Simultan cu premierele de vară din cinematografe, platformele de streaming se străduiesc să ne ofere filme din cele mai diverse genuri, fie că reprezintă emoționante evocări ale artei filmului, fie că vorbesc, pur și simplu, despre celebrarea vieții.
Imperiul luminii este pe Disney Plus
Plasat în 1980, într-un cinematograf a cărui glorie a cam apus, noul film al lui Sam Mendes („Empire of Light”, în original) este un omagiu asumat sentimental față de cinema. Personajele sale sunt cei pe care nu-i vedem niciodată în sala de cinema, cei care proiectează filmele, rup biletele și întrețin sălile, cei care găsesc ciudățenii printre șirurile de scaune, cei care întâmpină spectatorii, dar rareori se delectează ei înșiși cu un film. Povestea îi însoțește pe Hilary (Olivia Colman, nominalizată la Globul de Aur în 2023 pentru rol), Stephen (Micheal Ward), Norman (Toby Jones), Neil (Tom Brooke) și pe Donald Ellis (Colin Firth), bățosul director al cinematografului, de-a lungul lansărilor cu fast, precum „Chariots of Fire”, dar evocă și capodopere ca „Being There” sau „Raging Bull”. Nominalizată la Oscar și la BAFTA, imaginea marelui Roger Deakins picură vrajă peste această poveste despre tristețe și optimism, intoleranță, dar și iubire adevărată.
O: Empire of Light, SUA/Marea Britanie, 2022 R: Sam Mendes D: Olivia Colman, Colin Firth, Micheal Ward, Toby Jones, Tom Brooke, Sara Stewart, Crystal Clarke.
Disponibil la Disney+
Living este pe HBO Max
Despre „Living” (2022), remake-ul regizat de Oliver Hermanus după „A trăi” / „Ikiru” (1952), al lui Akira Kurosawa, s-a spus că a fost unul dintre cele mai nedreptățite titluri din acest an la Oscaruri. Filmul a primit doar două nominalizări la trofeu – pentru cel mai bun actor în rol principal – Bill Nighy și cel mai bun scenariu – Kazuo Ishiguro – pe lângă cea la Globul de Aur, tot pentru Nighy și cele trei la BAFTA (pentru cel mai bun film, actor principal și scenariu) care aveau să urmeze. Criticii au lăudat însă fără rețineri povestea lui Williams (Bill Nighy), un funcționar disciplinat, chiar rigid, care, confruntat cu un diagnostic necruțător, hotărăște să-și înfrumusețeze cât poate timpul rămas. S-a scris că „«Living» este un film impecabil din punct de vedere formal, care începe și se termină cu Bill Nighy” și că actorul are aici „o interpretare de care ne vom aminti ani și ani”, conturând „cu o emoție și o sinceritate neștirbite” cele din urmă bucurii ale unui om.
O: Living, Marea Britanie/Japonia/Suedia, 2022 R: Oliver Hermanus D: Bill Nighy, Tom Burke, Alex Sharp, Adrian Rawlins, Hubert Burton, Matilda Ziegler.
Disponibil din 30 iulie la HBO și HBO Max
Creaturile lui Dumnezeu, disponibil pe HBO Max
Între aclamatul „Aftersun: A fost odată ca o vară” (2022) și așteptatul „Gladiator 2”, îl putem vedea pe talentatul Paul Mescal în rolul lui Brian O’Hara, un tânăr care se întoarce acasă, într-un sat pescăresc de pe coasta Irlandei. Bucuria lui Aileen (Emily Watson), ambițioasa lui mamă, este umbrită, la scurt timp, de acuzația de agresiune sexuală adusă tânărului de una dintre colegele ei. Hotărâtă să-l apere cu orice preț, Aileen minte cu seninătate, ceea ce va răvăși traiul întregii familii. Drama „Creaturile lui Dumnezeu” („God’s Creatures” în original), regizată de Saela Davis și Anna Rose Holmer, vorbește despre vină și onestitate, despre capacitatea de-a distinge între bine și rău și despre virtuțile și tăria insuflate fiecărui om de propria familie. Criticii au elogiat capacitatea filmului de-a pune o oglindă nu doar în fața eroilor săi, ci și a spectatorilor, și „întreaga distribuție superbă”, începând cu interpretările intense ale lui Watson și Mescal.
O: God’s Creatures, Irlanda/SUA/Marea Britanie, 2022 R: Saela Davis, Anna Rose Holmer D: Paul Mescal, Emily Watson, Aisling Franciosi, Declan Conlon, Marion O’Dwyer, Barry Barnes.
Disponibil la HBO Max
Babylon, disponibil pe Skyshowtime
Frenetic, lung, aplaudat, dar și criticat vehement, „Babylon” (nominalizat la 3 Oscaruri și câștigător al unui Glob de Aur pentru coloana sonoră) este „O scrisoare de dragoste adresată epocii în care Hollywoodul modern abia se forma”, conform regizorului Damien Chazelle („La La Land”). Cineastul a descris memorabil felul în care pionierii cinematografiei acționau nebunește, pentru a-și duce filmele la capăt. Evocarea tandră funcționează și în portretele superbei Nellie LaRoy (Margot Robbie), inspirată de celebrele Clara Bow și Joan Crawford și seducătorului Jack Conrad (Brad Pitt), care i-a avut ca model pe Douglas Fairbanks și mai ales pe John Gilbert, o mare vedetă până la apariția filmului sonor. Trecerea de la filmul mut la filmul vorbit, care a ruinat cariere, este o temă excelent surprinsă a filmului „Babylon”, care acumulează însă prea multe ramificații ale intrigii spre final, pierzându-se în accente artificiale sau chiar grotești.
O: Babylon, SUA, 2022 R: Damien Chazelle D: Brad Pitt, Margot Robbie, Diego Calva, Olivia Wilde, Tobey Maguire, Eric Roberts, Jean Smart, Samara Weaving, Katherine Waterston, Max Minghella, Lukas Haas, Spike Jonze.