și a altor agenți contaminanți. Ai siguranța că aerul pe care îl respiri este curat și sigur.
În plus, materialele care sunt folosite pentru construcția apartamentelor nu eliberează în aer substanțe chimice și alte mirosuri neplăcute. Un aer curat înseamnă un spațiu de locuit sănătos și sigur pentru întreaga familie.
Numeroase spații verzi
Accesul la spații verzi și proximitatea față de natură contribuie, de asemenea, la crearea unui spațiu de locuit sănătos. Cele mai noi și moderne ansambluri rezidențiale includ numeroase spații verzi și zone de relaxare unde poți să te bucuri de aer proaspăt și curat.
Mai mult decât atât, poți să găsești apartamente situate în apropiere de parcuri sau chiar pe malul lacului. Aici te poți conecta mai ușor cu natura și te poți relaxa la o plimbare pe malul lacului, la doar câțiva pași distanță de locuința ta.
În concluzie, un ansamblu rezidențial sustenabil are la bază criterii precum eficiență energetică, conservarea apei, calitatea aerului și folosirea unor materiale de construcție calitative și durabile. Impactul asupra mediului este minim, iar beneficiile pentru rezidenți sunt multiple.