Mituri comune despre centralele termice
1. O centrală termică mare va produce mai multă căldură
Supradimensionarea unei centrale termice nu este întotdeauna o soluție atunci când vrei să te bucuri de confort termic și apă caldă, pentru că astfel nu vei face altceva decât să crești consumul în ceea ce privește energia, fără un randament real eficient. Poți arunca o privire pe gama de centrale termice pe gaze de la romstal.ro pentru a descoperi ce putere pot avea centralele dimensionate corect și cum te pot ajuta acestea raportat la numărul de utilizatori și suprafața casei. În plus poți cere și sfatul specialiștilor care te pot direcționa către modelele potrivite de centrale termice pentru casa ta.
2. Centrala termică veche nu mai trebuie înlocuită niciodată
Centralele termice sunt dispozitive care te ajută să te bucuri de apă caldă în orice sezon și de căldura de care ai nevoie în timpul iernii, însă fiecare model de centrală funcționează pe baza unor tehnologii existente la momentul creării acesteia. Spre exemplu, o centrală pe care ai achiziționat-o acum 10 ani poate funcționa foarte eficient și astăzi, însă riscurile sunt ca aceasta să fie un foarte mare consumator de energie sau să prezinte defecțiuni minore încă neconștientizate. Evoluția constantă a centralelor termice și a tehnologiilor folosite pentru realizarea acestora reprezintă un bonus deoarece o centrală termică ar trebui să ofere nu doar randament, ci și o aliniere la cerințele actuale de eficiență energetică. De aceea, chiar dacă ai un model vechi, care funcționează, ar trebui să iei în calcul, atunci când bugetul o permite, schimbarea centralei vechi cu una de ultimă generație, care să te ajute să eficientizezi consumurile și implicit costurile.
3. Centralele termice nu necesită verificări specializate, este suficientă monitorizarea personală
În general centralele termice sunt dispozitive robuste, menite să reziste chiar și în condiții foarte dificile, însă verificările periodice sunt obligatorii pentru acestea. Deși poate părea că o centrală termică nu poate fi afectată în niciun fel, în realitate pot apărea probleme în ceea ce privește funcționarea pe care doar un specialist le poate intui și descoperi. De aceea legislația impune inspecția periodică a centralelor termice, prin aceasta încercându-se reducerea accidentelor (cu precădere casnice) cauzate de defecțiuni sau probleme la nivelul dispozitivelor.
4. Centralele termice pot fi montate de către oricine
Deși poate părea o găselniță, adevărul este că nu vei putea instala în regie proprie o centrală termică, în ciuda cunoștințelor în domeniul electric sau în zona de instalații termice. Personalul calificat care se ocupă de instalarea centralelor termice folosește echipamente speciale care identifică pierderile de gaze și poate interveni rapid pentru remedierea problemei, în vreme ce un simplu individ pur și simplu nu deține mijloacele și cunoștințele pentru a face acest lucru.
Centrala termică este o investiție eficientă pentru casa ta, așadar lasă miturile deoparte și alege inteligent, bazându-te doar pe sfaturile specialiștilor. Apelează la profesioniști pentru montaj și verificări și nu lăsa miturile să stea în calea nevoii tale de confort.
Sursă foto: unsplash.com