Pelicula „Silence: Puterea credinţei”, cu Liam Neeson, Andrew Garfield şi Adam Driver în rolurile principale, ajunge în cinematografele noastre pe 17 martie, după un drum lung de 28 de ani, presărat cu greutăţi financiare, de comunicare şi de organizare.
Când era tânăr, regizorul Martin Scorsese (74 de ani) îşi dorea să devină preot: crescut într-o familie religioasă, a mers la o şcoală catolică şi a stat un an la seminar.
„Întreaga mea viaţă a însemnat filme şi religie. Atât. Nimic mai mult”, povestea el.
Așa se explică faptul că a făcut şi face filme cu eroi prinşi între dragostea pentru familie/Dumnezeu şi viaţa de gangster („Crimele din Mica Italie”, 1973), care se luptă cu păcatul mândriei („Taurul furios”, 1980) ori cu vina („Shutter Island”, 2010).
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 4 „Silence: Puterea credinţei” face parte din trilogia religioasă neoficială a lui Scorsese, alături de:
„Ultima ispită a lui Iisus” (1988, în care Hristos este tentat de Diavol, pe cruce, cu o viaţă de om obişnuit) şi
„Kundun” (1997, despre viaţa celui de-al 14-lea Dalai Lama).
Este o adaptare a celei mai aplaudate cărţi semnate de japonezul Shusaku Endo („Tăcere”, din 1966), pe care Scorsese a dorit să o aducă pe marile ecrane de când a citit-o. O primise cadou în 1988, de la un arhiepiscop, în perioada în care era pus la zid pentru „Ultima ispită a lui Iisus”. După ce a primit undă verde pentru ecranizare (în 1989), a urmat un drum la fel de greoi ca pelicula rezultată.
O carte a cărei adaptare i-a marcat pe toţi
Povestea porneşte de la realitate – epurarea creştinilor în Japonia secolului XVII – şi se centrează pe un preot iezuit portughez, Rodrigues (Andrew Garfield). Alături de părintele Garupe (Adam Driver), protagonistul se oferă insistent voluntar să îl găsească pe mentorul lor, părintele Ferreira (Liam Neeson), care ar fi renunţat la Hristos şi la credinţă, în Japonia.
La faţa locului, preoţii misionari descoperă ţărani creştini care trag de ei cu disperare şi un inchizitor (Issey Ogata) care este decis să-l facă pe Rodrigues – care începe să se îndoiască de existenţa unui Dumnezeu etern tăcut – să comită apostazie.
„The Hollywood Reporter” a stat de vorbă cu Martin Scorsese şi Andrew Garfield şi a aflat că primul s-a chinuit să facă pelicula timp de 28 de ani.
După versiuni diferite ale scenariului, diverşi protagonişti luaţi în considerare (Daniel Day-Lewis, Benicio Del Toro, Gael Garcia Bernal), numeroase probleme legale şi 3-4 ani în care a căutat finanţare, Scorsese s-a apucat de audiţii.
La rândul lui, Andrew Garfield recunoaşte că procesul a fost „incredibil de stresant”. A fost angajat cu un an înainte de a se striga „Acţiune!”, s-a documentat citind literatură iezuită, discutând cu un preot şi comportându-se ca un novice (a trecut prin Exerciţiile spirituale ale Sf. Ignaţiu de Loyola, o formă intensă de meditaţie şi rugăciune).
„Pentru mine, călătoria a devenit extrem de personală. Eram plin de informaţii şi de dorinţa de a răspândi învăţăturile lui Hristos, pe care am început să îl ador”, spune Garfield în interviul menţionat.
Filmările pentru „Silcence” au fost chinuitoare
Cu 2 săptămâni înainte de a începe filmările (în Taiwan, în ianuarie 2015), un muncitor al unei companii de construcţii independente a murit pe o schelă.
Au urmat:
vreme rea,
acces dificil la locaţii,
probleme legată de limbă (replicile în japoneză din scenariu au fost traduse conform limbajului utilizat în secolul XVII, apoi lingvişti şi istorici le-au adaptat la vorbirea modernă) şi
lipsa de energie a actorilor, epuizaţi şi din cauza kilogramele pierdute (Adam Driver a slăbit 23 kg; Andrew Garfield – 18, iar Liam Neesonşi-a speriat şi el fanii).
După 5 luni de muncă, Scorsese s-a dedicat editării filmului timp de aproape un an şi jumătate.
„Sunt credincios, dar am unele îndoieli, care mă împing să descopăr un sens mai pur al cuvântului «Dumnezeu». «Silence» mi s-a părut o poveste plină de graţie”, spune regizorul.
Care apoi a mers cu rezultatul la Vatican, organizând o vizionare cu 200 de preoţi iezuiţi, care au fost de aceeaşi părere. Urmează testul marelui ecran.