; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

14-20 ianuarie: Săptămâna Eminescu la TVR 1 şi TVR 2

15 January 2013

Documentarul-portret Mihai Eminescu, realizat de Camelia Robe, va putea fi urmărit la TVR 1 marţi, 15 ianuarie, de la ora 17.00. Filmul evită clişeele care l-au făcut pe Eminescu, în ochii tinerilor, aproape indiferent, chiar agasant, din cauza manualelor neinspirat redactate. Iar ceilalţi îl invocă automat, fără să-l fi citit cu adevărat.

„În fapt, Eminescu este, pentru majoritatea, un mare necunoscut. Filmul este construit pe un document aproape ignorat de specialişti: procesul verbal al poliţiei, prin care Eminescu este băgat în camaşa de forţă şi dus la ospiciu. Cei care au chemat poliţia îi erau buni prieteni, iar internarea a făcut-o marele lui protector: Titu Maiorescu. Astea au fost faptele. Iată de ce scenariul şi distribuţia nu se puteau înscrie în viziunile canonului şcolar şi mediatic', îşi motiva realizatoarea TVR alegerea lui Andrei Gheorghe ca susţinător al poetului naţional în cadrul programului „Mari Români'.

Miercuri, la aceeaşi oră, telespectatorii TVR 1 regăsesc personalitatea lui Eminescu într-un material Din arhiva de aur a TVR – Tudor Vianu despre Mihai Eminescu. Iar vineri, în aceeaşi linie, de la ora 17.00, vom hoinări pe Drumuri printre amintiri, într-un reportaj semnat de regretatul jurnalist Aristide Buhoiu, despre locurile în care a trăit Mihai Eminescu, în Bucureşti.

Şi în programul TVR 2 din această săptămână se regăsesc emisiuni dedicate celui mai important poet al literaturii române. Marţi, 15 ianuarie, de la ora 16.00, telespectatorii pot urmări documentarul Dumnezeirea la Eminescu, realizat de Grid Modorcea. Filmul îşi propune o radiografie pe subiectul divinităţii în opera lui Eminescu, oferind celor care îl urmăresc fragmente din proza şi poezia poetului, precum şi imagini semnificative din viaţa lui Mihai Eminescu.

Joi seară, de la 21.40, aflăm Ordinea cuvintelor, într-un moment poetic realizat de Sandrino Gavriloaia, intitulat Eminescu pe meridianele lumii. Programul cuprinde poezii ale lui Eminescu  traduse în limba germană de Geraldine Gabor şi Ernst-Junger Dreyer.

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare