; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Asteroid Day

Asteroid Day, la Discovery Science| Premieră|Asteroizii: Misiune periculoasă

30 June 2015

În luna iunie, Discovery Science susține Asteroid Day, o inițiativă internațională care își propune să informeze și să educe publicul despre riscurile generate de asteroizi și modalitățile prin care se pot proteja în cazul unui impact. Ziua oficială dedicată asteroizilor este 30 iunie 2015, când se împlinesc 107 ani de la evenimentul petrecut în 1908 în Tunguska, Siberia, unde s-a produs cea mai puternică explozie din istoria recentă, ca urmare a impactului undei de șoc provocate de un asteroid care s-a dezintegrat în atmosfera terestră.

Dumitru Prunariu

Pentru a marca acest eveniment în România, cosmonautul Dumitru Prunariu, singurul român care a zburat vreodată în spațiul cosmic, în urma cu 34 de ani, va fi un susținător activ al campaniei Asteroid Day.

„Sistemul solar este caracterizat prin coliziuni, Pământul nostru nefiind nici el evitat de acestea, deși la nivelul memoriei active a ultimelor generații nu percepem evident acest lucru. Am atins nivelul tehnologic care ne permite să descoperim majoritatea corpurilor cerești care se apropie de planeta noastră, le putem calcula orbitele și putem face previziuni. Este momentul în care începem să dezvoltăm tehnologii active de deviere a orbitelor acestor corpuri cerești si de protecție a planetei noastre natale. În același timp, trebuie să fim conștienți de acest fenomen și să înțelegem ce se poate întâmpla, precum și de faptul că se întreprind eforturi susținute pe plan internațional pentru a ne informa și proteja. În acest sens, Asteroid Day este o inițiativă cu o componentă educativă puternică și sunt bucuros să mă alătur demersului Discovery de a populariza informațiile științifice legate de asteroizi', a spus Dumitru Prunariu.

Programe speciale

Discovery Science va difuza pe 30 iunie, în premieră de la ora 21.10, documentarul „Asteroizii: Misiune periculoasă', în narațiunea celebrului regizor David Cronenberg, iar începând cu ora 22.00, filmul „51 Degrees North', primul program realizat pe bază de scenariu și difuzat vreodată pe Discovery Science.

Asteroid Day

 

Pe lângă programele speciale pe această temă, vor fi transmise și spoturi de tipul întrebări și răspunsuri conținând informații interesante despre asteroizi, oferite de celebri astronauți și oameni de știință. O parte dintre aceste programe, precum „Explorăm Cosmosul', „Un univers cu probleme' sau „Focul din cer', pot fi vizionate și pe Discovery Channel.

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare