A fi membru al familiei regale poate veni cu avantajele și privilegiile sale, dar, în calitate de reprezentant al Casei regale britanice, există unele lucruri pe care nu le poți face dacă faci parte din cercul reginei.
A fi membru al familiei regale poate veni cu avantajele și privilegiile sale, dar, în calitate de reprezentant al Casei regale britanice, există unele lucruri pe care nu le poți face dacă faci parte din cercul reginei.
Când a fost ultima dată când ați văzut-o pe Majestatea Sa oprindu-se și pozând pentru un selfie, sau pe Prințul Charles dând autografe fanilor?
Deși nu sunt reguli prestabilite, există linii clare (unele stricte, altele mai flexibile) pe care membrii familiei regale trebuie să le respecte. Să aruncăm o privire în cartea de reguli regale.
Cuprins
Cuprins
Membrii familiei regale britanice se sărută sau se țin de mână foarte rar în public. Unii ar putea presupune că eticheta sau protocolul regal împiedică cuplurile să se lase pradă dovezilor de afecțiune în public. Dar, mai degrabă, unii membri ai familiei regale aleg să rămână profesioniști atunci când se află în public. Și asta deoarece sunt reprezentanți activi ai monarhiei britanice.
În cazul prințului William și al lui Kate, editorul regal al revistei HELLO! Emily Nash a explicat anterior: „Ducele și ducesa sunt aproape întotdeauna văzuți în fotografii realizate în timpul unor angajamente oficiale, deci sunt la „muncă” și ar fi neprofesional să se țină de mână. De asemenea, ei trebuie să dea mâna cu un număr mare de oameni pe măsură ce se întâlnesc atunci, așa că, în afară de faptul că sunt la datorie, nu ar fi foarte practic!
Știm că Prințul William și Kate Middleton au și momente când sunt foarte afectuoși. O demonstrează uneori în momentele mai puțin formale, la evenimente sportive de exemplu, „dar nu te-ai aștepta ca ei să arate asta în situații mai formale.”
Atunci când salută monarhul, bărbații trebuie să se încline în fața reginei, în timp ce femeile fac în mod tradițional reverențe. Gesturile nu trebuie să fie lungi sau exagerate – o plecăciune sau o reverență subtilă este suficientă.
Cei mai în vârstă membri ai familiei regale au nevoie de permisiunea reginei pentru a se căsători. Așa cum este prevăzut în Royal Marriages Act 1772, orice mire sau mireasă potențială pentru membrii familiei regale de rang înalt are nevoie de aprobarea oficială a monarhului.
Urmează apoi un anunț de logodnă, iar unii membri seniori ai familiei regale pot alege să organizeze o conferință de presă oficială.
Familia regală primește sute de cadouri în timpul angajamentelor publice și al turneelor peste hotare, dar există reguli cu privire la ceea ce pot și ce nu pot accepta.
Conform politicii privind cadourile din 2003, „nu trebuie acceptat niciun cadou, inclusiv ospitalitate sau servicii, care ar putea sau ar putea părea că ar plasa membrul familiei regale sub vreo obligație față de donator„.
Cadourile oferite de întreprinderile din Marea Britanie sunt în mod normal refuzate, cu excepția cazului în care sunt „oferite ca suvenir al unei vizite oficiale la sediul întreprinderii, pentru a marca o căsătorie regală sau o altă ocazie personală specială”.
Membrii familiei regale pot accepta cadouri de la organisme publice, cum ar fi serviciile armate sau organizațiile de caritate, în special cele cu care au o legătură stabilită.
Iar când vine vorba de membri ai publicului, aceștia pot accepta cadouri mai mici de la persoane fizice, cum ar fi flori, alimente, cantități „rezonabile” de bunuri de consum și cărți care nu sunt controversate, însă familia regală nu poate accepta nimic în valoare de peste 150 de lire sterline.
În fiecare an, Palatul Buckingham publică listele cu cadourile oficiale oferite membrilor familiei regale.
Deși nu există o regulă oficială, moștenitorii nu ar trebui să ia aceleași zboruri pentru a proteja descendența regală. Desigur, moștenitori direcți au fost văzuți călătorind împreună de nenumărate ori. Înainte, aceștia trebuie să ceară permisiunea reginei, care are ultimul cuvânt în această privință.
Prințul William și Prințul George au zburat împreună în cadrul turneelor lor regale în Canada, Australia, Noua Zeelandă, Polonia și Germania.
În mod similar, când William era mic, l-a însoțit pe tatăl său, Prințul Charles, în turnee în întreaga lume.
Deși nu se spune că este strict impusă, se spune că regina preferă ca doamnele regale să poarte dresuri la evenimentele formale.
Ducesa de Cambridge adoră dresurile nude. Pe de altă parte, Ducesa de Sussex a fost văzută purtând dresuri pentru prima dată ca membră a familiei regale în timpul unei petreceri în grădină pentru a sărbători cea de-a 70-a aniversare a Prințului Charles în 2018.
Familia regală ajunge de obicei la evenimentele oficiale, cum ar fi slujba din Duminica Paștelui și nunțile, în ordinea rangului, cel mai în vârstă sosind ultimul. Acest lucru înseamnă că regina ar fi, de obicei, ultima care sosește. Prințul de Wales și Ducesa de Cornwall ajung înaintea ei, iar Ducele și Ducesa de Cambridge înaintea lor, și așa mai departe.
Probabil că poți număra pe degetele de la o mână de câte ori un membru al familiei regale s-a oprit de bunăvoie pentru a-și face un selfie cu un fan. În spiritul bunăvoinței, prințul William mai face, din când în când, în schimb, câte o excepție de la această regulă.
Dar, în general, membrii familiei regale refuză politicos fotografiile. Momentele în care îi veți vedea într-un selfie este atunci când au apărut, din greșeală, în fotografia altcuiva.
Prințul Harry a recunoscut odată că „urăște selfie-urile”. În timpul unei vizite la Memorialul de război australian din Canberra, el a refuzat cererea unui tânăr fan. A și explicat motivul: „Nu, urăsc selfie-urile. Serios, trebuie să renunți la el (la acest obicei), știu că ești tânără, selfie-urile sunt rele. Fă doar o fotografie normală!”.
Ocazional, îi vom vedea pe membrii familiei regale semnându-și numele în cartea de oaspeți sau pe bilete speciale, cum ar fi mesajele atașate la coroane. Dar nu îi veți vedea niciodată semnând autografe pentru fani în timpul unei plimbări. Este o regulă veche care rămâne în vigoare pentru toți membrii familiei regale, din cauza riscului ca semnătura să fie falsificată.
Prințul Charles a fost auzit anterior refuzând un fan, spunând politicos: „Îmi pare rău, nu-mi permit să fac asta”.
Protocolul regal dictează că membrii familiei regale trebuie să împacheteze un articol de îmbrăcăminte de culoare neagră atunci când pleacă într-un turneu regal, în cazul nefericit în care cineva moare în timp ce se află în străinătate. De regulă, toți membrii familiei regale trebuie să poarte negru atunci când sunt în doliu, în semn de respect.
De-a lungul istoriei, regula a fost respectată de diverși membri ai familiei regale. În 1992, când tatăl Prințesei Diana, Lord Spencer, a murit, Prințesa de Wales era plecată în Alpi la schi cu Prințul Charles. Pe drumul de întoarcere, cuplul regal a urmat exemplul și s-a îmbrăcat în ținută complet neagră.
Totuși, nu a fost întotdeauna așa. Când tatăl reginei, George al VI-lea, a murit în 1952, regina se afla în Kenya, în safari cu prințul Philip, și nu avea pregătită o ținută de doliu. Drept urmare, nu i s-a permis să fie fotografiată până când nu i s-a adus o ținută potrivită.
Prin lege, regina are dreptul și este în deplinătatea drepturilor sale de a vota. Nu există nimic scris în legislația britanică care să o împiedice să participe la alegeri. Potrivit site-ului Parlamentului britanic: „Deși nu este interzis prin lege, este considerat neconstituțional ca monarhul să voteze la alegeri”.
Pe site-ul oficial al familiei regale, rolul imparțial al Majestății Sale în Parlament este explicat mai detaliat. În calitate de șef de stat, se așteaptă ca regina „să rămână strict neutră în ceea ce privește chestiunile politice” și „nu votează și nu candidează la alegeri”. Acesta este motivul pentru care nu o veți auzi niciodată pe regină sau pe membrii familiei regale exprimându-și opiniile politice în public.
Și este de la sine înțeles că membrii familiei regale nu au voie să dețină o funcție politică, pentru a se proteja împotriva oricărui monarh care își folosește influența pentru a influența opinia politică sau legile.
Deși nu este o regulă în sensul strict al cuvântului, în general nu este bine văzut ca femeile din familia regală să stea cu picioarele încrucișate la genunchi. Picioarele și genunchii trebuie să fie ținute împreună, ceea ce înseamnă că încrucișarea la gleznă este în regulă.
Poziția preferată de Kate a fost supranumită „poziția înclinată a ducesei”, în care aceasta își ține genunchii și gleznele strâns unite și își înclină picioarele într-o parte. Acestea fac ca picioarele să pară mai lungi și reprezintă o poziție mai modestă. Prințesa Diana era cunoscută pentru faptul că stătea exact în același mod, iar Meghan a adoptat și ea această poziție atunci când s-a alăturat familiei regale.
Doar ocazional veți vedea membri ai familiei regale sorbind ceai în public, chiar dacă aceștia adoră ceaiul. Eticheta corectă este să țineți partea de sus a mânerului ceștii cu degetul mare și cu degetul arătător și să sorbiți din același loc, pentru a evita petele multiple de ruj. Și, în cele din urmă, nu uitați să țineți degetul mic înăuntru.
De obicei, doar cuplurile care sunt logodite sau căsătorite sunt invitate să petreacă Crăciunul alături de regină la Sandringham. Majestatea Sa organizează o masă mai intimă pentru cei mai apropiați membri ai familiei sale la casa sa de la țară.
În zilele premergătoare Crăciunului, Regina pregătește și un prânz de Crăciun mai mare la Palatul Buckingham, unde rudele îndepărtate fac parte din lista de invitați. Și, în conformitate cu tradiția, o veți vedea adesea pe regină și familia ei mergând la biserică în ziua de Crăciun.
Sursa foto: Hepta
Citește și: